Кога купуването на 8K телевизор ще си струва?

Едва отлепихте защитното фолио от вашия 4K телевизор и вече разговорът премина към следващото голямо нещо: 8K. И така, какво точно е 8K и колко време ще мине, преди да си струва да надстроите?

Когато цената падне

Най-голямата бариера за средния потребител е цената. Най-накрая стигнахме до точката, в която 4K дисплеите са сравнително достъпни. Тази цена ще падне още повече, тъй като повече 4K дисплеи се произвеждат и продават в голям мащаб.

Панелната технология непрекъснато се развива. През 2019 г. 8K телевизорите дебютираха на пазара и доминираха на изложението CES 2020. Всички големи производители на панели вече ги произвеждат, включително аудиовизуални гиганти, като Samsung, LG и Sony.

Новата технология е скъпа, защото икономията от мащаба просто не съществува. Трудно е да се сведат до минимум разходите, когато основните ви клиенти са ранни потребители. Сега, когато тези панели навлизат в мащабно производство, цената на производството ще започне да пада.

Sony пусна един от първите 4K телевизори за продажба през 2012 г. на цена от $25,000. Беше малко повече от LCD панел с висока разделителна способност и му липсваха функции като висок динамичен обхват (HDR) или поддръжка на FreeSync. През последните осем години технологията на панелите се промени напълно. Технологии като HDR се оказаха истинските звезди на шоуто.

Можете да си купите 8K телевизор в момента, ако желаете. на Sony MASTER серия започва от $9,999 и стига до $59,999. Те не само са скъпи, но и не са напълно надеждни за бъдещето. Не се знае какви допълнителни технологии ще се появят през времето, необходимо на стандарта да узрее.

Подобно на дебюта на Sony, ранните 4K телевизори не са издържали твърде добре теста на времето. Липсват им динамичния обхват и съотношението на контраста на съвременните OLED, QLED и Mini-LED модели. Те също бяха скъпи по това време, точно като настоящите 8K модели. По-добре изчакайте в обозримо бъдеще.

Когато има много 8K съдържание

Едно от основните неща, които възпрепятстваха приемането на 4K, беше липсата на съдържание. Когато за първи път се появи на сцената през 2012 г., производството на 4K съдържание беше скъп бизнес. 4K камерите бяха скъпи и запазени предимно за професионални режисьори. Обработката и редактирането на кадрите също изискваше скъпи и мощни компютри.

  Как да добавите „Търсене в Google“ в контекстното меню на Microsoft Edge

С течение на времето разходите, свързани с 4K, спаднаха, тъй като камерите станаха по-често срещани, а компютрите станаха по-мощни. Когато 4K съдържание беше по-евтино за производство, повече съдържание се произвеждаше в 4K. Същото ще бъде вярно и с 8K.

В момента много малко платформи за стрийминг предлагат 8K съдържание. Няколко услуги в Европа и Япония го правят, но Netflix, Hulu, HBO и други тежки нападатели в момента са ограничени до 4K. YouTube има 8K съдържание, но няма начин за филтриране за него – засега е натрупано под 4K.

Докато не можете лесно да получите 8K съдържание, или чрез абонамент, или в най-голямата услуга за видео хостинг в мрежата, 8K просто не си струва.

Повишаването може да помогне за запълване на празнината, докато естественото 8K съдържание стане обичайно. Най-добрите 4K телевизори вече включват сложни алгоритми за увеличаване на мащаба, които интерполират пикселите, за да повишат качеството на картината, вместо просто да разтягат изображението.

Въпреки че увеличеното съдържание не може да съответства на възприеманата (или действителната) разделителна способност на естествените 8K кадри, 4K съдържанието все пак ще изглежда по-добре на 8K екран.

Когато вашият интернет е по-бърз

Според Netflix, един час поточно 4K HDR съдържание консумира 7 GB честотна лента и изисква 25 Mb връзка или по-добра. Това са приблизителни оценки и цифрите в реалния свят варират, но засега ще ги приемем по номинална стойност.

Тъй като 8K кадрите имат удвоена вертикална и хоризонтална разделителна способност от 4K, има четири пъти повече пиксели на екрана наведнъж. Това е четири пъти повече от данните, необходими за създаване на 4K изображение. При тези цифри, един час 8K HDR съдържание ще изразходва 28 GB честотна лента и ще изисква поне 100 Mb връзка.

Според Тест на скоростта, глобалната средна фиксирана широколентова скорост е около 75 Mb надолу и 40 Mb нагоре. Това означава, че поне половината от световното население изпитва скорости под тази средна стойност. Дори в САЩ, които в момента са на осмо място в света със средна скорост на изтегляне от 134 Mb, има големи разлики в наличната скорост в зависимост от това къде живеете.

  Как да настроите организационната диаграма на Microsoft Teams

Този брой ще трябва да се подобри значително, преди стрийминг услугите да могат напълно да се ангажират с 8K. Тъй като физическите продажби на игри и филми продължават да намаляват, става ясно, че интернет е инфраструктурата за доставка на съдържание на бъдещето. И тази инфраструктура ще трябва да се развива, за да отговори на утрешните изисквания за интензивни данни.

Възможно е 5G да играе роля в решението за 8K стрийминг. през 2019 г., Samsung си партнира със SK Telecom да създаде концепция за 8K дисплей, която използва 5G скорости за поточно предаване на съдържание по-бързо от фиксирана широколентова връзка. Това все още е далеч от жизнеспособно решение, тъй като повечето страни все още не са въвели 5G в голям мащаб. А Apple дори не е пуснал 5G-съвместим iPhone все още.

Когато повечето смартфони могат да снимат 8K видео

Приемането на 4K сензори от потребителите изигра огромна роля за получаването на 4K в ръцете на обществеността. Смартфоните можеха да снимат 4K много преди 4K телевизорите да станат широко разпространени и достъпни.

През 2014 г. Sony представи FDR-AX100, първата „професионална“ 4K камера на дребно $2000. Същата година Samsung представи Galaxy S5, един от първите му телефони с 4K сензор. Apple последва примера година по-късно, с пускането на iPhone 6s и 6s Plus.

Тези подобрения помогнаха за нормализиране на 4K в съзнанието на потребителите. Той трансформира технологията от футуристична модна дума в просто още едно нещо, което вашият смартфон може да направи.

Нямаше значение дали тези ранни 4K сензори за смартфони произвеждаха прилични 4K кадри (не); това беше знак за предстоящи неща.

Ние сме на прага на смартфоните, които снимат 8K видео. Qualcomm пусна трейлър за 8K кадри, заснети по-рано тази година със своя Snapdragon 865 5G чип.

Ако вземем предвид, че много хора все още се примиряват с 4K възможностите на своите устройства, може да минат четири или пет години, преди 8K да стане толкова широко разпространено, колкото днес е 4K.

Когато PlayStation 6 (или 7) бъде пусната

PlayStation 5 и Xbox Series X ще стартират в края на 2020 г., поставяйки началото на първото истинско 4K поколение конзоли. И Sony, и Microsoft пуснаха междинни конзоли, които могат да се справят с някаква форма на 4K, но игрите все още бяха проектирани с мисъл за базовото 1080p.

  Автоматично деактивирайте ненадеждни добавки във Firefox

Xbox 360 и PlayStation 3 често се приписват за ролята им при преминаването към HD. Хората най-накрая се отказаха от своите големи, обемисти CRT със стандартна разделителна способност в полза на по-тънки LCD панели със стикери „HD ready“. Конзола, която може да извежда 1080p сигнал, оправда закупуването на нов телевизор за повечето геймъри.

Същото вероятно ще важи и за 4K, както и за Xbox Series X или PlayStation 5. Ако пазарувате конзола, за да играете най-новите игри, вероятно ще искате те да изглеждат най-добре. Докато ранните потребители вече имат 4K екрани, ще последват още, когато конзолите станат зрели и пристигнат ексклузивни игри с голям бюджет.

Дори не знаем дали ще има конзола за PlayStation 6, но повечето геймъри не виждат, че скоро ще изчезнат. Тъй като пазарът очаква някакъв скок на поколенията с всяко ново поколение конзоли, преминаването към 8K изглежда като логична следваща стъпка.

Единственият въпрос е дали хардуерът ще бъде достатъчно добър до този момент. В крайна сметка бяха необходими две поколения конзоли, за да завърши преминаването към 4K.

Когато хората говорят за 16K (или каквото и да последва)

Докато в момента спекулираме за бъдещето на 8K, 4K тепърва се установява. Повечето стрийминг услуги имат прилична библиотека от 4K съдържание. Много по-стари филми и телевизионни предавания се ремастерират и увеличават до 4K, за да отговорят на търсенето. Също така сме на път да видим пускането на две игрови конзоли от следващо поколение, които ще поддържат 4K изначално.

Така че, разбира се, докато светът е готов за 8K, разговорът ще премине към 10K или 16K, или нещо друго, за което тепърва ще чуваме. В света на технологиите винаги става дума за следващото голямо нещо, дори ако сегашното голямо нещо все още е вълнуващо.

Все още не купувайте такъв

От началото на 2020 г. купуването на 8K телевизор е лоша идея. Съдържанието го няма, много е скъпо, а технологията на панелите се развива бързо. Докато 8K е готово за праймтайм, разходите за производство на микро-LED дисплеи ще паднат драстично.

По-добре е да харчите тези пари за способен 4K дисплей, PlayStation 5 или Xbox Series X и абонамент за Premium Netflix.

x