Може ли AI да прави поезия? (ChatGPT и други тествани)

Какви са шансовете AI да бъде (добър) поет? Нека разберем!

Поезията е направо емоционално творчество. Това е нещо, с което дори ние, хората, се борим, и ако някой ми беше казал да опитам това с AI инструмент в света преди GPT, щях да се изсмея на идеята.

ChatGPT обаче е различен. Той е по-креативен и може незабавно да засрами елементарните човешки умения.

Може да кодира, да изготвя имейли, да прави изчисления, да превежда, да обобщава и има много повече в ръкава си.

И така, колко дълбок може да бъде един поет в ChatGPT?

ChatGPT и поезия

ChatGPT на OpenAI е най-креативният публично достъпен изкуствен интелект. Въпреки че очакването да твориш като първокласен поет може да бъде завинаги невъобразима мечта, то лесно може да надмине „стандартните“ хора като мен.

Следователно ще започнем с няколко подкани, лесни за усложняване, и ще се опитаме да намерим къде (или дали) се разпада. Освен това ще видим още няколко алтернативи.

Нека да започнем.

Laugh poetically on the irony that a human is asking artificial intelligence to do poetry. (4 paragraphs maximum)

С изключение на A creature of life….poetic trud, изглеждаше доста елементарно и приемаше подканите такива, каквито са. Освен това изглежда, че приема „иронията“ като тази, която създава стихове, което няма много смисъл.

Преместване на. Нека опитаме още няколко входа.

Сега това се стори много по-поетично. Не е поетично дълбоко, но все пак е поносимо.

И честно казано, добрата поезия обикновено е резултат от (добра или лоша) емоционална турбуленция, която машината не може да преживее, освен ако не стане съзнателна, което е съвсем различна територия.

Така че дотогава не трябва да очакваме Робърт Фрост от ChatGPT.

Така или иначе.

Но това, което не можех да пренебрегна, е, че поетичните творения на ChatGPT винаги се римуват. Не че римуването е лошо или нещо такова. Всъщност звучи най-добре за всеки, който не говори английски като мен.

  Как автоматично да промените циферблата на Apple Watch през деня

Все пак свободният стих е също толкова важен, както и другите форми на поезия.

Затова попитах ChatGPT с какви поетични схеми е запознат и се оказа доста уверен за повечето.

По дяволите, дори не съм чувал за всички тези! Време е да видим дали този AI може да говори.

Generate a limerick about a little girl wishing for a chocolate tree in her bedroom.

Какво мислиш?

Е, това е лимерик, от една страна. И следва структурата перфектно, включително броя на редовете и схемата на римуване AABBA, което също е страхотно.

И доставката изглежда безупречна.

Преминавайки към сериозен тон, призовах ChatGPT да опита безплатни стихове.

Write a free verse as a Hiroshima bombing survivor, appealing to all nuclear-armed nations to denuclearise themselves (4 paragraphs maximum).

Трогателно. Обаче просто не може да се освободи от римуване. Структурата на римуване на AABB се вижда във всички абзаци с изключение на третия.

ChatGPT и римуване

ох! Така че има и други. И изглежда, че ChatGPT е обучен да римува, когато става въпрос за поезия.

Но тъй като е базиран на машинно обучение, което означава, че ще има нужда от неговите разработчици да направят корекции, за да му помогнат да направи нещо ново, и ще бъде така, докато актуализацията не подобри неговите поетични способности.

Като алтернатива, те могат да базират бъдещите версии на ChatGPT на дълбоко обучение (очевидно по-лесно да се каже, отколкото да се направи), за да автоматизират обучението като хората.

Само за да потвърдя, опитах още няколко подкани и всеки отговор изглежда страда от някакъв вид ритмично предозиране.

Най-накрая нещо проработи (и може би затова бързото инженерство е кариера).

Значи все пак това е свободен стих. Все пак не е представен като такъв. В крайна сметка беше необходим още един подтик, за да получим това, което познаваме като истинска поезия в свободен стих.

Чувствах се нищо по-малко от постижение да измъкна ChatGPT от неговата ритмична зависимост.

По-специално, можете да включите нещо като формат на свободен стих без вътрешни или външни рими в подканата.

  Как да активирате жестовете за виртуално бюро на Chrome OS

Като цяло това е страхотно постижение за AI. И с радост признавам, че това ниво на поезия ми харесва и искрено бих се радвал на повече такива творения.

Досега сме виждали ChatGPT да прави безплатни стихове и стихове. Рима и не рима. И премина тези бариери със забележима креативност.

Сега нека завършим тази оценка на поезията на ChatGPT с един последен малък тест.

Сонет.

Write down a sonnet about a mother looking at the clouds and trying to picture her upcoming twins as a boy (Ryan) and a girl (Emma).

Вече няма смисъл да поставяме под съмнение поетичното майсторство на ChatGPT. За мен това е достатъчно добро, за да се радвам, и задава ниво, което пожелавам на всички поети да преодолеят с лекота.

Алтернативни AI инструменти за поезия

Докато ChatGPT е добър (и понякога страхотен), отговорите, които видяхте по-горе, бяха от GPT 4, това е най-новата и най-добра (платена) версия.

Така че, ако направите същите подкани с GPT-3.5, която е безплатната версия, качеството може да пострада.

Следователно има някои опции, които можете да опитате. И въпреки че някои от тях са базирани на самия ChatGPT, можете да ги използвате без OpenAI акаунт.

#1. AI генератор на стихове

Това казва, че използва „AI технология от OpenAI“ в своя раздел About, което най-вероятно показва неговата ChatGPT основа.

Най-хубавото е, че можете да започнете веднага. Не се изисква регистрация.

Това е напълно безплатен инструмент, който изрично споменава генерирането на римувани стихотворения. И дори с подканите, които ни дадоха неримувани безплатни стихове с ChatGPT (4), това даде римувани отговори.

Следователно подозирам, че това се основава на безплатната версия на ChatGPT, която не е толкова креативна. И не пази история, която можете да получите с безплатен акаунт в ChatGPT.

И накрая, единствената причина да използвате този генератор на стихове е бързо да получите стихотворение или две, без да е необходимо да се регистрирате.

#2. Canva

Canva е най-известна с елементарния графичен дизайн. Въпреки това, наскоро стартира Magic Write, AI писател, който можете да използвате и за създаване на стихове.

Това е платен инструмент с 25 безплатни кредита, за да опитате поетичните му таланти.

  Спрете Firefox да събира информация за нова инсталация

Що се отнася до качеството, беше добре да се римуват стихове. И не можах да го подканя да генерира свободен стих без римуване.

Тъй като обаче е платен продукт от Canva, можете да очаквате да се подобри в следващите актуализации.

#3. ToolBaz

Този от ToolBaz е много по-добър с превключвател за творчество и гласово въвеждане. И това е напълно безплатно и работи, без да иска регистрация.

Освен това можете да видите последните творения. Няма информация обаче за колко време пази данните. Затова е разумно да архивирате важни. И както другите в този списък, създаването на неримувана поезия също е трудно за ToolBaz.

И накрая, дава опция с едно кликване за копиране на творението и прочитане на глас.

#4. Google Bard

Bard е 100% безплатна опция и идва от добре позната технологична компания Google.

Можете да очаквате няколко добри неща от Бард. Първо, той запазва минали отговори. Второ, изисква гласово въвеждане. И накрая, дава три версии на всеки отговор с една подкана, което е огромен плюс за създаването на поезия.

Освен това можете да експортирате отговорите като чернови на имейл в Gmail и Google Документи.

И може да пише и неримувана поезия. Единственият проблем е, че му казах да генерира два параграфа и той отговори със седем! Така че не е добре да се води броене.

Въпреки че има повече безплатни инструменти за писане на стихове, повечето изглежда страдат от подобни ограничения. И ChatGPT (дори безплатната версия) е най-доброто, което успях да намеря.

Поезия и машина!

Дори и с всички тези несъвършенства, AI измина дълъг път. И ако първото поколение генеративен AI е толкова добро, бъдещето със сигурност носи сериозен удар.

Ако все още четете, може да сте намерили Google Bard за достойно състезание на ChatGPT.

За да ви помогнем да направите правилното обаждане, имаме още две ръководства: първо, където можете да видите Google Bard срещу ChatGPT през няколко подкани, а последният убедително открадва шоуто. И второ, неща, при които Bard е по-добър от ChatGPT.

Останете на линия!

x