Отцепваща се социална медийна платформа за модерната епоха

Следвайки мастодонския начин да бъдеш социален.

Приватизацията на Twitter накара хората да преосмислят социалните медии.

В края на краищата, понякога са необходими години работа, за да се циментира стабилно социално присъствие и може да бъдете отнети тази привилегия по всяко време от някой богат предприемач. Централизирането на цялата тази власт раздразни мнозина, особено след тази сага в Twitter.

И така започна търсенето на нов дом. Социална платформа – неконтролирана, неподправена, където никакъв зъл алгоритъм не проследява всяко ваше движение.

Въведете…

Защо нараства нуждата от Mastadon?

Технически това не е социална мрежа! Mastodon е помощна програма с отворен код, която ви позволява да разгърнете собствена социална мрежа, която се свързва с останалите.

В момента има над 9200 сървъра на Mastodon с 1,2 милиона активни месечни потребители. Всички тези сървъри имат свои собствени политики и се управляват от организации и физически лица.

Кредити за изображения: Statista

Важно е, че потребителите между сървърите могат да си говорят като една голяма (социална) мрежа. Освен това има удобен начин с едно щракване да отделите целия този шум от времевата линия, за да получавате актуализации само от хората на вашия сървър.

Стигайки до това, сървърът обикновено хоства хора с подобно мислене. Например Toot.Garden е за някой, който говори за изкуства, игри и живот.

Съгласно специфични условия, няколко сървъра приветстват нови потребители с готовност, докато други изпращат нови регистрации за ръчен преглед, преди да ги приемат. В допълнение, някои екземпляри на Mastodon изискват абонаментна такса, за да се присъединят.

Като цяло няма едно определение за мрежата Mastodon. Това е диво, открито и безплатно. И това е фактът, който го прави истинска социална мрежа за хората.

Зад сцената

Mastodon е част от fediverse (обединена вселена). Той използва ActivityPub, подобно на много други не-Mastodon обекти, включително Pixelfed, Plume и много други.

Всички тези проекти, които прилагат протокола ActivtyPub, могат да си говорят помежду си, точно като два уебсайта на Mastodon.

Това прави fediverse голям децентрализиран интернет с отворен код, управляван от и за хората. Въпреки това, самостоятелното хостване на сървър обикновено е скъпо и се нуждае от техническа поддръжка. Така че по-голямата част от тълпата вместо това възприема по-прост подход на присъединяване към отворените сървъри.

  Какво представлява, как работи и ресурси за обучение

Потребителско изживяване на Mastodon

Потребителският интерфейс може да отнеме известно време, за да свикнете. Поставяйки ги един до друг, това е подобно на Twitter. Просто подредбата на колоните е различна.

Отляво е мястото, където можете незабавно да публикувате. Средната колона е вашата емисия, която можете да персонализирате до голяма степен. Най-десният панел съдържа всички настройки, включително Изследване (актуални хаштагове, хора, които да следвате и т.н.), Локално (съдържание на сървъра), Обединено (съдържание на fediverse) и т.н.

Лично това изглежда силно вдъхновено от Twitter. И това не е лошо. В крайна сметка потребителите на Mastodon са предимно X-Twitterati и не пречи да изглеждате като това, което вече е модерно.

Нека поговорим още малко за това, което има в чинията тук.

Локална и обединена мрежа

Тъй като ще се присъедините към сървър, Local в десния панел ще филтрира всичко останало от федерацията.

Тук можете да видите, че потребителските имена са само @username, докато за раздела Federated ще имате @[email protected].

И тъй като fediverse непрекъснато се разширява, той ще има многоезично съдържание, с което може да се чувствате несвързани. По-конкретно, обединената хронология показва всичко, свързано с това кого вие или някой от вашия домашен сървър следвате. Така свързва всички инстанции на Mastodon.

Но можете да го направите по-личен, което е обяснено в следващия раздел.

Персонализиране на времевата линия

Тъй като Mastodon е повече за федерацията, отколкото за вашата местна инстанция, ще има моменти (особено когато започнете), вашите федерални времеви линии ще се чувстват, да кажем, боклук.

Можете да направите две неща по въпроса, да блокирате и да приложите езиковия филтър.

Има два метода за блокиране. В локалната мрежа можете просто да блокирате или заглушите конкретния потребител.

С обединените времеви линии дава възможност за блокиране на потребителя или целия домейн, тъй като някои сървъри са много тесни в своя обхват.

След това езиковото филтриране е достъпно, след като щракнете върху (иконата на зъбно колело) Предпочитания, което се намира в десния панел на началния екран на Mastodon.

След това щракнете върху Предпочитания>Други в левия панел и изберете предпочитаните от вас езици за времевите линии.

Това отново е подобно на това, което виждаме в Twitter. И все пак, това са първите няколко настройки, които трябва да направите, за да запазите времевите линии уместни.

  Как можете да премахнете линия от вашия план на Verizon

Директно съобщение

Mastodon има много различна концепция за директни съобщения. Всъщност директните съобщения не са строго лични или лични. Все пак те се наричат ​​частни споменавания.

Важно е, че когато щракнете върху Частно споменаване на @потребителско име, получавате това предупреждение, че тези съобщения не са шифровани от край до край.

Падащото меню, когато щракнете върху @, показва, че само споменатите потребители ще видят това съобщение. Но трябва да знаете, че администраторите на сървъра все още могат да имат достъп до тях.

Директните съобщения се преобразуват в групов чат, ако са споменати няколко потребители. И можете да получите достъп до тези съобщения с опцията @ Private Mentions на началния екран на Mastodon.

В заключение, тези съобщения са „прилично“ лични. Но тъй като те не са криптирани и администраторът на сървъра все още може да ги види, въздържайте се от споделяне на нещо поверително като пароли.

Сигурност на акаунта

Акаунтите в социалните медии да бъдат хакнати не е нищо ново. Следователно трябва да се уверите, че използвате максимално наличните протоколи за сигурност.

Първо, можете да проверите активните устройства под Сесии. Ако нещо изглежда подозрително, можете просто да отмените достъпа.

В допълнение, Mastodon позволява задаване на двуфакторно удостоверяване (под настройките на акаунта в левия панел). Освен това, оторизираните приложения под двуфакторно удостоверяване изброяват всички официални приложения и приложения на трети страни, които имат достъп до вашия профил в Mastodon. Подобно на сесиите, можете да потвърдите и прекратите достъпа до вашия профил в Mastodon за всяко приложение.

Тук има едно предупреждение: бъдете изключително бдителни, когато използвате приложение на трета страна. Прегледайте техните политики за поверителност, за да видите до какво имат достъп и да споделят с бизнес партньорите си.

Миграция на профил

Тъй като тук няма централизация, какво правите, ако конкретен екземпляр затвори магазина?

Съгласно споразумението със сървъра на Mastodon, всички инстанции, изброени на официалния уебсайт на Mastodon (https://joinmastodon.org/servers), трябва да дадат 3-месечно предизвестие, преди да затворят своите безплатни или платени услуги.

Това се прави, за да се осигури достатъчно време за всеки да мигрира към различен сървър, което е възможно и лесно.

Опциите се намират в долния раздел на Настройки на акаунта (предишно изображение): Преместване към различен акаунт и Преместване от различен акаунт.

  Как да овладеете известията на вашия iPhone

Миграцията е предимно за прехвърляне на последователите към новия акаунт и се поддържа от импортиране/експортиране на данни.

Освен това документацията е наистина полезна и процесът е лесен. Повечето потребители могат да го направят наведнъж без никакви усложнения.

Кой друг е на Mastodon?

Социалната мрежа е нищо без значителна аудитория. Особено микро-блоговете се нуждаят от знаменитости и популярни организации за цялото това бърборене и бръмчене.

Тъй като хората бавно преминават към Mastodon, трябва да има нещо, което да ги държи привързани към тази нова идея за децентрализирана социална мрежа дотогава. За това се грижат бот акаунти.

Бот акаунтите автоматизират дейността и са начин за поддържане на последователите в течение. Mastodon има няколко, където акаунтът е настроен като огледало в Twitter. Така че докато можете да проверите какво се случва с любимата ви знаменитост или марка, взаимодействието не е възможно в този момент.

Но не е и пусто. Както вече беше посочено, в момента има над 1,2 милиона активни потребители и над 10 милиона акаунта в Mastodon.

Един потребител е подготвил тази електронна таблица на Google със забележителни акаунти на Mastodon, която се актуализира четири пъти на ден. Към днешна дата този списък има 299 добре известни акаунта, включително:

По принцип мога да продължа, но интересите са субективни и най-добрият начин да започнете е чрез тази електронна таблица. Можете обаче да започнете и без такъв списък, за да влезете.

След като следвате няколко, обединената хронология ще се попълни въз основа на вашата дейност и ще продължите да получавате нови, с които да взаимодействате.

Както при всяка промяна, първите няколко дни на Mastodon могат да бъдат неудобни. Това обаче е бъдещето на социалните медии и присъствието там няма да му навреди.

Защо да рискувам?

Никой не ви моли да се сбогувате с тази мрежа от птици точно сега. Това не е смисълът. Въпреки това, харесва или не, това е лично. Казано по-просто, можете да бъдете изгонен, преди да имате възможност да кажете „Защо аз“? И това може да се случи на всеки индивид или организация.

Така че, ако вашето социално присъствие има значение за вас, настройването на сървър Mastodon е най-добрият път напред. Като алтернатива можете да се присъедините към един и повечето са безплатни.

Но не мога да се сетя за ситуация, в която някои от вас няма да поискат повече опции точно сега. За тези няколко, ето списък с Twitter алтернативи на микроблоговете.