Мобилен злонамерен софтуер – Как да защитите мобилните си устройства

Тъй като в наши дни мобилните устройства могат да изпълняват почти всяка задача, която може да се извърши на компютър, хакерите смениха тактиката си. Много е лесно да заразите телефона си със зловреден софтуер.

Съдържание

Относно зловреден софтуер за мобилни устройства

Мобилният злонамерен софтуер е злонамерен софтуер, който е насочен конкретно към операционната система на вашия телефон, за да открадне лични данни.

Въпреки че заплахите не са толкова забележими на мобилни устройства, колкото на други работни станции, това все още е сериозен проблем, който трябва да бъде разгледан и разгледан за вашата безопасност.

Тази публикация ще обхване всичко за мобилен зловреден софтуер и как можете да се предпазите от него.

Нека скочим в него веднага.

Как едно устройство може да се зарази със зловреден софтуер?

Има много начини, по които телефонът ви може да се зарази със зловреден софтуер, така че можете да предположите, че не е много трудно за хакерите да проникнат в системата ви, ако не е добре защитена. Пазете се от тези практики.

Ето някои от тези начини:

#1. Фишинг или спуфинг

Един от най-популярните методи за кражба на вашата информация, фишингът, подвежда хората да си мислят, че предоставят информацията си на доверен източник.

Например, хакер създава уебсайт, който изглежда много подобен на този, който често посещавате, и ви подвежда да повярвате, че влизате в оригиналния уебсайт. Това може да е платформа за социални медии, форум, вашия банков портал или който и да е уебсайт в интернет.

Те обикновено правят това чрез имейл. Така че следващия път, когато получите имейл, в който се казва, че трябва да влезете в уебсайта или да промените паролата си, потвърдете и проверете отново дали имейлът е изпратен от легитимен източник, а не от хакер.

Прочетете също: Начини за избягване на Вишинг атаки [Spam Blocking Apps]

Спуфингът е подобен, но вместо да искат вашите данни, хакерите просто искат да щракнете върху определена злонамерена връзка, за да получите контрол над вашето устройство.

Можете също да получавате тези заплахи като SMS.

#2. Използване на джейлбрейкнато или руутнато устройство

Ако сте джейлбрейкнали или руутнали мобилния си телефон, вие сте отстранили вътрешната защита и слоевете за сигурност на устройството, за да имате неограничен контрол върху операционната система.

Въпреки че това може да означава, че имате пълна свобода относно това, което можете да правите с устройството, това също означава, че устройството ви е много податливо на злонамерен софтуер.

  Как да включите нощен режим на Reddit

#3. Изтегляне на приложения от ненадеждни източници

Много пъти обичаме да изтегляме приложения от източници на трети страни само защото не са налични официално в магазина за приложения.

Правенето на това е рисковано, тъй като уебсайтът, от който изтегляте приложението, може да съдържа спам и е възможно автоматично да изтегли зловреден софтуер на вашето устройство, без да го забележите.

Това е една от причините, поради които трябва да изтегляте файлове само от надеждни източници.

Последици от зловреден софтуер

Тежестта на действията на злонамерения софтуер може да зависи от много неща, така че никога не сте сигурни за точните последствия, които може да понесете.

Ето обаче някои от най-често срещаните проблеми, които можете да срещнете от лична и бизнес гледна точка.

#1. Загуба на чувствителни данни

В зависимост от вида на зловреден софтуер, той може да изтрие или повреди файлове от вашето устройство. Тези файлове могат да бъдат важни за вас, да не говорим за много чувствителни.

Освен ако не сте имали резервно копие на файловете, едва ли има начин да ги извлечете след кибератаката.

#2. Злоупотреба с вашата информация

След като зловреден софтуер влезе в устройството ви, той се захваща здраво за файловете му. И поради този факт вашата информация може да бъде злоупотребена по различни начини.

Кражбата на информация е един от най-сериозните резултати от атака на зловреден софтуер, тъй като открадната информация може да бъде продадена на източници на трети страни.

Тези подробности варират от вашата лична самоличност до поверителни данни на вашия бизнес.

#3. Бавна производителност на вашето устройство

Въпреки че не е толкова сериозно и вредно, колкото горните две последствия, бавно работещото устройство може да бъде истинска болка.

Зловреден софтуер може да превърне вашия бързо работещ телефон в ръждясал, замъглен от шпионски софтуер и троянски коне.

#4. Заразни ефекти върху цялата мрежа

След като зловреден софтуер влезе във вашето устройство, има възможност той да се разпространи до всички устройства, които се свързват към една и съща мрежа.

Ако вашите служители или членове на семейството работят в една и съща мрежа, зловредният софтуер може да повреди всичките им устройства, като се репликира в тях.

#5. Прекъсване на вашата бизнес операция

Да ви бъде забранено да управлявате безпроблемно бизнес процесите си е ужасно усещане, но това е една от често срещаните последици от злонамерения софтуер във вашето устройство.

Тъй като хакерите овладеят здраво мрежата на вашата компания, няма да отнеме много време да нарушат оперативния поток, като отвлекат системата и ви попречат да обслужвате клиенти.

Освен това те могат:

 • Променете вашите важни системни данни
 • Придобийте данните и ги продайте на вашите конкуренти
 • Откраднете или изтрийте данни за изследвания и разработки

Това може да струва на вашия бизнес тонове пари, енергия и стойност на марката.

Видове зловреден софтуер

Има различни видове злонамерен софтуер, с който вашето мобилно устройство може да бъде заразено, и въздействието на всеки злонамерен софтуер е различно. По-долу са някои често срещани типове зловреден софтуер, за които трябва да знаете.

#1. Експлойти на браузъра

Много браузъри там не са оборудвани с най-добрите функции за сигурност, така че има огромна вероятност вашият браузър да бъде използван за кражба на информация от него. Освен това приложенията, които изпълнявате в браузъра, като PDF четец, могат да бъдат насочени.

  Прост валутен конвертор проследява валутните курсове и конвертира валута

#2. Вирус и троян

Вирусите и троянските коне са навсякъде в интернет, за съжаление. Може би приложението, което искате да изтеглите, съдържа вирус или троян, който е готов да атакува вашата система, след като бъде инсталиран на устройството.

Може да направи нещо толкова безобидно, като промяна на вашия тапет и език, или толкова сериозно, като кражба на вашата парола и банкова информация.

#3. Шпионски и Madware

Madware, кратката форма за мобилен рекламен софтуер, е вид злонамерен софтуер, който намира пътя си във вашата система, след като инсталирате някакъв скрипт или програма.

Това се случва без вашето съгласие и целта му е да събере данни от вашето устройство, за да ви изпраща спам с реклами.

Също така, повечето от вариантите на луд софтуер там включват елемент на шпионски софтуер, така че вашата информация може да бъде продадена и на източници на трети страни.

Информацията може да включва всякакви данни, като пароли, местоположение, име и др.

#4. Drive-by Изтегляне

Понякога можем да бъдем подмамени да отворим злонамерен уебсайт или имейл и когато го направим, ставаме жертва на мобилен злонамерен софтуер, наречен изтегляне от драйв-бай.

Това, което прави, е, че автоматично се инсталира във вашето устройство, за да освободи серия от заплахи, включително:

 • Шпионски софтуер
 • Рекламен софтуер
 • Зловреден софтуер
 • Ботове

Всичко това може да открадне, манипулира и изтрие вашите данни и да контролира устройството ви, както пожелае. Всъщност, след като този тип злонамерен софтуер овладее вашето устройство, той може да го използва, за да изпрати вируси до хората във вашата организация.

Признаци, че мобилният ви телефон е заразен със зловреден софтуер

В повечето случаи е лесно да разберете, че нещо не е наред с вашето устройство, защото признаците стават много очевидни. Ето някои от многото признаци, че вашият мобилен телефон може да е заразен със зловреден софтуер:

 • Батерията на телефона ви се изтощава много по-бързо 🔋
 • Вашият телефон изпитва проблеми с прегряване ♨️
 • Вашият телефон се забавя прогресивно 🐢
 • Забелязвате ново, произволно приложение на вашето устройство 📱
 • Забелязвате много изскачащи прозорци 📢
 • Имате лоша връзка 🌐

Ако забележите някой от тези признаци, трябва да сте наясно, че вашето устройство може да е заразено и трябва да го поправите.

Съвети за предотвратяване на заразяване със зловреден софтуер

Има куп мерки, които можете да предприемете, за да запазите устройството си безопасно и защитено. Тези мерки ще затруднят влизането на злонамерени заплахи във вашия мобилен телефон.

#1. Бъдете в крак с актуализациите

Всеки път, когато видите, че е пристигнала нова актуализация за вашата операционна система, направете си услуга и я актуализирайте незабавно, защото ще включва и подобрени функции за сигурност. Заедно с актуализирането на операционната система, вие също трябва да поддържате приложенията си актуални.

#2. Запазете само надеждни приложения

Трябва да избягвате да изтегляте приложения от ненадеждни източници на трети страни и да инсталирате приложения, които изглеждат сенчести. Проверявайте отново всяко приложение, преди да го инсталирате на мобилния си телефон, защото това може да е вратата на хакерите към вашето устройство.

#3. Не кликвайте върху всяка връзка, която видите

Връзките са навсякъде в интернет, но не всяка връзка е истинска. Опитайте се да забавите темпото, забележете дигиталното си обкръжение и се запитайте дали връзката, която възнамерявате да щракнете, е от доверен източник или изглежда оскъдна. Ако е последното, не щракайте върху него.

  10 най-добри приложения/игри, за да ангажирате котката си

Фишинг измамите са навсякъде, включително вашите имейли, текстови съобщения и дори социални платформи, така че трябва да внимавате, преди да щракнете върху която и да е връзка.

#4. Проверете отново източниците, които разглеждате

разбирам; понякога това, което търсим, не е достъпно никъде онлайн, освен в онзи спам малък уебсайт, съдържащ стотици изскачащи прозорци и реклами. Трябва да внимавате с тези сайтове, тъй като те могат автоматично да инсталират програми в устройството ви, без да забележите.

#5. Ограничаване на разрешенията за приложения

Всяко приложение има разрешения и от вас зависи дали искате да им разрешите. За приложенията, на които не се доверявате напълно, най-добре е да ограничите разрешенията им, така че да нямат голям достъп до вашите данни.

Мобилни приложения за зловреден софтуер

Приложенията за мобилен злонамерен софтуер по-долу ще поставят сигурността в челните редици на вашето устройство.

Malwarebytes

Предлага се както за устройства с Android, така и за iOS, Malwarebytes защитава телефона ви от измами и злонамерени дейности. Въпреки че има премиум версия, която можете да използвате, тя ви позволява да започнете абсолютно безплатно с техния безплатен план.

Провеждането на сканиране и одит на поверителността за всички приложения, премахване на инфекции и блокиране на реклами са някои от основните функции на това приложение.

Avast Premium Security

Множество наградени решения, Avast Premium Security се предлага за куп различни платформи, включително мобилни устройства.

Ето някои от многото функции на това приложение:

 • Безопасно и сигурно онлайн пазаруване
 • Блокирайте шпионски софтуер, вируси, както и инсталации на злонамерени приложения
 • Заключете снимки и приложения с ПИН
 • Проследете последното известно местоположение на вашето изгубено устройство
 • Заснемете снимка и аудио на крадеца, който е откраднал вашето устройство
 • Наблюдавайте имейл адресите за изтичане на пароли

Той също така ви позволява да сканирате всяка WiFi мрежа, към която възнамерявате да се свържете, за уязвимости.

Trend Micro

Можете да изтеглите приложението за сигурност на Trend Micro на Android, както и на iOS устройства. Той е пълен със страхотни функции и започва с блокиране на вредни уебсайтове, реклами, тракери на лична информация и опасни WiFi мрежи.

Също така ви помага да оптимизирате устройството си за най-добра производителност и да елиминирате подозрителни приложения, които потенциално биха могли да откраднат вашата информация. Можете да използвате това приложение безплатно.

Заключителни думи

Винаги е добра идея да сте в безопасност, отколкото да съжалявате, когато става въпрос за сигурност, тъй като интернет е пълен със злонамерени заплахи, които могат да ви навредят по различни начини.

Тази публикация ще ви помогне да разберете по-добре какво трябва да направите, за да бъдете защитени по всяко време.

След това научете как да сканирате и премахвате зловреден софтуер от вашето Android и iOS устройство.

x