Обявена дата на пускане на Windows 11: 5 октомври 2021 г

Визуализацията на Windows 11 беше достъпна за потребителите преди няколко месеца. Новата ОС ще работи само на 64-битови машини, има чисто нов потребителски интерфейс и вече има официална дата на пускане.

Дата на пускане на Windows 11

Microsoft обяви официалната дата на пускане на Windows 11; 5 октомври 2021 г.

Според Блог за версията на Windows;

Днес ние сме развълнувани да обявим, че Windows 11 ще започне да става наличен на 5 октомври 2021 г. На този ден безплатният надстройка до Windows 11 ще започне да се разпространява за отговарящи на условията компютри с Windows 10 и компютри, които идват предварително заредени с Windows 11, ще започват да стават достъпни за закупуване.

  Безплатно изтегляне: PowerToys на Microsoft за Windows 10

Съобщението изяснява няколко неща за потребителите, които искат да надстроят до Windows 11.

Потребителите на Windows 10 ще могат да надстроят до Windows 11 безплатно.
Лаптопите и настолните компютри, които се предлагат с предварително инсталиран Windows 11, ще бъдат налични до датата на пускане.
Потребителите с чисто нови компютри и без инсталирана операционна система на тях ще могат да закупят чисто нов лиценз за Windows 11

Бавно разгръщане

Както при актуализациите на функции за Windows 10, Windows 11 ще се въвежда бавно за потребители на Windows 10, които искат да надстроят до операционната система. Това означава;

Windows 11 ще бъде достъпен за подраздел от всички потребители на Windows 10 от 5 октомври 2021 г.
В рамките на месец или два пускането ще се разшири и Windows 11 ще се предлага като безплатен надстрой за повече потребители на Windows 10 чрез актуализация на Windows.
Внедряването на Windows 11 ще приключи до юни/юли 2022 г.

  Как да проверите кои приложения консумират най-много батерия в Windows 10

Как да надстроите до Windows 11 от Windows 10

След като Windows 11 е общодостъпен за всички потребители, потребителите на Windows 10 ще могат да надстроят до Windows 11 чрез Windows Update.

Отворете приложението Настройки с клавишната комбинация Win+I.
Отидете на Актуализация и сигурност.
Изберете Windows Update.
Щракнете върху Проверка за актуализация.
Изтеглете актуализацията на Windows 11 и я инсталирайте.

Инструмент за създаване на медии на Windows 11

Microsoft не разкрива дали инструмент за създаване на медии ще бъде наличен или не за Windows 11. Вероятно ще пусне инструмент, подобен на инструмента за създаване на медии на Windows 10 малко след като Windows 11 бъде предоставен, така че потребителите да могат да инсталират операционната система свежа, ако те искам да.

  Как да получите ново изображение на Windows Spotlight за вашия заключен екран в Windows 10

Проверете дали компютърът отговаря на условията

Windows 11 ще бъде достъпен за отговарящи на условията устройства. Най-общо казано, ако имате TPM 2.0 или по-нова версия и UEFI/Secure Boot, вашият лаптоп вероятно ще отговаря на условията за надстройка. За да определите други хардуерни изисквания, можете да разгледате изискванията, издадени от Microsoft. Можете също да опитате да използвате приложението Защо не Windows 11, за да видите защо вашето устройство може да не отговаря на условията.

Уверете се, че имате поне 20 GB свободно място на вашето Windows устройство, преди да изтеглите и инсталирате актуализацията.