Най-добрите алтернативи на Mac приложения за Linux

И така, решихте да се решите и да преминете от Mac OS към Linux, но не сте сигурни какъв софтуер да използвате. 2017 е; много съвременни приложения, използвани в Mac OS, са пренесени към Linux. За съжаление винаги ще има софтуер, който няма да дойде в Linux. Това е разбираемо, тъй като Linux не е толкова голяма платформа като Mac. В резултат на това новите потребители ще се нуждаят от алтернативи на Mac приложенията за Linux.

В този списък ще разгледаме някои популярни алтернативи на приложения за Mac за потребители на Linux. Ще обхванем основни инструменти като имейл и производителност, до редактиране на видео и аудио и всичко между тях.

Имейл: Thunderbird

Имейлът е едно от нещата, които Mac OS прави много добре. Apple има наистина страхотен пощенски клиент. С него потребителите могат да управляват своите контакти и да изпращат съобщения без усилие, без проблеми. Най-добрият имейл клиент на Linux е Thunderbird от Mozilla и се фокусира върху улесняването на изпращането на имейли. Ядрото на програмата за електронна поща е много модулно и (като Firefox) има поддръжка за „разширения“, които ефективно позволяват на потребителя да го променя, добавя/изважда функции и други подобни. В допълнение, Thunderbird има поддръжка за локално изтегляне и съхранение на имейл, поддръжка за множество имейл акаунти и четене на RSS емисии.

  Как да скриете файлове в Linux и да ги защитите

Алтернативи на Thunderbird:

Календар: KOrganizer

macOS е известен със своята звездна програма за календар. Обикновено едно от първите неща, които потребителите на Apple силно пропускат, когато преминават към нова платформа, е добра програма, свързана с календар/задача. Когато става въпрос за Linux, има десетки приложения, които обещават да изпълнят тази работа, но нито едно не е по-добро от KOrganizer. Това е компонентът за организация/производителност към приложението Kontact на KDE.

Това не е перфектен заместител, но общият консенсус за Linux е, че това е най-доброто приложение от този вид. Подобно на календара на macOS, KOrganizer позволява на потребителите да управляват събития и график. В допълнение, той поддържа функции като списък със задачи, дневник, дневен ред и т.н.

Алтернативи на KOrganizer:

Office и iWork: Libre Office

Microsoft Office работи на macOS за тези, които не искат да използват пакета от приложения iWork. За съжаление няма собствен порт на Office или iWork за Linux платформата. Ето защо, ако търсите солиден Office или iWork пакет за Linux, помислете за използването Свободен офис. Това е пълен офис пакет за Linux, Mac и Windows със сравними функции със собствените инструменти на MS. Libre Office предлага алтернативи на инструменти за такива неща като Publisher, PowerPoint, Excel и други подобни.

Libre Office не се нуждае от реално описание, тъй като е възможно най-популярната алтернатива на Microsoft Office на пазара.

Алтернативи на Libre Office:

Съобщения/обаждания: Skype за Linux

Въпреки че не всеки използва iMessage, той все още остава един от най-популярните начини за комуникация на платформата Mac. За съжаление Apple няма планове да пренася през iMessage или FaceTime към Linux или друга платформа, различна от Mac. Видео разговорите, както и текстовите съобщения могат да бъдат най-добре адресирани в Linux със Skype за Linux. Това е родното приложение на Skype от Microsoft.

  Как да настроите софтуерен RAID на Linux

Причината да използвате Skype е очевидна: повечето хора вече го използват, така че няма да е необходимо да убеждавате приятели да превключват. Видео разговорите/аудио обажданията работят много добре, дори и в най-неизвестните Linux дистрибуции и е супер лесен за инсталиране. В допълнение, Skype на Microsoft има сравними функции с iMessage, включително отлични приложения за смартфони.

Алтернативи на Skype:

Музика: Клементина

От синхронизиране на елементи с iPhone и iPad, до закупуване на различни форми на цифрови медии, iTunes е програмата, към която повечето хора се обръщат. В Linux няма само едно единствено музикално приложение, което да използвате. Вместо това има много. В резултат на това много хора не могат да се споразумеят за една единствена програма, която прави всичко. Като цяло, когато става въпрос за цялостно страхотно местно изживяване за управление на музика, потребителите трябва да използват Клементина.

Има поддръжка за синхронизиране през MTP с всички видове смартфони и музикални устройства (включително Apple). В допълнение, подобно на iTunes, той има възможност да възпроизвежда отдалечени медии с поддръжката си за възпроизвеждане чрез няколко различни онлайн услуги, като: Spotify, Google Music, Soundcloud и др.

Алтернативи на Клементина

Управление на снимките: Shotwell

Отдавна се говори, че Apple се справя много добре с местното управление на снимки. Маркирането, категоризирането и дори основното редактиране се извършват с лекота. В Linux подобен работен процес може да се постигне с Шотуел.

  Как да инсталирате mSigna на Linux

С приложението снимките могат да бъдат организирани автоматично или ръчно с етикети и оценки на снимките. Shotwell също така поддържа основно редактиране, като: намаляване на червените очи, изрязване, корекция на експозицията, нюанс и др. Други функции включват директно публикуване в различни социални мрежи, автоматично импортиране и др.

Въпреки че нищо не може наистина да замени страхотния инструмент за снимки в macOS, Shotwell е готов на работата.

Алтернатива на Shotwell

Редактиране на видео: OpenShot

Липсва iMovie? Ако е така, има страхотна алтернатива за него, която ще задоволи всичките ви основни нужди за редактиране на видео: OpenShot. Подобно на iMovie, импортирането на клипове е бързо. OpenShot поддържа много страхотни функции като възможността за експортиране на видеоклипове за различни онлайн видео услуги, анимирани заглавия, лесно изрязване на видеоклипове, ефекти на преход и други.

Търсите нещо малко по-напреднало? Вижте нашата статия за Linux видео редактори!

Намиране на други алтернативи

Опитахме се да покрием много алтернативи на обичайните приложения, от които обикновеният потребител на Mac се нуждае, когато преминава към Linux. Това е добър списък, но очевидно не можем да отчетем всяка малка програма там. Ето защо, ако сте преминали през този списък и все още трябва да намерите алтернативи, има страхотен ресурс, който да проверите. Това е уебсайт, наречен AlternativeTo. Това е платформа, която изброява алтернативи на популярни програми.

За да намерите алтернативи на програмите за Mac OS, изпълнете следните стъпки:

Стъпка 1: Отидете на уебсайта и щракнете върху полето за търсене. Въведете името на програмата, която искате да замените.

Стъпка 2: След като намерите точно съвпадение за програмата, която искате да замените, щракнете върху „всички платформи“ и изберете Linux.

Стъпка 3: Превъртете надолу списъка с алтернативи и изтеглете тази, която работи най-добре за вас!