Можете ли да използвате AirDrop на компютър с Windows или телефон с Android?

AirDrop на Apple е удобен начин за изпращане на снимки, файлове, връзки и други данни между устройства. AirDrop работи само на Mac, iPhone и iPad, но подобни решения са налични за компютри с Windows и устройства с Android.

Windows 10: Споделяне наблизо

Ако просто премествате снимки или файлове между два близки компютъра с Windows 10, нямате нужда от нищо допълнително. Функцията „Споделяне наблизо“ на Windows 10 беше добавена още в актуализацията от април 2018 г. Тази функция работи много като AirDrop за Windows. С активирана тази функция на два компютъра близо един до друг, можете бързо да изпращате всичко — дори файлове, като използвате функцията Споделяне, вградена във File Explorer на Windows 10. Файловете се прехвърлят през Bluetooth или Wi-Fi.

За да настроите това, посетете Настройки > Система > Споделени преживявания и активирайте „Споделяне наблизо“. Можете да изберете кой може да ви изпраща съдържание, но все пак ще трябва да се съгласявате всеки път, когато някой иска да ви изпрати нещо.

  Инсталирайте APK на приложението на вашето Android устройство от работния плот [Windows]

Android: Файлове от Google (и бързо споделяне)

Що се отнася до Android, Google работи върху функция „Бързо споделяне“, която работи като AirDrop и Споделяне в близост. Чрез комбинация от Bluetooth и Wi-Fi, той ще ви позволи да споделяте файлове, снимки и дори фрагменти от текст с други хора наблизо.

Тази функция все още не е излязла—9to5Google откри версия в процес на разработка през юни 2019 г. Може да отнеме известно време.

Докато тази функция не бъде пусната на живо, може да искате да опитате официалната Файлове от Google ап. Тя включва един функция „офлайн споделяне“. който използва споделяне на файлове с равнопоставен достъп, за да изпрати файлове на някой друг с приложението Files by Google наблизо. С други думи, работи много като AirDrop – двама души с инсталиран Files by Google могат да използват приложението, за да изпращат файлове напред и назад чрез Bluetooth.

Междуплатформени алтернативи на AirDrop

Класическите инструменти за мрежово споделяне на файлове все още работят добре с компютри с Windows, Mac и дори Linux системи. Можете да настроите споделена мрежова папка във вашата локална мрежа. Само с инструменти, вградени във вашата операционна система, можете да получите достъп до мрежовата папка във файловия мениджър на вашата операционна система и да копирате файлове напред-назад.

  Как да защитите вашия компютър с Windows 7 през 2020 г

Ако това е малко техническо или искате да прехвърляте файлове през интернет, опитайте да използвате услуга за синхронизиране на файлове като Dropbox, Google Диск, Microsoft OneDrive, или Apple iCloud Drive— който работи и на Windows. Можете да споделяте файлове (или папки) с други акаунти и те ще бъдат налични в облачното хранилище на друг човек. Dropbox дори има Функция „LAN Sync“., което ще гарантира, че всеки файл, споделен с вас от някой в ​​локалната мрежа, ще бъде прехвърлен през вашата локална мрежа, а не в интернет, спестявайки време и честотна лента за изтегляне.

Ако предпочитате да се придържате към изпращането на файлове през локалната мрежа, опитайте Snapdrop. Това е нещо като уеб-базиран клонинг на AirDrop. За разлика от много други уеб-базирани услуги, можете да отворите Snapdrop на две устройства в една и съща локална мрежа и да изпратите файл – файлът ще бъде прехвърлен през вашата локална мрежа, а не през интернет.

За изпращане на по-големи файлове помислете за услуга за изпращане на файлове. Има много там, но Изпращане на Firefox е направен от Mozilla и е безплатен. Можете да качвате файлове в услугата. След това получавате връзка, която можете да изпратите на някого и този човек може да отвори връзката в своя браузър и да изтегли файловете. Това прехвърля файловете през интернет.

  Как да деактивирате синхронизирането на клипборда между устройства в Windows 10

Можете да използвате този инструмент без никакъв вид акаунт – можете дори да го използвате в Google Chrome, Safari или всеки друг уеб браузър, различен от Firefox.

За съжаление, не можем да намерим никакъв клиент на Windows за AirDrop или приложение за Android, който да е съвместим с AirDrop. AirDrop работи само между системи macOS, iPhone и iPad.

x