Настройка на Pi-Hole на Linux за по-добро изживяване без реклами

Pi-hole е инструмент за Linux, който позволява на потребителите да блокират реклами и злонамерени сайтове на всички устройства, свързани към мрежа.

Фактът, че интернет трансформира рекламата, не е тайна. Не само, че е по-евтино, но рекламирането в интернет позволява на марките да насочват аудитории въз основа на демографските данни и да наблюдават ефективността на своите реклами, което не може да се случи с традиционните медии като телевизия, радио и вестници.

Според Global Entertainment & Media Outlook за 2022 г. на PwC, рекламодателите в САЩ са похарчили 189,3 милиарда долара за онлайн реклама, което е 2,7 пъти повече от 69,7 милиарда долара, похарчени за реклама по телевизията.

Докладът прогнозира, че до 2026 г. разходите за онлайн реклама ще бъдат 3,8 пъти по-големи от тези за телевизионна реклама. Все повече и повече рекламодатели пускат реклами в интернет. Как това се отразява на опита на потребителите при сърфиране в интернет?

Според доклада за блокиране на реклами от Global Web Index 40% от онлайн населението блокира реклами. Докладът отбелязва, че първите пет причини потребителите да блокират реклами са: рекламите са твърде много в интернет, твърде много реклами са досадни или неуместни, рекламите са твърде натрапчиви, рекламите понякога съдържат вируси или грешки и накрая, рекламите заемат твърде много екранно пространство.

Тъй като броят на рекламодателите се увеличава и някои дори използват агресивни рекламни техники, потребителите могат да се окажат безпомощни без контрол върху изживяването си онлайн.

Това обаче не трябва да е така. Инструменти като Pi-hole позволяват на потребителите да си върнат контрола и да спрат досадните и разочароващи реклами на своите устройства.

Какво е Pi-hole?

Според официалната документация, Pi-hole е услуга за имена на домейни (DNS), която защитава вашите устройства от нежелано съдържание, без да инсталира софтуер от страна на клиента. За да разберете какво прави Pi-hole, важно е да знаете как компютрите комуникират по интернет.

Компютрите комуникират помежду си чрез адреси на интернет протокол (IP). Това са числа, които представляват ресурси в интернет.

Тъй като обаче компютрите не могат да разберат имената на домейни, те трябва да бъдат преобразувани в съответните им IP адреси. Това се прави от системата за имена на домейни (DNS). DNS може също да блокира достъпа до сайтове чрез DNS sinkholing.

DNS sinkhole е метод, използван за предотвратяване на достъп до злонамерени сайтове или нежелани домейни чрез пренасочване на заявки за тези домейни към несъществуващ или контролиран IP адрес. DNS sinkholing работи, като конфигурира DNS сървър със списък от домейни, чийто достъп е забранен.

След това DNS сървърът прихваща DNS заявки за достъп до имена на домейни и сравнява заявеното име на домейн със списъка си със забранени домейни. Ако бъде намерено съвпадение, DNS сървърът връща конфигурирания контролен или фалшив IP адрес, като по този начин блокира (потъване) достъпа до заявения забранен домейн.

Като имаме предвид какво е DNS sinkhole, можем да кажем, че Pi-hole е базиран на мрежата DNS блокер за реклами, който защитава мрежите от реклами и интернет тракери. Той действа като DNS дъна, блокирайки домейни, които показват реклами. Той е свободно достъпен и може да се инсталира на всеки компютър с Linux или миникомпютър Raspberry Pi.

  Как да инсталирате софтуера Fade In за писане на сценарии на Linux

Когато Pi-hole е конфигуриран като DNS за рутер, рекламите ще бъдат блокирани в цялата мрежа. Това означава, че всички устройства като телефони, компютри, игрови конзоли, смарт телевизори и други интелигентни уреди ще имат изживяване без реклами, когато са свързани към мрежата. Това е за разлика от рекламните блокери, инсталирани на браузъри, които блокират реклами само на едно устройство.

За да блокира домейни, които показват реклами, Pi-hole използва поддържан от общността списък за блокиране на уебсайтове, които показват реклами. Когато свързано устройство се опита да получи достъп до домейн, който показва реклами, Pi-hole отговаря с невалиден IP адрес, което на свой ред води до блокиране на реклами. Невалидният IP адрес, използван от Pi-hole, е 0.0.0.0

Причини да настроите Pi-hole

Настройването на Pi-hole в мрежа е много полезно. Някои от тези предимства включват:

Блокирайте реклами и нежелани сайтове на всички устройства в мрежата

Тъй като Pi-hole блокира реклами на мрежово ниво, той гарантира, че всички устройства, използващи мрежата, имат изживяване без реклами. Освен само реклами, Pi-hole позволява на потребителите да блокират всички уебсайтове, които считат за опасни за потребителите на мрежата. Това може да бъде всичко – от уебсайтове за възрастни до уебсайтове, насърчаващи насилие. По този начин потребителите, особено децата, са защитени от вредно съдържание.

Pi-hole защитава поверителността на потребителите

Рекламните компании показват персонализирани реклами, като използват тракери, за да наблюдават онлайн активността на потребителите и да събират данни за техните навици на сърфиране. Това може да се предотврати с помощта на Pi-hole, който блокира онлайн тракерите да защитават поверителността на потребителите. Базираните на браузъри рекламни блокери обаче позволяват на тракерите да копаят данните на потребителите.

Подобрена производителност на мрежата

Тъй като Pi-hole блокира нежелано съдържание, това може да доведе до подобрена производителност на мрежата чрез намаляване на количеството данни, необходими за изтегляне или обработка от устройства в мрежата

Защитава устройствата от зловреден софтуер и други вредни сайтове

Източник на изображението: Pi-hole

Pi-Hole е много полезен за всяка мрежа, тъй като позволява на потребителите да имат изживяване без реклами, предотвратява извличането на техните данни, защитава ги от вредни сайтове и защитава устройствата от сайтове за фишинг, злонамерен софтуер и ransomware.

Той също така блокира мрежи за копаене на монети, за да предотврати използването на устройства за копаене на криптовалута без знанието или съгласието на потребителите.

Изисквания за настройка на Pi-Hole

За да инсталирате Pi-hole в домашна мрежа, Pi-hole изисква една от следните официално поддържани операционни системи:

  • Buster/Bullseye издание на Raspberry PI OS на ARM архитектура
  • Версия на Ubuntu 20.x/22.x на ARM/x86_64 архитектура
  • Версия на Debian 10/11 на ARM / x86_64 / i386 архитектура
  • Fedora издание 35/36 на ARM / x86_64 / i386 архитектура
  • Версия на CentOS Stream 8/9 на x86_64

Необходими са най-малко 512 MB RAM на компютъра, на който ще бъде инсталиран Pi-hole. Необходими са минимум 2 GB свободно пространство, въпреки че се препоръчват 4 GB.

И накрая, за настройка и използване на Pi-hole са необходими интернет връзка и достъп до административния панел на рутера.

Как да настроите Pi-hole на Linux

За да покаже как да инсталирате Pi-hole на Linux, това ръководство за инсталиране ще обхване как да инсталирате Pi-hole на Ubuntu, което е най-често използваната дистрибуция на Linux. Ще се използва най-новата версия, Ubuntu 22.04.1 LTS.

Следвайте следните стъпки, за да инсталирате Pi-hole на Ubuntu

  Как да намерите вашия IP адрес в Linux

#1. Актуализирайте вашата операционна система – преди да инсталирате какъвто и да е софтуер на Linux, добра практика е да актуализирате операционната система. Изпълнете следния ред в терминала, за да инсталирате всички налични актуализации:

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

#2. Конфигурирайте статичен IP адрес – тъй като Pi-hole е сървър, той се нуждае от статичен IP адрес, за да функционира правилно. Статичният IP адрес е IP адрес, който не се променя, освен ако не го промените сами. DNS сървърите използват статични IP адреси, така че устройствата да знаят как да се свързват. Ако продължат да се променят, потребителите също ще трябва да преконфигурират DNS сървърите на своите компютри, за да използват интернет. За да конфигурирате статичен IP адрес, ако вече нямате такъв:

#3. Отидете до Настройки, Wi-Fi и щракнете върху иконата на зъбно колело. Ако използвате Ethernet, отидете на Настройки, Мрежа и щракнете върху иконата на зъбно колело до вашата кабелна връзка

#4. Кликнете върху раздела IPv4 и направете промени, за да съответстват на следната екранна снимка

#5. За да потвърдите, че работи, отворете терминала и изпълнете:

ip address show

В маркирания ред забележете, че сме добавили IP адрес 192.168.0.10 и в маркирания текст няма дума „динамичен“, което означава, че IP адресът, който сме задали, е статичен.

#6. В терминала изпълнете следната команда, за да инсталирате Pi-hole

curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash

Изпълнението на горните команди започва инсталирането на необходимите зависимости и ви отвежда до подкана на екрана за настройка на Pi-hole

#7. На този първи екран просто натиснете Enter

#8. Тъй като Pi-hole е безплатен инструмент, помислете дали да го подкрепите чрез дарения, като отидете на Pi-hole Donations. Натиснете Enter, за да продължите

#9. Тъй като вече сме задали статичен IP адрес, натиснете C, за да продължите

#10. Използвайте клавиша със стрелка нагоре или надолу, за да отидете до предпочитания от вас DNS доставчик. Вие сте свободни да изберете всеки, но Quad9 (филтриран, ECS, DNSSEC), Cloudflare (DNSSEC) или OpenDNS (ECS, DNSSEC) обикновено се препоръчват поради тяхната отлична политика за поверителност. След като изберете предпочитания от вас избор, натиснете Enter, за да продължите.

#11. Както бе споменато по-рано, Pi-hole използва блокиран списък, управляван от общността, за блокиране на домейни за показване на реклами и злонамерени сайтове. Това е унифицираният списък с хостове на StevenBlack, който Pi-hole предлага да го добавите. Натиснете Y, за да го добавите.

#12. Административният уеб интерфейс е лесен начин за управление на Pi-hole. Неинсталирането му няма да повлияе на функционалността на Pi-hole. Въпреки това е силно препоръчително да го инсталирате. Натиснете Y, за да го инсталирате и продължете

#13. Натиснете Y, за да инсталирате Lighttpd за използване с администраторския уеб интерфейс, инсталиран в по-ранната стъпка.

#14. За да ви покаже Pi-hole точни статистически данни за дейността, случваща се на Pi-hole DNS. Трябва да активирате записването на заявки. Натиснете Y, за да го активирате и продължете

#15. Тъй като сте активирали регистриране в предишната стъпка, тук избирате колко информация искате да видите. Ниво 0, Покажи всичко, ще поддържа регистър на всички домейни, посетени от всички клиенти (устройства), използващи Pi-hole в мрежата. Използвайте клавишите със стрелки НАГОРЕ и НАДОЛУ, за да изберете желаното ниво на регистриране, след което натиснете Enter, за да завършите инсталацията. Все още обаче не затваряйте терминала си.

#16. Ако сте инсталирали администраторския уеб интерфейс, както е препоръчано, ще ви бъдат предоставени данни за вход за достъп до администраторската уеб страница. Ще ви бъде предоставена връзка към сайта и парола

  Как да инсталирате Openbox теми на Linux

#17. За достъп до уеб интерфейса на администратора, отворете браузъра си, въведете дадения URL адрес на уеб интерфейса в този случай, даденият URL адрес е http://192.168.0.10/admin и въведете дадената парола за вход. Ще се окажете на такъв екран

Това табло за управление ще показва цялата необходима информация за вашето използване на Pi-hole. В горния десен ъгъл Domains on Adlist, в зелено, показва броя на домейните. Pi-hole ще блокира, тъй като добавихме препоръчания списък за блокиране.

Ако искате да добавите нов уебсайт към списъка с блокирани, щракнете върху Управление на рекламния списък точно под 168 482, който показва броя на блокираните домейни.

#18. Последната стъпка е да конфигурирате рутера, който използвате, за да използвате вашия Linux компютър, където сте инсталирали Pi-hole като негов DNS сървър. Тъй като рутерите са различни, методът за това ще варира.

Затова вижте ръководството на вашия рутер, за да разберете как да направите това. Pi-hole Documentation също има страница за това как да направите това на различни рутери. Отидете на Pi-hole като DNS сървър, за да разберете как да направите това.

Следващото е да разберете дали Pi-hole работи на вашите устройства.

Как да разберете дали Pi-Hole работи правилно

Pi-hole е настроен да блокира реклами в мрежа. Следователно, лесен начин да разберете дали Pi-hole работи е да отворите уебсайт, за който знаете, че обикновено има реклами, особено новинарски сайтове като CNN, BBC, Reuters и др.

Още по-прост метод е да отворите този сайт Pi-hole test site. Ако не виждате реклами на страницата, Pi-hole работи. Ако обаче видите реклами на сайта, Pi-hole не работи. Обмислете проверка на конфигурацията на рутера.

Предизвикателства при настройката на Pi-Hole

Pi-hole, подобно на други инструменти, не е перфектен. Може да срещнете някои от тези предизвикателства, докато използвате Pi-hole:

Pi-hole няма да блокира всички реклами

Рекламните компании са запознати с DNS инструменти за блокиране на реклами като Pi-hole. Някои компании преодоляват препятствието на DNS блокирането на реклами, като поставят реклами направо в кода на приложението, като например в игри или правят рекламите част от поточните данни, като например в случая с YouTube. Следователно все още ще виждате реклами в YouTube, тъй като тези реклами идват като част от видеоклипа, който предавате поточно, а не се показват отделно.

Pi-hole оставя празно място

За разлика от базираните на браузър рекламни блокери, които премахват пространството, което би било заето от реклами, Pi-hole не ги премахва. Вместо това получавате празно място, където биха били поставени рекламите. Това може да предизвика дразнене на устройства с малък екран.

Pi-hole блокира реклами на всички устройства в мрежата

Тъй като е инструмент за блокиране на реклами на ниво мрежа, той няма да дискриминира устройства в мрежата. Още по-лошо е, че няма интерфейс за лесно деактивиране на блокирането на някои устройства. Следователно трябва ръчно да промените DNS настройките на тези конкретни устройства.

Това е така, защото дори и да изключите Pi-hole, няма да можете да се свържете с интернет, без да нулирате DNS настройките на рутера или включените устройства.

Въпреки че има своите недостатъци, Pi-hole все още е много полезен за защита на потребителите и прави преживяването им при сърфиране в интернет по-приятно.

Бележка на автора

Pi-hole е много полезен инструмент за всеки, който използва интернет. Освен че просто блокира дразнещи реклами, които могат да превърнат сърфирането в интернет в досадно изживяване, той може да защити поверителността ви онлайн, като блокира интернет тракери, поставени на устройства, за да наблюдават интернет дейностите на потребителите.

Освен това може да защити компютъра ви от достъп до злонамерени сайтове, които могат да заразят злонамерен софтуер или ransomware. Освен това, той може да защити мрежовите потребители от достъп до опасни сайтове. Въпреки че инсталирането му може да бъде досадно, Pi-hole е инструмент, който всеки, който използва интернет, ще намери много полезен.

x