Колко дълго трябва да издържи батерията на лаптоп?

Ключови изводи

  • Батериите на лаптопите обикновено издържат от 2 до 5 години, преди да загубят способността си да задържат заряд, но това може да варира в зависимост от моделите на използване и циклите на зареждане.
  • Факторите, които влияят на живота на батерията, включват броя на циклите на зареждане, качеството на батерията, неправилна мощност на зареждане, прекомерна топлина и липса на употреба.
  • За да удължите живота на батерията на вашия лаптоп, използвайте разумно всеки цикъл на зареждане, избягвайте прекомерната топлина, използвайте препоръчителната мощност на зарядното устройство и съхранявайте правилно батерията, когато не се използва. Подмяната на батерията с OEM или качествена опция от трета страна също може да помогне за удължаване на живота на лаптопа.

В продължение на години батериите в устройства като лаптопи и телефони губят способността си да задържат заряд. Периодът между първото използване на батерията и нейната евентуална неспособност да поддържа каквото и да е захранване е известен като живот на батерията.

За да поддържате лаптопа си правилно, е важно да знаете колко време трябва да издържи батерията ви.

  Принудете браузъра си да използва Google.com и игнорирайте местоположението си

Колко издържат батериите на лаптопите?

Обикновено батерията на вашия лаптоп ще издържи две до пет години, преди да загуби способността си да поддържа заряд. Въпреки че тази оценка отразява живота на батерията в лаптоп, използван от средния потребител, тя не е строго точна. Продължителността на живота на вашата батерия зависи от това колко бързо работите през циклите на зареждане на батерията.

Всеки цикъл на зареждане се случва, когато батерията премине от пълно зареждане до пълно разреждане (100%-0%). Средният лаптоп съдържа батерия, която може да издържи средно между 300 и 500 цикъла на зареждане, преди да настъпи значително намаляване на капацитета на батерията. Използването на вашия лаптоп по-рядко може да удължи тези цикли, въпреки че пълното неизползване може да съкрати живота на батерията.

Важно е да вземете предвид колко време трае всеки цикъл на зареждане. Ако вашият лаптоп има захранване за десет до дванадесет часа, след като е напълно зареден, можете да използвате само един цикъл на зареждане на всеки два дни – ефективно гарантирайки, че батерията ще издържи няколко години. Ако батерията може да издържи само петчасово зареждане, може да се наложи да използвате няколко цикъла на зареждане всеки ден.

Какво влияе върху продължителността на живота на батериите на лаптопите?

Няколко фактора оказват влияние върху продължителността на живота на батериите на лаптопа, включително използването на целия цикъл на зареждане, излагането на прекомерна топлина и качеството на самата батерия.

  10 фактора за преговори освен заплатата на интервю за работа

Цикли на зареждане

Най-важният фактор, влияещ върху продължителността на живота на батерията на вашия лаптоп, е колко бързо работите през нейните цикли на зареждане. Както споменахме, повечето лаптопи имат между 500 и 1000 цикъла на зареждане, преди батерията да загуби значителен капацитет. В резултат на това лаптопите, използвани често, но за кратки периоди, обикновено ще имат по-дълъг живот на батерията от лаптопите, използвани с часове всеки ден.

Качество на батерията

Качеството на самата батерия също ще повлияе на нейния живот. Като цяло ще получите най-добрия живот от OEM батерия или батерия от трета страна, направена от качествен материал като литий. Евтино изработените батерии на трети страни е вероятно да имат по-кратък общ живот и може да са по-уязвими към влошаване, причинено от прекомерна топлина или висока мощност на зарядното устройство.

Неправилно зареждане

Мощността на зарядното за вашия лаптоп е важна. Продължителността на живота на батерията на вашия лаптоп ще бъде увеличена максимално, когато използвате зарядното устройство, което първоначално се продава с вашия лаптоп, или зарядно устройство на трета страна, което е с еквивалентна мощност. Използването на зарядно устройство с по-висока мощност от препоръчителната (като 65 W вместо 45 W) ще доведе до бързо разваляне на батерията на вашия лаптоп.

  11 най-добри фитнес приложения, които ви помагат да тренирате отвсякъде

Прекомерна топлина

Топлината е основен външен фактор, който може да намали живота на батерията на вашия лаптоп. Повредата може да бъде причинена от вътрешни или външни източници на топлина. Трябва да избягвате да използвате лаптопа си при изключително горещо време и да се уверите, че долните вентилационни отвори винаги остават незапушени. Избягвайте да овърклоквате вашия процесор или да използвате приложения, които прегряват вашия лаптоп. Може да се наложи да поправите лаптопа си, ако прегрява често.

Липса на употреба

Не на последно място, един от факторите, влияещи върху живота на батерията, е да оставите вашия лаптоп неизползван. Ако батерията ви се съхранява няколко седмици или повече, докато в нея е останал заряд, застоялият заряд бързо ще влоши батерията. Трябва напълно да изтощите батерията на вашия лаптоп, преди да го приберете, ако възнамерявате да оставите лаптопа настрана за повече от няколко седмици.

Удължете живота на батерията на вашия лаптоп

Това е голямо неудобство, когато вашият лаптоп не може да поддържа правилното зареждане. Въпреки че влошаването на батерията е неизбежно, то може да бъде смекчено чрез внимателно използване на всеки цикъл на зареждане и използване на добри навици за грижа за батерията. Когато батерията в крайна сметка се изтощи, замяната й с OEM или качествена батерия на трета страна е чудесен начин да удължите живота на вашия лаптоп.

x