Кой е най-добрият фитнес тракер за вас?

Ключови изводи

  • Гамата Apple Watch превъзхожда поддръжката на приложения на трети страни и е идеална за потребители на iPhone.
  • Устройствата Fitbit, като Sense 2 и Versa 4, са по-подходящи за бягане, но Apple Watch е по-безпроблемен за тренировки.
  • Фитнес тракерите на Fitbit са по-бюджетни, но можете да получите клетъчна свързаност, като платите повече за Apple Watch.

Ако сте на пазара за нов фитнес тракер, вероятно сте се сблъскали с дилемата да изберете между Apple Watch и Fitbit. Тук ще сравним и двата варианта и ще ви помогнем да изберете правилното носимо устройство за вашите нужди и бюджет.

Fitbit срещу Apple Watch: Основите

Наземна картина/Shutterstock

Въпреки че както устройствата Fitbit, така и Apple Watch имат отлични потребителски интерфейси и служат като ефективни фитнес тракери, последният наистина се отличава като идеален спътник на вашия iPhone. За разлика от по-новите Fitbits като Fitbit Versa 4 или Fitbit Sense 2, които нямат поддръжка за приложения на трети страни, има много страхотни приложения на трети страни за Apple Watch.

Например, нито Fitbit Versa 4, нито Fitbit Sense 2 имат приложение Spotify или друго приложение за стрийминг на музика, докато потребителите на Apple Watch имат достъп до специални приложения за почти всички основни платформи за стрийминг на музика.

Ако имате телефон с Android, трябва да изберете устройство Fitbit, тъй като е съвместимо както с устройства с iOS, така и с Android чрез придружаващото си приложение. Това приложение служи като централен център за синхронизиране на данни, проследяване на фитнес цели и достъп до допълнителни функции.

  Как да защитите с парола снимки на iPhone и iPad

За разлика от тях часовниците на Apple са съвместими само с iPhone, като изискват настройка чрез предварително инсталираното приложение Watch на iOS. Въпреки това, той се интегрира безпроблемно с приложенията за здраве и фитнес на Apple.

Fitbit срещу Apple Watch: Дейности

Тина Сийбър и Рагав Сети/MakeUseOf

Що се отнася до бягане, устройствата Apple Watch и Fitbit имат вграден GPS за по-точно проследяване на показатели като скорост и изминато разстояние. Ако давате приоритет на по-дългите бягания, трябва да изберете Fitbit Sense 2, тъй като е малко по-лек и като цяло се чувства по-удобен. Освен това предлага по-добър живот на батерията и се предлага със специални функции за работа.

Помислете за Apple Watch, ако не искате телефонът ви да ви разсейва по време на тренировка. Може да изпълнява задачи като управление на музика или отговори на съобщения и дори има клетъчна връзка, ако сте готови да платите повече.

Apple Watch не може да открие колко тежест вдигате. Същото важи и за устройствата Fitbit, но можете да изберете опцията за тренировка с тежести в приложението Fitbit, за да записвате по-точна информация. Но основното предимство на Apple Watch е, че потребителите имат достъп до отлична селекция от приложения за watchOS, пригодени за вдигане на тежести, които за съжаление липсват на Fitbit носими устройства.

И двете устройства за носене могат да проследяват сесии за колоездене на закрито и на открито и да показват показатели като средна скорост, общо време, надморска височина и т.н. Apple Watch обаче печели предимство поради безпроблемната си интеграция с iPhone. Можете да преглеждате показателите директно на заключения екран на вашия iPhone чрез Live Activities на iOS и да се свързвате със съвместими устройства като велосипеди Peloton за подобрено проследяване по време на тренировки.

  Как бързо да възстановите функционалността на уебсайта си

Ако често ходите на туризъм, модерните модели на Apple Watch могат да предложат по-добро изживяване от Fitbit Versa 4 и Sense 2. Докато моделите Fitbit предоставят само основни показатели като брой стъпки, Apple Watch повишава изживяването, като предлага възможности като Backtrack. Можете да използвате функцията Backtrack на вашия Apple Watch, за да проследите отново стъпките си и да избегнете загуба по време на туризъм на места с лоша клетъчна връзка.

Fitbit срещу Apple Watch: Проследяване и точност

Raghav Sethi/MakeUseOf

И двете устройства за носене разполагат с различни сензори, които ви позволяват да измервате сърдечната честота, стъпките и много повече. Опитах се да извървя 500 стъпки с Apple Watch и Fitbit Versa 4 на всяка ръка и Apple Watch отчете 483 стъпки, докато Fitbit отчете 491 стъпки, така че и двете са доста близки по отношение на точността и попадат в границите на грешка.

Съвременните модели на Apple Watch обаче включват и няколко функции за безопасност, като откриване на падане, наблюдение на шума и откриване на катастрофа. За разлика от това, флагманът на Fitbit за носене, Sense 2, се фокусира повече върху психичното здраве с помощта на сензор cEDA, който може да открие признаци на потенциален стрес.

  6 случая на използване на виртуална реалност, които всеки бизнес трябва да знае

Ако наблюдението на нивата на кислород в кръвта ви е важно, препоръчваме да изберете Fitbit носимо устройство, като Versa 4 или Sense 2. Според
Пазителят
всички модели Apple Watch, продадени от Apple в САЩ на или след 18 януари 2024 г., имат деактивиран сензор за SpO2 поради продължаващ спор за нарушаване на патент.

Fitbit срещу Apple Watch: Сравнение на цените

Fitbit

The Apple Watch Series 9 струва $399 и $429 съответно за алуминиевите варианти 41mm и 45mm само за GPS. Добавянето на клетъчна поддръжка води до допълнителни $100. Моделите от неръждаема стомана се предлагат на по-висока цена, започваща от $699.

За разлика от това, Fitbit предлага по-ясни и бюджетни цени, с Fitbit Sense 2 на цена от $249 и Fitbit Versa 4 на $199. За тези с бюджетни ограничения, Fitbit представя по-благоприятна опция. Важно е обаче да се отбележи, че часовниците Fitbit не предлагат клетъчна свързаност.

Apple предлага бюджетен вариант под формата на Apple Watch SE, който започва от $249 за 40-милиметровия само GPS вариант. Този модел обаче не разполага с приложения за ЕКГ и проследяване на цикъла.

Моделите Fitbit, които споменахме тук, не се различават драстично от предложенията на Apple, особено по отношение на фитнес проследяването. Така че изборът на правилния фитнес тракер за вас ще се сведе до вашия случай на употреба, бюджет и лични предпочитания.

Сега, след като прочетохте нашето сравнение между Fitbit и Apple Watch, знаете какво може и какво не може да прави всяко устройство. От вас зависи да решите за кой фитнес тракер искате да похарчите трудно спечелените си пари.