Подробно вникване в теорията на цветовете за дизайнери

Цветовете и визуализациите са мощни начини за ефективна комуникация.

Всъщност цветовете влияят на настроението, поведението и емоциите на хората; и следователно може да повлияе на марката и маркетинга.

Затова е важно продуктовите дизайнери да използват цветовете внимателно и целенасочено. Но как бихте знаели кой цвят или набор от цветове да използвате за вашия продукт, брандиране и маркетинг?

Кои цветове биха описали най-добре вашата цел и биха привлекли вниманието на вашите потребители?

Изучаването на теория на цветовете ще ви помогне да разберете това. Тази теория обхваща културните асоциации, човешкото възприятие и цветната психология.

В тази статия ще обясня теорията на цветовете, как е свързана с психологията на цветовете, моделите, включени в това, и много други.

Да започваме!

Какво е теория на цветовете?

Теорията на цветовете е обширна област от знания, която включва правила и насоки относно комбинациите от различни цветове и тяхната употреба. Ще ви помогне да създадете интелигентни и ефективни дизайни.

Теорията на цветовете е важна част от взаимодействието човек-компютър. Подобно е на други елементи, като например типографията, където дизайнерите трябва внимателно да избират цветовете. В тази теория ще се научите да използвате комбинация от цветове, за да комуникирате добре с вашите клиенти и потребители чрез различни цветови схеми във визуалните интерфейси.

Има цветно колело, което ви помага да изберете правилната цветова комбинация за вашето приложение. През 1666 г. сър Исак Нютон създава теорията за цветовете, когато изобретява концепцията за цветното колело. Той категоризира цветовете в три групи:

 • Основен (червен, син, жълт)
 • Вторични (комбинации от основни цветове)
 • Третичен (комбинации от първични и вторични цветове)

Тази категоризация помага на хората да различават цветовете според техните изисквания. Освен това има някои свойства:

 • Нюанс: Как изглежда (например червено)
 • Chroma: Колко чист е (например, ако цветът има нюанси, се добавя черен цвят; ако цветът има нюанси, добавя се бял цвят; ако цветът има тонове, се добавя сив цвят)
 • Осветление: Колко наситено или бледо изглежда

Как психологията на цветовете е свързана с теорията на цветовете?

Психологията на цветовете е важна част от изучаването на теорията на цветовете. Когато вие, като дизайнер, изберете UX цветова палитра за продукта, обикновено мислите за нещата, които визуализират. Но също толкова важно е да мислим и за усещането.

Цветът има силно психологическо влияние върху човешкия мозък. Всеки цвят представлява различни емоции и значения за потребителите. Е, няма да намерите някакво конкретно значение на цвят, който да пасва идеално на всеки човек.

Нека обсъдим как цветът предизвиква чувства у повечето хора:

 • Червено: Червеното описва важност, любов и опасност. Известен е още като цветът на енергията. Ако просто погледнете този цвят, той може да увеличи пулса, сърдечната честота и метаболизма. Червеното е отличен цвят за бързо привличане на вниманието на посетителите. Можете да го използвате, за да подчертаете важните елементи на вашата уеб страница.
 • Зелено: Зеленото описва успеха, природата и растежа. Това е фантастичен цвят за екологични продукти, например. Това е популярен цвят, използван от много професионалисти в техните интерфейси, като дава сигнал на потребителите, че дадена операция е завършена успешно.
 • Оранжево: Оранжевото описва забавление, оптимизъм и енергия. Придава атмосфера, която е енергична и позитивна. Много компании използват този цвят в своите евтини продукти, за да подчертаят най-добрите цени в магазините за електронна търговия.
 • Синьо: Синьото описва комфорт, спокойствие, релаксация и доверие. Марките се доверяват на този цвят, тъй като хората имат добро впечатление и вътрешна сигурност за синьото като цяло.
 • Жълто: Жълтото описва топлина, внимание и щастие. Можете да видите цвета дори от голямо разстояние. Поради това често се използва в таксита и банери за привличане на клиенти от разстояние.
 • Лилаво: Лилавото описва мъдрост, креативност и лукс. Обикновено се свързва с луксозни и кралски продукти.
 • Бяло: Бялото описва здраве, невинност и чистота. Често ни кара да мислим за здравословен и нормален начин на живот. Този цвят се използва широко в медицинската индустрия, за да подскаже безопасността на продукта. Използва се и в други индустрии за представяне на простота.
 • Черно: Черното описва изтънченост, мистерия и сила. Повечето от марките ограничават черното до акценти и текст. Черното е на видно място в модните уебсайтове, тъй като внушава усещане за лукс.
  Как да инсталирате SuperRepo на Kodi

Препоръчва се използването на цветове според пола и възрастта. Трябва да проверите кой е вашият клиент, преди да отидете за цветови предпочитания.

За да съответствате на пола и цвета като цяло, ето няколко точки, които трябва да имате предвид:

 • Синьото има най-голямо предпочитание за мъжете, а също и за някои жени.
 • Момичетата избират розовото за свой любим цвят.
 • Жълто, оранжево и кафяво не са цветовете, които обикновено избират мъжете или жените.
 • Мъжете предпочитат нежни, контрастни и ярки цветове. Жените предпочитат по-меки цветове.

По същия начин психологията на цветовете също е свързана с възрастта и цвета. Младите хора винаги предпочитат цветове с по-голяма дължина на вълната, като ярки цветове. Но възрастните хора избират по-къси дължини на вълните.

Като разберете психологията на цветовете, можете по-добре да използвате правилния цвят за вашия UI дизайн. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите това:

 • Използвайте табла за настроение, за да изберете правилния цвят.
 • Създайте фокусни точки с цветовете.
 • Решете как и кога да използвате меки и живи цветове.
 • Винаги помнете достъпността.
 • Избягвайте текст с нисък контраст.

Цветни модели

Преди да започнете да комбинирате цветове, трябва да научите за различните естества на цветовете. Първо идват осезаемите цветове, които са повърхността на обектите, а вторият се произвежда от светлина, като лъчите на телевизора.

Тези природи създават два модела, чрез които се формира цветното колело.

 • Адитивен цветен модел
 • Субтрактивен цветен модел
 • #1. Адитивен цветен модел

  Този модел разглежда червеното, синьото и зеленото като основни цветове. Следователно, тя е известна като RGB цветова система. Каквито и цветове да виждате на екрана, се генерират от този модел. Комбинирането на тези основни цветове в равни пропорции произвежда вторични цветове, като магента, жълто и циан.

  Колкото повече светъл цвят добавите, толкова по-светъл и по-ярък става цветът. Колкото повече цвят добавите, толкова повече ще се доближите до бялото. За компютри се създава с помощта на скали 0-255, където черното ще бъде R=0, G=0 и B=0, а бялото ще бъде R=255, G=255 и B=255.

  #2. Субтрактивен цветен модел

  Този модел получава цвят чрез изваждане на светлината. Включва две цветови системи. Първата е RYB (червено, жълто и синьо), известна още като художествена система, използвана в художественото образование. Това е основата на съвременната теория за цветовете, която казва, че циан, магента и жълто са ефективни цветове за комбиниране.

  Вторият е цветният модел CMY, който се използва особено в печата. Когато фотохимичният печат включва черно мастило, моделът се променя на CMYK модел, т.е. циан, магента, жълто и черно. Нюансът, който е най-близък до черния цвят, би бил калнокафяв.

  CMYK работи в скала 0-100. Ще получите черен цвят, ако C=100, M=100, Y=100 и K=100. Ако C=M=Y=K=0, завършвате с бяло.

  Основи на цветното колело

  Разбирането на цветното колело е толкова вълнуващо, колкото и новият пакет пастели. Ако сте в състояние да разберете процесите и термините, които вървят с цветовете, можете лесно да комуникирате вашите нужди и визия с печатаря, дизайнера и т.н.

  Професионалисти, художници и дизайнери използват тази концепция за разработване на цветови схеми. Колелото се състои от първични, вторични и третични цветове. Ако начертаете линия през центъра на цветното колело, ще можете да отделите студените цветове (различни сини, зелени и лилави) от топлите цветове (различни червени, оранжеви и жълти).

    Коригиране на съобщение за грешка 8-12 на Sling TV

  Студените цветове се свързват със спокойствие, спокойствие и мир, докато топлите цветове често се идентифицират с яркост, действие и енергия. Изборът на цветова комбинация на компютър включва по-широка гама от цветове, която е дори повече от 12 цвята.

  В концепцията на цветното колело ще трябва да разпознаете температурата на цветовете, за да можете да разберете как студените и топлите цветове влияят върху дизайна на вашето лого или впечатлението за марката.

  Визуализирането на цветове в колелото е лесно и ви помага да изберете правилните цветови схеми. Това ще покаже как един цвят се отнася към друг цвят, който идва до него в цветова скала, която се състои от цветове на дъгата (по реда на червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово).

  Колелото ви позволява да създавате по-ярки, по-меки, по-тъмни и по-светли цветове чрез смесване на сиво, черно и бяло с оригиналните цветове. Тези смеси създават цветови варианти, както следва:

  • Нюанс: Всички основни и вторични цветове са нюанси в цветното колело. Докато комбинирате основните цветове за създаване на вторичен цвят, нюансът е ключов термин, който трябва да запомните. Нюансът се състои от други цветове вътре в него, така че ако не използвате два основни нюанса, за да ги смесите, няма да генерирате нюанса на вторичния цвят.
  • Нюанс: Нюансът е общ термин за тъмни и светли версии на нюанса. Технически, това е цветът, който получавате, когато добавите черно към дадения нюанс. Например червено + черно = бордо.
  • Тон: Тонът е известен също като насищане, където можете да добавите черно и бяло (или сиво) към цвят, за да генерирате тон. Наситеността често се използва за създаване на цифрови изображения.
  • Оттенък: Оттенъкът е точно обратният термин на нюанса. Тук трябва да добавите бяло към цвета, така че полученият цвят да има набор от нюанси и нюанси. Например червено + бяло = розово.

  Цветови схеми

  Трябва стратегически да поставите цветовете във вашите изображения, за да оптимизирате потребителското си изживяване. Изборът на цветове, използвани във вашите атрактивни интерфейси, има висока използваемост.

  Ето различни цветови схеми:

  #1. Едноцветен

  В монохроматичните цветови схеми се използва един цвят с различни нюанси и нюанси, за да се създаде последователен вид и усещане. Липсва му цветен контраст и често в крайна сметка изглежда добре полиран и много чист.

  Позволява ви лесно да променяте светлотата и тъмнината на вашите цветове. Те често се използват за графики и диаграми, докато създаването на графика не изисква цвят с висок контраст.

  #2. Аналогичен

  В аналогични цветови схеми един основен цвят е съчетан с двата съседни цвята на цветното колело. Ако желаете да използвате петцветна схема, можете да добавите други цветове, съседни на външните цветове.

  Използва се за създаване на по-малко контрастни и по-меки дизайни, тъй като не създава теми със силно контрастиращи цветове. Тази цветова схема създава по-студени (сини, зелени и лилави) или по-топли (жълти, червени и оранжеви) цветови палитри. Често се използва за проектиране на изображения вместо стълбови диаграми или инфографики.

  #3. Допълващи се

  Допълнителната цветова схема използва два цвята един срещу друг в цветното колело и съответните нюанси на тези цветове. Осигурява висок цветови контраст. Трябва да внимавате, когато използвате тази схема поради този по-голям контраст.

  Освен това е чудесен за графики и диаграми. Високият контраст ви позволява да подчертавате важни маркировки и точки.

  Освен три основни цветови схеми, други цветови схеми се използват за генериране на най-добрите цветови опции за вашите инфографики, диаграми, графики и изображения. Те са както следва:

  • Разделен допълващ цвят: Включва един доминиращ цвят и другите два цвята, непосредствено съседни на допълващия първия цвят цвят. Трудно се балансира, затова се нуждае от повече време за създаване.
  • Триаден: Запазва същия тон на цвета, като същевременно предлага цветови схеми с висок контраст. Създава се чрез използване на три цвята, разположени еднакво в линии в цветното колело.
  • Квадрат: Тази схема използва четири цвята, разположени на равно разстояние един от друг в цветното колело. Той е от голяма полза за създаване на интерес към вашия уеб дизайн.
  • Правоъгълник: Нарича се още тетрадична цветова схема. Правоъгълният подход вероятно е подобен на квадратния, но предлага фин подход при избора на цветове. Това ви дава повече гъвкавост при избора на правилния цвят за графиките, от които се нуждаете.
    Как да конвертирате изображение в сива боя

  Предимства на теорията на цветовете

  Цветът има повече значение и играе централна роля в нашите визуални преживявания.

  Да видим как.

  • Хората отдават по-голямо значение на визуалните фактори, докато купуват продукти.
  • Хората правят подсъзнателна преценка за даден продукт в рамките на няколко секунди след първоначалното гледане. По-привлекателна част вероятно ще бъде продадена в рамките на няколко минути.
  • Цветовете подобряват разпознаваемостта на марката.
  • Една снимка струва хиляда думи и следователно картина с атрактивни цветове струва един милион. Цветовете помагат на хората да обработват изображения и да ги съхраняват ефективно в паметта си.

  По този начин собствениците на продукти и дизайнерите трябва да се интересуват от теорията на цветовете, докато се занимават с брандиране, маркетинг и продажби.

  Как теорията на цветовете влияе върху избора на дизайнер и търговец?

  В UX дизайна дизайнерите се нуждаят от твърдо разбиране на тази теория, за да създават смислени и хармонични потребителски дизайни.

  По този начин теорията на цветовете е едновременно изкуство и наука за използването на цветовете. Описва как хората мислят за цветовете, визуалните ефекти от цветовите комбинации и как да контрастират или съвпадат един с друг. Проучване казва, че хората отнемат само 90 секунди, за да направят преценка в подсъзнанието си за даден продукт.

  Така че правилната комбинация от цветове може да бъде полезна за подобряване на преобразуването и използваемостта на вашия продукт. Цветът ни вдъхновява да се отпуснем, да изпитваме страст към нещо и да предприемем действия. Разказва история за продукта.

  С цветни визуализации можете да прецените продукта. Да вземем за пример Mountain Dew, свежа енергийна напитка. За да оправдае своя слоган, компанията избира цвета много мъдро, т.е. интензивен лайм зелен цвят, който прилича на неонов нюанс. Неоновият нюанс ви подсказва, че тази напитка е свързана с енергия.

  Следователно цветът може да се използва за комуникация и предизвикване на емоции или чувства. Независимо дали става дума за лого на марка, закачлив слоган или атрактивно име на марка, хората винаги разпознават вашата марка по цветовете, които сте използвали в приложението си.

  Препоръчани книги: Теория на цветовете

  #1. Психология на цвета от Ричардс Г. Луис

  Ще ви помогне да откриете ефектите и значенията на цветовете.

  #2. Color Me Successful от Джуди Хаар

  Ще ви помогне да научите как цветовете могат да повлияят на бизнеса и клиентите и как да използвате цветовете по правилния начин и да продавате още повече.

  #3. Теория на цветовете за манекени от Ерик Хибит

  Ще се научите да избирате цветовете и цветовите комбинации, които са най-подходящи за вашите проекти.

  #4. Теория на цветовете от Пати Молика

  Тази книга обяснява теорията на цветовете от основни принципи до напреднали нива в практически приложения.

  Заключение

  Цветът е един от важните инструменти, с които дизайнерите обичат да си играят. Разбирането на теорията на цветовете може да ви помогне да използвате разумно цветното колело и цветовите схеми. Въпреки че е трудно да овладеете цветовете, използването на правилата и насоките на теорията на цветовете може да ви помогне да изберете цветове, допълващи графиките, които използвате.

  Можете също така да проучите ползите от психологията на цветовете в маркетинга.

  x