Най-добрите Linux дистрибуции през 2024 г., класирани

бързи връзки

Ключови изводи

  • Ubuntu е надежден избор както за начинаещи, така и за опитни потребители на Linux, като се гордее с дълголетие и отзивчива общност.
  • Debian, управлявана от общността дистрибуция, има лоялни последователи, въпреки че е по-трудно да се инсталира и поддържа.
  • Бързите версии на Fedora и ангажиментът към свободния софтуер го правят солидна алтернатива на Ubuntu.

Използвал съм много Linux дистрибуции през годините, понякога дори повече от една едновременно. Но Ubuntu остава първият ми избор. Ще обясня защо е така и как Ubuntu се сравнява с другите големи налични дистрибуции.

1. Ubuntu

Ubuntu съществува от почти 20 години, като се гордее с дълголетието, което малко Linux дистрибуции могат. Разработчикът на Ubuntu, Canonical, трябва да прави нещо правилно.

От дебюта си през 2024 г. неговите създатели и фенове цитираха Ubuntu като перфектната дистрибуция за начинаещи. Ubuntu предлага прост графичен процес на настройка, стабилност за тези, които просто искат да си свършат работата, и изобилие от онлайн поддръжка.

Въпреки че все още е популярен, не е без противоречия. Промяната, която предизвика най-много ужас в общността на Ubuntu, е snaps, нов пакетен мениджър. Потребителите критикуват ефективността на снимките с определени приложения като Firefox.

Въпреки промените, Ubuntu остава най-добрият избор за потребителите на Linux, включително както начинаещи, така и опитни магьосници на Linux.

Изтегли: Ubuntu

2. Дебиан

Debian е една от най-старите Linux дистрибуции, която все още се използва широко. Debian беше основата за Ubuntu. Също така се случи да бъде първата дистрибуция, която инсталирах на твърд диск на компютър през 2000-те години.

Една ключова разлика от Ubuntu е, че Debian е проект на общността, докато Ubuntu е подкрепен от Canonical.

Debian има репутацията на по-труден за инсталиране от Ubuntu. Изглежда по-малко полиран от Ubuntu и предполага повече технически познания. Все пак, с повече от 30 години зад гърба си, Debian поддържа лоялни последователи.

  Как да изберем правилната дистрибуция на Linux

Debian има три налични версии: Stable, която обикновено има по-стари пакети, Testing, която включва по-нови пакети, и модерната Unstable.

Изтегли: Debian

3. Fedora

Fedora беше създадена, след като Red Hat реши да съсредоточи усилията си върху корпоративния пазар. Ключова характеристика на Fedora е нейният бърз график за пускане, с нова версия на всеки шест месеца. Известен е и с това, че настоява за безплатен софтуер, отказвайки частни приложения и кодеци за разлика от Ubuntu.

Изтегли: Работна станция Fedora

4. Arch Linux

Arch е фаворит на хакера от известно време. Основните причини за това са две: това е дистрибуция с непрекъснато пускане, а също и минималистична. По-новият софтуер се харесва на разработчиците и опитните потребители. Минимализмът на Arch също се харесва на Linux експертите, които не се нуждаят от толкова много държане в ръка.

Но точно този минимализъм е основният недостатък на Arch. Толкова е съкратен, че няма инсталационна програма – или поне нямаше от дълго време. Основният начин за инсталиране на Arch е чрез издаване на много тайнствени терминални команди за настройка на вашите дялове и изтегляне на вашите пакети. Въпреки това качеството на уикито на Arch е толкова добро, че дори хора, които използват други дистрибуции, разчитат на него за информация относно по-техническите части на Linux.

Компромисът е, че получавате Linux система, която е напълно персонализирана за вашите нужди. Трябва да решите дали печалбата възнаграждава усилията за създаване на система Arch.

За разлика от Ubuntu, тази дистрибуция не е подходяща за начинаещи. Тъй като всичко е толкова ръчно, лесно е да се претоварите, ако нямате много опит с Linux.

Изтегли: Arch Linux

5. Pop!_OS

Pop!_OS е дистрибуция, базирана на Ubuntu и поддържана от System76, производител на компютри с предварително инсталиран Linux. Въпреки връзката си с компютри System76, той може да работи на други системи, въпреки че функциите му са пригодени за машини System76.

Тази дистрибуция е насочена към креативни професионалисти и научни потребители, две потребителски групи, които често избират Mac вместо това.

  Как да играете Battlefield 1 на Linux

Изтегли: Pop!_OS

6. EndeavourOS

EndeavourOS е завъртане на Arch, което има за цел да премахне болката от инсталирането му. Подобно на Arch, той е базиран на терминал и се основава на модел с непрекъснато издаване, но идва с GUI по подразбиране.

Изтегли: EndeavourOS

7. Зорин О.С

Zorin OS има за цел да предложи на потребителите на Windows и Mac приятелско навлизане в света на Linux. Ако тази идея звучи подобно на Ubuntu, това може да е, защото Zorin е базиран на Ubuntu. Zorin добавя възможност за адаптиране на интерфейса към потребители, които са по-запознати с основните патентовани операционни системи. Той дори предлага олекотено издание за по-стари машини.

Една основна разлика от Ubuntu е съществуването на платено „Pro“ издание. Zorin OS обещава по-усъвършенстван софтуер, но можете да намерите много от неговите функции безплатно в други дистрибуции, включително Ubuntu.

Изтегли: Зорин ОС

8. OpenSUSE

Подобно на Debian, OpenSUSE е друга система, която съществува почти толкова дълго, колкото и самият Linux. Започна като модифицирана версия на Slackware, преди да тръгне в собствена посока. OpenSUSE е безплатният аналог на SUSE Enterprise Linux.

Той има някои собствени изящни функции, включително инструмента за управление YaST, и е добра алтернатива на Ubuntu.

OpenSUSE е наличен в стабилния Leap и Tumbleweed с подвижно издание.

Изтегли: OpenSUSE Leap

9. Kali Linux

Подобно на Ubuntu, Kali е базиран на Debian. Но Kali Linux има много по-специализиран случай на използване от Debian и Ubuntu.

Kali Linux се фокусира върху сигурността, етичното хакване и тестовете за проникване. Въпреки че е цялостна настолна система, инструментите, които включва, се фокусират върху тестване на отдалечени системи за пропуски в сигурността, които хакерите могат да използват.

Изтегли: Kali Linux

10. Rocky Linux

Rocky Linux беше създаден, когато Red Hat обяви, че ще прекрати CentOS в полза на CentOS Stream с текущо издание в очевидно усилие да премести потребителите към Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Rocky Linux остава система, базирана на общността. Предназначен е главно за сървъри и няма какво да предложи на потребителите на настолни компютри.

Изтегли: Rocky Linux

11. AlmaLinux

AlmaLinux е друга безплатна Linux дистрибуция, която има за цел да бъде безплатен заместител на RHEL. Освен това е насочен основно към сървъри, особено към уеб хостинг. Алма и Роки си струва да научите, ако обмисляте кариера в ИТ, тъй като много корпоративни сървъри са базирани на RHEL.

  Как да изключите Linux с помощта на командния ред и GUI

Изтегли: AlmaLinux

Защо Ubuntu все още е най-добрият ви залог

Защо Ubuntu остава популярен почти 20 години? Защо има тази издръжливост въпреки толкова много други дистрибуции, идващи и изчезващи? Има няколко възможни причини.

Лесна употреба

От самото начало Ubuntu се фокусира върху това да бъде лесен за инсталиране и използване. В дните на CD-R дисковете просто записвахте ISO и рестартирате. Докато можете да използвате командния ред, работният плот беше интуитивен за някой, който е свикнал с Windows или macOS.

Ключово нещо, което Ubuntu направи правилно, беше възможността да го изпробвате, без да се ангажирате напълно. Въпреки че можете да изтриете вашата операционна система и да използвате Ubuntu вместо това, все пак може да искате да запазите Windows наоколо, за да стартирате определени приложения или игри.

Има няколко начина да разделите личността на вашата машина. Можете да стартирате среда на живо от USB памет или оптичен диск. Или можете да стартирате виртуална машина. Или можете да инсталирате Ubuntu в подсистемата на Windows за Linux и да го стартирате заедно с Windows. Ако използвате WSL 2, можете да стартирате истинско Linux ядро.

Отлична хардуерна поддръжка

Друга причина за дълголетието на Ubuntu е, че поддържа хардуер, който се използва в момента. Разбира се, можете да получите Ubuntu за стандартен компютър, но поддръжката на неговата архитектура е по-широка. Бизнес, който управлява IBM POWER сървъри, може да получи Ubuntu или можете да инсталирате Ubuntu на Raspberry Pi, захранван от ARM.

Дори с нарастващия фокус на Canonical върху предприятията, Ubuntu запазва своите любителски корени. Неговата приятелска общност, която приема потребители с всички нива на умения, помага да се избегнат препятствията при инсталиране на напълно различна операционна система.

Въпреки че общността на Linux може да привлече обвинения в елитаризъм, Ubuntu беше един от първите, които наложиха кодекс на поведение за всеки, който иска да допринесе, и това включва канали за поддръжка на общността.

Поради всички тези и много други причини Ubuntu е дистрибуция, към която аз и много други потребители на Linux продължаваме да се връщаме. За мен просто работи. Това е Linux еквивалентът на чифт удобни обувки.