Маркирайте текста и затъмнете другите елементи на страницата, за да четете по-добре

Днешните модерни уеб страници са пълни с бъркотия; натрапчиви елементи като реклами, изскачащи прозорци, плъгини за социални медии, изображения и т.н., затрудняват концентрирането върху действителното съдържание. Това често се случва, когато четете онлайн статии в блогове и разглеждате сайтове на социални медии, които често носят реклами с банери и други подобни (Facebook, някой?). По-рано подчертахме различни начини за избягване на разсейващи елементи на уеб страница, като InstRead или Print-Friendly, но Fokus е удобно разширение и добавка за Chrome и Firefox, което го прави по-опростен от всякога. Той прави това чрез затъмняване на цялата уеб страница без маркираната част, посочена от потребителя.

Въпреки че съм използвал подобни инструменти преди като LeDimmer и Ghoster за Windows, звучеше страхотно да намеря нещо подобно, достъпно и за Chrome и Firefox. Друг интересен момент е, че е достъпен безплатно и на двете платформи, което е още един плюс. Разширението за Chrome, което използвах за тестване на Fokus, е доста просто.

  Колко безопасни са обществените зарядни станции?

След като бъде изтеглен и инсталиран, можете да започнете да го използвате веднага; няма сложни опции за конфигуриране или плъгини за инсталиране. Когато разглеждате уеб страница, всичко, което трябва да направите, е да маркирате текст в частта от страницата, която трябва да фокусирате с курсора на мишката. Ще забележите, че целият параграф, отнасящ се до него, остава непокътнат, докато останалата част от страницата автоматично е покрита с полупрозрачна сянка. Ето екранна снимка, показваща Fokus в действие.

Можете да видите, че маркираният абзац е единственият елемент на страницата, който е напълно ярък.

  Как да спрете Google Maps да събира данни за местоположение от вашия телефон

Опитах се да подчертая текст в различни различни уебсайтове и Fokus работи като чар на повечето от тях. Освен обикновен текст обаче, той автоматично разпознава други елементи на страницата и съответно затъмнява екрана. Екранът се затъмнява незабавно, когато започнете да избирате текст, което означава, че не е необходимо първо да подчертавате целия абзац или текстов фрагмент.

Единственото основно предупреждение, което открих с Fokus, е, че изобщо не може да се конфигурира от потребителя. Например, човек не може да определи интензивността на затъмняването според техния вкус. Друга функция, която бих искал да видя в бъдещи актуализации, е възможността да се фокусира върху повече от една част наведнъж.

  Как да стартирате блог с помощта на Google Blogger

Но освен гореспоменатите недостатъци, Fokus е наистина удобен инструмент. Можете да го изтеглите във вашия браузър чрез връзката, предоставена по-долу.

Инсталирайте Fokus за Chrome

Инсталирайте Fokus за Firefox

x