Можете ли да играете PS4 игри на PS5? Ето какво трябва да знаете

Ключови изводи

  • PS5 е обратно съвместим с повечето игри за PS4, а някои предлагат безплатни надстройки за подобрения на PS5. Все пак има някои изключения.
  • PS4 игрите могат да се играят на PS5 с помощта на дискове или чрез повторно изтегляне на цифрови версии от вашата библиотека.
  • Можете да надстроите игрите за PS4 до версии за PS5 за по-добра графика и производителност, подобрявайки вашето игрово изживяване.

Надграждането до PlayStation 5 не означава, че трябва да изхвърлите всичките си стари игри за PlayStation 4. Така че извадете тези игри от дъното на гардероба си, защото все още имат много живот в тях (дори и вече да не притежавате PS4), тъй като има няколко начина, по които можете да играете PS4 игри на PS5.

Независимо дали все още имате старата си колекция от игри или се чудите как да ги изтеглите отново и да ги играете на новия си PS5, вие сте попаднали на правилното място.

Мога ли да играя PS4 игри на моя PS5?

Ако сте се чудили дали PS5 е обратно съвместим, краткият отговор е, да. В по-голямата си част можете да играете повечето от старите си PS4 игри на вашия PS5. Някои дори предлагат безплатни или намалени надстройки до версията за PS5, за да направят вашите PS4 игри по-добри от всякога.

Има обаче някои игри за PS4, които няма да работят на PS5. Изборът на игри, които не могат да се играят, обаче бледнее в сравнение със списъка с игри, които са между поколение, така че вероятността PS4 игра да не работи на вашия PS5 е малка.

  Пренасочване на не-www към www или www към не-www

Един пример защо това може да е така, е ако сте закупили игра за PS3 и след това сте я надстроили до версията за PS4. Тези PS4 игри няма да работят на PS5, защото все още ви е необходим PS3 диск, за да ги играете. Докато дисковете за PS4 работят на PS5, тези за PS3 не работят.

Как да играя PS4 игри на моя PS5?

Има няколко начина да играете PS4 игри на вашия PS5. Първият е чрез поставяне и инсталиране на дискове с игри за PS4 във вашата PS5, а вторият е чрез повторно изтегляне на вашите закупени преди това цифрови заглавия за PS4.

1. Играйте PS4 игри на вашата PS5, като използвате дисковото устройство

charnsitr/Shutterstock

Използването на дисковото устройство е най-простият и лесен начин да играете PS4 игри на вашия PS5, но идва с уловка. Този метод ще работи само ако вашият PS5 има дисково устройство.

PS5 Digital Edition няма дисково устройство, така че вземете под внимание библиотеката си за PS4, когато решавате коя версия на PS5 да купите. Ако изберете по-евтината цифрова PS5 и имате голяма колекция от физически PS4 игри, няма да можете да ги играете на новата си конзола.

За да играете физически PS4 игри на вашия PS5, вземете избраната от вас игра и я поставете във вашия PS5. След като вашият PS5 прочете диска, той ще започне да копира данните на вашата конзола вместо вас.

Ако видите изскачаща червена икона под заглавието на играта, може да нямате достатъчно място на вашата конзола за играта.

Изберете Преглед на подробности, за да изведете списък с всички игри на вашата конзола и изберете тези, които сте готови да изтриете. Натиснете Delete отдясно, за да премахнете тези игри и да направите място за вашето PS4 заглавие.

  Деактивирайте началния екран на MS Office 2013 и винаги отваряйте празни документи

След като имате достатъчно място, данните ще възобновят копирането на вашия PS5.

2. Изтеглете PS4 игри на вашата PS5

Ако предпочитате да спестите място на лавицата си с книги и да изберете цифрови версии на игри, вероятно имате голяма библиотека от цифрови заглавия за PS4 от преди да надстроите до PS5. Тези игри могат да бъдат изтеглени и играни на новата ви конзола.

Първата стъпка е да се уверите, че сте влезли в същия PS акаунт, който сте използвали за закупуване на вашите цифрови PS4 заглавия. Всички цифрови игри, които купувате, са свързани с PS акаунта, от който сте ги придобили.

Ако не сте влезли в системата, няма начин да докажете, че тези игри действително ви принадлежат. За да влезете във вашия PS акаунт на вашия PS5, създайте нов потребител и влезте в своя PS акаунт, докато го настройвате.

Насочете се към вашата библиотека с игри, като превъртите най-вдясно на началния екран и отидете до вашата колекция. Тук ще намерите всички цифрови заглавия, които сте закупили чрез вашия PS акаунт.

Отидете до иконата Сортиране по отляво, изберете Платформа и изберете PS4. Това ще ви позволи да изолирате всички PS4 игри във вашата колекция. Превъртете през заглавията, докато намерите желаната от вас PS4 игра и я изберете, за да я изтеглите отново на новата си конзола.

Ако предпочитате да запазите вътрешната памет на вашата конзола за PS5 игри, можете също да съхранявате и играете PS4 игри на вашата PS5 от външен твърд диск.

Каква е разликата между PS4 игри и PS4 игри с PS5 надстройки?

Някои игри за PS4 идват с безплатни надстройки за PS5 или с отстъпка. Това ви позволява да играете версията на играта за PS5, въпреки че технически притежавате само версията за PS4. Има няколко начина да проверите дали е наличен ъпгрейд на PS5 за вашата игра.

  8 инструмента за клъстериране на ключови думи за организиране и подобряване на вашата SEO стратегия

Първият е като инсталирате вашата PS4 игра и поставите отметка в квадратчето от дясната страна на екрана, което казва PS5 Upgrade. Ако има налична надстройка за PS5 за играта, тя може да се покаже тук. Ако е така, поставете отметка в квадратчето, за да закупите своя надстройка и да играете версията за PS5.

Ако вдясно няма кутия, предлагаща надстройка за PS5, това не означава, че няма налична такава за вашата PS4 игра. Понякога вместо това там се показват DLC на игра или други оферти. За да проверите дали има наличен ъпгрейд за PS5, изберете трите точки под заглавието на играта.

Ако има налична надстройка, ще видите опция с етикет Избор на версия. Натиснете това, за да изведете всички версии на играта и изберете версията за PS5, за да започнете да я изтегляте.

Тези надстройки могат да струват пари, така че използването им е напълно незадължително. Вие сте повече от добре дошли просто да играете версията за PS4, ако предпочитате.

Заслужават ли си надстройките на PS5?

Ако сте изкушени от надграждане на PS5, но не сте сигурни дали си заслужава, нека да разгледаме предимствата. Надграждането на вашата игра за PS4 до версията за PS5 не само дава значителен тласък на графиката, но също така подобрява цялостната производителност, което ви позволява да изживеете играта с по-висока честота на кадрите.

Въпреки че графиките и светлинните ефекти във версията за PS5 на Marvel’s Spider-Man Remastered са драматично подобрени, версията за PS4 вече изглежда страхотно.

Може да сте готови да пропуснете надстройката, ако беше чисто графична. Но в този пример геймплеят също е по-гладък при версията за PS5, което допълва механиката за люлеене на мрежата и прави реенето през хоризонтите много по-удовлетворяващо изживяване.

Това, че сте оставили старата си конзола PS4, предпочитайки новата, не означава, че трябва да направите същото с библиотеката си с игри. Все още можете да се наслаждавате на любимите си игри на PS5, независимо дали са цифрови или дискови версии. И с надграждане те ще се представят дори по-добре, отколкото някога са се представяли на вашия PS4.