Можете да платите за разширена поддръжка на Windows 10, но трябва ли?

Ключови изводи

  • Microsoft ще предложи платен разширен план за актуализации на защитата за потребителите на Windows 10, за да продължат да получават критични актуализации за сигурност до 2028 г.
  • Планът включва само корекции за сериозни експлойти и дупки в сигурността, а не нови функции или корекции на производителността.
  • Помислете дали да не платите за плана, ако разчитате на Windows 10 за конкретни приложения или ако текущият ви хардуер не може да поддържа Windows 11, но бъдете готови да прескочите, преди поддръжката да е изтекла.

В изненадващ ход Microsoft ще позволи на потребителите на Windows 10 да продължат да получават актуализации за своите системи. Уловката е, че трябва да платите, за да продължите да получавате поддръжка, но струва ли си да го правите? Нека проучим защо трябва или не трябва да плащате, за да продължите да получавате актуализации на Windows 10.

Какво представлява платеният план за край на поддръжката на Microsoft Windows 10?

Unplash

Хората очакват разработчиците да актуализират приложенията, което важи още повече за операционните системи. Това означава да предоставите на системата актуализации за сигурност, функции и настройки на производителността, за да я поддържате безопасна и да работи оптимално.

  Поправете Microsoft Solitaire Collection, който не работи в Windows 10

За съжаление компаниите трябва да намалят поддръжката в крайна сметка. Ако не го направят, ще трябва да поддържат продукти, които са пуснали преди десетилетия. За да попречат на компанията да харчи много време и пари за стари устройства и системи, те дават на продуктите си дата на „края на живота“, след която поддръжката ще бъде прекратена.

Windows 10 не е изключение: Microsoft ще намали поддръжката за него на 14 октомври 2025 г. Въпреки това, в нов ход, Microsoft обяви на своя ЧЗВ за жизнения цикъл на Windows че ще позволи на хората да плащат годишна такса за план „Разширени актуализации на защитата“, за да продължат да получават актуализации до 2028 г.

Преди това, когато Microsoft предложи подобна услуга за Windows 7, само на фирми беше позволено да закупят плана. Въпреки това, хората могат да платят, за да поддържат Windows 10 актуализиран след датата на края на живота. Към момента на писане не знаем колко ще струва планът.

Какво ви носи планът за разширени актуализации на защитата на Windows 10?

Ако търсите да получите готини нови функции на Windows 10 след изтичане на срока на експлоатация, ще бъдете силно разочаровани. Както Microsoft заявява в своя ЧЗВ за жизнения цикъл на Windows:

Ако сте индивидуален потребител или организация, която избере да продължи да използва Windows 10 след края на поддръжката на 14 октомври 2025 г., ще имате възможността да регистрирате компютъра си в платената програма за разширени актуализации на защитата (ESU). Програмата ESU позволява на компютрите да продължат да получават критични и важни актуализации за сигурност […] чрез годишна абонаментна услуга след края на поддръжката.

Когато плащате за разширения план за актуализации на защитата, всичко, което получавате, са поправки за тежки експлойти и дупки в сигурността. По-малките недостатъци (на които Microsoft дава оценка „Умерен“ и „Нисък“) няма да бъдат отстранени.

  Коригирайте грешката 6032 на COD Vanguard Dev в Windows 10

Причини да платите за разширен план за актуализации на защитата на Windows 10

Unplash

След като знаем какво ви носи планът, нека проучим някои причини, поради които можете да платите, като приемем, че цената не е от значение.

Приложенията, от които се нуждаете, все още не са преминали към Windows 11

Ако разчитате на конкретни приложения за вашата работа или хоби, но те все още не работят с Windows 11, плащането за продължаваща поддръжка на Windows 10 има много смисъл. Уверете се обаче, че приложенията, които използвате, са планирани да мигрират към Windows 11 скоро.

Ако не можете да намерите информация дали разработчиците мигрират приложенията си към Windows 11, изпратете им имейл. Ако разработчиците изоставят приложение, трябва да изпробвате алтернативни опции, които работят на Windows 11, така че да не останете с неподдържан Windows 10, когато настъпи 2028 г.

Вашият компютър не може да се справи с хардуерните изисквания на Windows 11

Най-голямата пречка, която имаха хората, когато се опитваха да надстроят от Windows 10, беше колко строги са системните изисквания на Windows 11. Хардуерната мощност сама по себе си не беше достатъчна; имате нужда и от вашия хардуер, за да отговаря на специфични мерки за сигурност, в противен случай Microsoft ще обяви вашия компютър за несъвместим.

Ако все още не можете да платите за нов хардуер, разширяването на поддръжката на вашата система Windows 10 може да ви даде време да спестите. Това обаче до голяма степен зависи от това колко Microsoft ще реши да ви таксува. Ако искат $100+ на година, ще бъде по-добре да използвате тези пари за нов хардуер или можете просто да заобиколите минималните хардуерни изисквания на Windows 11.

Причини вместо това да надстроите до Windows 11

Unplash

Въпреки че Windows 10 спечели сърцата на много хора, има и някои добри причини вместо това да надстроите до Windows 11.

  Какви са локалните, LocalLow и роуминг папките в Windows 10

Платените актуализации на Windows 10 ще съдържат само корекции на сигурността

Както казахме преди, ще плащате само за функции, базирани на сигурност. Това означава, че няма повече страхотни допълнения, корекции на производителността или дори корекции за дребни грешки в сигурността.

Windows 11 не споделя този проблем; Microsoft непрекъснато я актуализира с интересни нови функции и подобрения на операционната система. По този начин ще пропуснете някои страхотни нови функции, ако останете с Windows 10.

Можете да накарате Windows 11 да работи като Windows 10

Ако не харесвате как изглежда или действа Windows 11, можете да го направите да изглежда повече като Windows 10, така че да ви се струва по-познат. Това включва изтегляне на приложения на трети страни, за да изглежда Windows 11 повече като Windows 10.

Платената поддръжка на Windows 10 в крайна сметка ще изтече

Колкото и хубаво да звучи разширяването на поддръжката в края на живота на Windows 10, това е всичко: разширение. Когато настъпи 2028 г., разширената поддръжка ще приключи и ще се върнете на изходна позиция. Трябва да помислите дали плащането за тези допълнителни години си струва инвестицията пред надграждането до Windows 11.

Трябва ли да плащате за разширения план за актуализации на защитата на Windows 10?

Като се има предвид, че все още не знаем колко ще бъде разширената поддръжка, трудно е да се даде твърдо да или не на този въпрос. Въпреки това, когато цената е извън уравнението, става много по-лесно.

Хората, които разчитат на Windows 10, или защото приложенията, които използват, работят само на него, или защото техният хардуер не поддържа Windows 11, трябва да обмислят плащането на годишната такса. Това не е предназначено да бъде постоянно решение, а вместо това начин да избегнете използването на несигурна операционна система, докато не сте готови да преминете към Windows 11.

Плащането за поддръжка на Windows 10 срещу Windows 11 може да не е добра идея. Запитайте се: когато Windows 10 загуби поддръжка през 2028 г., ще продължите ли да използвате операционната система? Ако не, можете да спестите малко пари и да мигрирате сега. Ако желаете, тогава ще получите няколко години сигурност за парите си, но след това отново ще бъдете без поддръжка.

Ако цената е най-голямата ви грижа, може би е по-добре да използвате Linux дистрибуция за потребители на Windows вместо това.

x