Колко обратно съвместима е PlayStation 5?

PlayStation 5 въвежда някои големи подобрения спрямо предишното поколение, като същевременно поддържа съвместимост с повечето игри за PS4. За съжаление „повечето“ не е „всички“, така че ето какво трябва да знаете за играенето на по-стари игри на вашия PS5.

Повечето игри за PS4 ще работят на PS5

Sony обеща, че 99% от заглавията на PlayStation 4 ще работят на PlayStation 5, включително топ 100 игри. Това означава, че почти всяка игра, която вероятно искате да играете, ще работи веднага на новата конзола.

Въпреки това, малък брой игри няма да работят на PS5 и витрината на Sony показва, че това са заглавия „само за PS4“. Освен това около 130 игри „могат да показват грешки“ според Sony. Те все още ще работят, но може да имат графични проблеми и грешки. Някои функции от ерата на PS4, като онлайн услуги, също може вече да не работят.

Push Square състави списък с игри, които могат да имат проблеми. Състои се предимно от по-стари заглавия, с няколко забележителни включвания, като Assassin’s Creed Syndicate, Hellblade: Senua’s Sacrifice, Mafia III и оригиналния Project CARS.

Някои по-стари заглавия ще постигнат големи печалби в производителността

Точно като Xbox Series X и S, PlayStation 5 може да подобри производителността на някои заглавия от последно поколение. Sony нарича тази функция Game Boost. Той позволява на по-старите заглавия да се възползват от по-бързия процесор и по-способния графичен процесор в PS5.

Без актуализация повечето игри просто ще предложат по-плавно представяне. Игрите ще работят с оптимизирани за PS4 разделителни способности, а не с естествено 4K (PS4 Pro използва повишаване на мащаба, за да постигне своите 4K цели, за разлика от Xbox One X на Microsoft). Игрите, които работят с отключена честота на кадрите (до 60 кадъра), вече са много по-склонни да постигнат тази цел.

  Кой е Джак Дорси?

Ползите ще се различават от игра до игра. В някои случаи може да се наложи да изберете „Режим на производителност“ в опциите на играта, за да видите някакво подобрение. Някои заглавия, като Days Gone, работят при динамично 4K (с мащабиране на резолюцията) при 60 кадъра в секунда. Други, като Ghost of Tsushima, са коригирани, за да позволят само по-висока честота на кадрите.

Тъй като игрите продължават да се пускат кръстосано поколение както на PS4, така и на PS5, някои заглавия ще предлагат предимства при кръстосано купуване. Това означава, че можете да закупите версия за PS4 и да я играете на PS5 по-късно, с графични надстройки и по-добра производителност. Някои по-стари игри също ще получат тези актуализации.

Cyberpunk 2077, Assassin’s Creed Valhalla и стартирането на блокбъстъра Marvel’s Spider-Man: Miles Morales ще предлагат безплатни надстройки на PS5. За съжаление, не всички издатели са се регистрирали за безплатни надстройки. Заглавия като Call of Duty: Black Ops Cold War и NBA 2K21 изискват по-скъпата версия (или такса за надграждане), за да работят кръстосаната покупка.

Оригиналните игри за PlayStation, PS2 и PS3 няма да работят

За съжаление, по-старите игри от класическите конзоли на PlayStation няма да работят първоначално на PS5. Ако искате да играете по-стари заглавия, които притежавате, по-добре е да запазите някакъв ретро хардуер във вашето устройство за забавление.

Друга възможност за възпроизвеждане на по-стари заглавия на вашия PS5 е PlayStation Now. За $9,99 на месец получавате достъп до огромна библиотека от игри, която се връща чак до ерата на PS2. Нови игри също се добавят всеки месец, въпреки че всички, които са били там от известно време, могат да бъдат премахнати по всяко време.

Услугата използва стрийминг, вместо да изпълнява код, за да доставя по-стари заглавия. Това означава, че вашето преживяване може да варира значително в зависимост от това къде живеете и колко добра е вашата интернет връзка. Много нови (PS4 и по-нови) заглавия, които са включени в членството в PS Now, могат да се изтеглят, а не да се предават поточно.

  Контролирайте медиите във Firefox с медийните клавиши на клавиатурата си

PS Now предлага неелегантно решение за игра на класиката на цена. Услугата е достъпна в Северна Америка, по-голямата част от Европа и Япония.

Повечето аксесоари за PS4 ще работят (с уловка)

Повечето аксесоари за PlayStation 4 ще работят на вашия PS5 и с PS5 заглавия, включително официално лицензирани специални периферни устройства, като състезателни колела, аркадни пръчки и контролери за полети.

Контролерите обаче са малко по-различни. DualShock 4 ще работи с PlayStation 5, но само когато играете по-стари игри за PS4. Това е така, защото PS5 се доставя с чисто новия контролер DualSense, който използва силно хаптична обратна връзка, адаптивни тригери и интегриран микрофон.

Ще трябва да си купите нов контролер DualSense, ако искате да играете локални мултиплейър PS5 заглавия — няма да можете да използвате нито един стар DualShock 4, който имате наоколо.

Sony също така ще поддържа PlayStation VR (PSVR) на PlayStation 5, включително PS Move Motion Controllers и PSVR Aim Controller. Слушалките, които работят с PS4, включително платинените и златните официално лицензирани слушалки на Sony, ще работят нормално на PlayStation 5.

Камерата на PlayStation, необходима за работа на PSVR, ще работи на PS5. Въпреки това, според Sony, той изисква „адаптер за PlayStation Camera, който ще бъде предоставен без допълнителни разходи за потребителите на PS VR“. Компанията все още не е обявила как собствениците на PSVR могат да се доберат до такъв.

За всичко останало ще трябва да го включите и да видите какво се случва или да се свържете директно с производителя.

Помислете за съхранение на по-стари заглавия на външно устройство

Ако възнамерявате да играете много заглавия за PS4 на вашия нов PS5, помислете за получаване на външно устройство, за да разширите евтино хранилището си. Тъй като по-старите заглавия са проектирани с мисъл за по-бавни механични твърди дискове, те могат да бъдат изтеглени и съхранявани на по-евтини външни устройства.

  Как да деактивирате лентата за изтегляния в Chrome

След това можете да използвате това, което е останало от 825 GB вътрешния SSD на PS5 за PS5 игри, които използват много по-бързото NVMe устройство в конзолата. За съжаление, за разлика от Xbox Series, PlayStation 5 не ви позволява да архивирате игри на външно устройство.

Ако искате да създадете повече място на вътрешното устройство на PS5, ще трябва да изтриете игрите. Не можете просто да преместите данните на друго устройство и след това да ги копирате обратно, когато искате да възпроизведете това заглавие отново. Мнозина се надяват Sony да добави тази функция в бъдеща актуализация на фърмуера.

Избягвайте Digital Edition PS5 за поддръжка на дискове

Ако сте развълнувани да играете на по-старите си игри с по-висока разделителна способност и по-плавна честота на кадрите, функцията Game Boost на PS5 трябва да предизвика усмивка на лицето ви. Само не забравяйте, че ако надграждате от PS4 и имате библиотека от дискове, ще трябва да получите изданието с физически диск на PlayStation 5 ($499), а не Digital Edition, тъй като на последното липсва дисково устройство .

PS5 Digital Edition на Sony поддържа съвместимост с PS4 заглавия, но те трябва да са цифрови издания, които сте закупили от магазина на PSN. Ето защо ви препоръчваме да избягвате изцяло цифровите конзоли, независимо дали купувате Xbox или PlayStation.

x