Не, Gmail не се изключва: това е просто измама

Ключови изводи

  • Google не затваря Gmail, въпреки вирусна измама, която твърди това.
  • Google бързо отрече фалшивите новини, че Gmail се закрива.
  • Gmail остава в безопасност, без опасност над 1,5 милиарда потребители да загубят достъп до имейлите си.

Ако сте видели „новината“, че Google закрива Gmail, не се паникьосвайте: това не е вярно. Това е просто тъпа измама, която се разпространи в социалните медии, принуждавайки Google да отрече твърдението.

Защо хората смятат, че Gmail се затваря?

На 22 февруари 2024 г. екранна снимка на имейл започна да се разпространява в мрежата като горски пожар. В имейла се твърди, че Google спира Gmail на 1 август 2024 г.

  Как автоматично да спрете да светне вашия Apple Watch

Един от тези, които споделиха екранната снимка, беше Крис Баке, който твърди, че е старши вицепрезидент на продукта в Google. Наред с официално изглеждащото съобщение по имейл, той разказа история за това как поради грешна комуникация Gmail изчезва завинаги.

Нищо от това не е вярно, очевидно. Google прекрати основната HTML версия на Gmail, което означава, че всеки ще бъде принуден да използва стандартната версия занапред. Но това е всичко. Самият Gmail е безопасен и не отива никъде.

Как знаем, че Gmail не се изключва

Google реагира бързо, за да отхвърли предположението, че закрива Gmail. Отричането му дойде под формата на перфектно формулирана публикация в X, същата платформа, която Bakke и много други използваха за разпространение на измамата.

  Защо компаниите все още съхраняват пароли в обикновен текст?

Дори преди Google да издаде официалния си отказ, потребителите на X се опитаха да добавят контекст, използвайки функцията Бележки на общността (преди това Birdwatch). Което е полезен инструмент предвид количеството дезинформация, която изниква в платформата, преди да бъде разпространена в други сайтове.

Въпреки че Bakke далеч не беше сам в споделянето на тази екранна снимка на фалшив имейл, неговият обхват от 205 хиляди последователи със сигурност помогна за разпространението й. За контекст, Bakke работи за X и е известен с това, че се шегува в социалните медии. Междувременно неговият шеф Илон Мъск, който сега притежава X (бивш Twitter), има, както съобщава Форбспублично разкритикува Gemini AI на Google.

  Игрите продължават да заекват? Ръководство за увеличаване на FPS в компютърни игри

Известно е, че Google убива продукти и затваря услуги внезапно и без предупреждение през годините. Gmail обаче е, според Statistaнай-популярната имейл услуга в света, с 1,5 милиарда активни потребители още през 2018 г. Така че Google би бил луд да я затвори.