Кога (и защо) да използвате всеки от тях

Ключови изводи

  • Моно аудиото елиминира усещането за посока и е най-добро за вокали и бас китари, записани с един микрофон.
  • Стерео аудиото създава по-органичен звук чрез излъчване на различни нива на аудио информация отляво и отдясно. Това го прави идеален за барабани и стайни микрофони.
  • Смесването в моно първо позволява по-добро балансиране и идентифициране на звукови проблеми, осигурявайки моно съвместимост и цялостен микс с по-високо качество.

Може да разберете основната концепция за моно срещу стерео аудио. Но изборът на най-добрия канален формат за специфичен аудио контекст може значително да подобри вашия процес на смесване и производство. Тук ще прегледаме техните основни дефиниции и обичайни случаи на употреба, за да ви помогнем да научите кога и защо да използвате всеки от тях.

Каква е разликата между моно и стерео аудио?

Моно представлява едноканално аудио, което обикновено звучи така, сякаш идва от центъра на аудио източник. Това се дължи на моно аудиото, изпращащо еднакъв интензитет на сигнала отляво и отдясно, което генерира възприятието за звук, идващ между тези две точки.

С други думи, ушите ви не чуват никакви разлики между лявото и дясното, като по този начин се премахва всякакво усещане за посока.

От друга страна, стереото представлява двуканален звук, който излъчва различни нива на аудио информация отляво и отдясно. Това води до това, че ушите ви възприемат източници на звук от отделни точки в стерео полето (отляво надясно), когато слушате стерео аудио.

Това отразява по-органичен начин за обработка на аудио информация; вашите две уши естествено възприемат звуци, идващи от различни посоки.

  Как да запишете макрос в Excel

Какво е Dual Mono?

Кредит за изображение: Soundtrap/Unplash

Има допълнителен канален формат, който можете да използвате за песни и настройки на плъгини, наречен двоен моно.

Двойните моно записи или настройки включват два моно канала, които са независими един от друг, като обикновено споделят един и същ аудио източник. На практика това може да означава, че записвате една и съща вокална партия на две моно песни, панорамирани наляво и надясно.

Това варира от стерео двуканален формат, тъй като стерео каналите зависят един от друг и винаги споделят един и същ аудио източник.

За по-нататъшно изясняване на разликата, плъгините за стерео режим на стерео песен действат еднакво върху двата канала. Приставките в двоен моно режим обаче действат на двата стерео канала отделно, тъй като ги обработват независимо.

Моно срещу стерео запис

Кредит за изображение: Anna Pou/Pexels

Ако записвате инструменти на живо, като например вокали, вие естествено настройвате моно канал, като използвате един микрофон. Инструменти като цигулки, бас китари, тромпети, контрабаси и много други се възползват от моно записа с един микрофон.

Като цяло ще искате да записвате в моно, освен ако източникът на звук не излъчва органично и желано разпространение на стерео информация. Инструментите, които се възползват от стерео записа (един микрофон отляво и друг отдясно), включват барабанни глави, определени синтезатори и стайни микрофони.

Някои инструменти, като акустични китари, могат да бъдат записани по двата начина, в зависимост от аудио ефекта, който търсите. Моно китарите могат да доведат до прецизно позициониране в стерео полето (чрез панорамиране), докато стерео китарите могат по-добре да запълнят акустичното пространство във вашия микс. Често китарите се записват на двойни моно песни, твърдо панорамирани наляво и надясно, за да се създаде усещане за ширина.

Кога да се смесва със стерео записи

Кредит за изображение: Dylan McLeod/Unplash

  Извличане на HD снимки от видео на вашия iPhone

Въпреки че разгледахме някои инструменти, които се възползват от стерео настройка, има няколко други случая на употреба, които си струва да обмислите, за да добавите живот и широчина към вашия микс.

Често е добра идея да настроите aux канали с реверберация и забавяне като стерео записи. Това може да стимулира усещането за пространство за определени инструменти или цялостния ви микс. Не забравяйте, че (паниран) моно реверберация/закъснение aux песен може да се представи по-добре в определени контексти; така че продължавайте да експериментирате.

Както при повечето аспекти на музикалното производство, внимавайте да не прекалявате с реверберациите и забавянията. Ако го направите, може да се затрудните да постигнете определен звук и моно-съвместима песен.

Кога да се смесва с моно записи

Кредит за изображение: Yomex Owo/Unplash

Когато се научите как да миксирате музика, може лесно да придобиете навика да настройвате повечето си цифрови инструменти като стерео записи.

Твърде много стерео записи могат всъщност да доведат до липса на дефиниция във вашия микс, тъй като твърде много източници на звук излъчват аудио сигнали през стерео полето. Това увеличава вероятността от нискокачествено балансиране на нивото, честотно маскиране (където инструментите се конкурират за едно и също пространство) и други звукови проблеми. За начини за отстраняване на проблеми с честотното маскиране, разгледайте как да използвате EQ.

Чрез настройването на моно песни, където е възможно, вие стеснявате пространството, което заемат; това може да бъде от съществено значение при многокомпонентни проекти. Също така, най-добре е да държите нискочестотните си инструменти (мислете около 50 Hz и по-ниски) центрирани, за да избегнете проблеми с яснотата и фазирането.

Може да си мислите, че много моно песни водят до мек и тесен микс, но обратното е вярно. Комбинирайте настройката на монопистите с прецизни, информирани решения за панорамиране и ще получите по-чист и по-широк микс.

  Cleanlab осигурява $5 милиона и FedML затваря $11,5 милиона начален кръг

Кредит за изображение: Алексей Рубан/Unplash

Друг навик, който е твърде лесен за изпадане, е смесването (и само слушането на вашия микс) в стерео. Това обикновено означава, че постигате привидно добър баланс и качество на звука в стерео версията на песента си, но има два недостатъка:

  • Може никога да не разберете някои звукови проблеми, като например как определени инструменти и елементи се сблъскват поради стерео разделяне.
  • Вашият запис може да звучи значително по-лошо, когато се възпроизвежда на моно звукови системи.

Смесването в моно (всичките ви песни се възпроизвеждат в центъра) е една от най-добрите практики в музикалното производство. Показва ви точно как всеки от вашите музикални елементи взаимодейства един с друг. Предизвикателството да балансирате всеки инструмент, както звучи от една и съща позиция, ще разшири вашите способности за смесване.

Ако успеете да накарате песента си да звучи добре в моно, всички трикове за балансиране, EQ и компресиране на страничната верига, които може да сте използвали, неизбежно ще доведат до по-висококачествена стерео песен, след като интегрирате панорамиране и други стерео ефекти.

Другата основна причина да проверите дали песента ви звучи чудесно в моно е, че много устройства, като телефони, лаптопи и по-малки системи от високоговорители, излъчват звук в моно формат.

По този начин можете да гарантирате, че вашата песен е моно-съвместима и готова за всички видове звукови системи. Това ще ви спести време и усилия, когато започнете последващия процес на овладяване на вашата песен.

Използвайте както моно, така и стерео за страхотен микс

Моно песните трябва да са вашият любим формат, докато двойните моно настройки са за специфична независима двуканална обработка. Изберете стерео само за инструменти и ефекти, които излъчват желана комбинация от стерео информация. И смесете цялата си песен в моно за по-голяма дефиниция, преди да приложите панорамни и стерео ефекти. Направете това и ще осигурите моно съвместимост и по-висококачествен микс като цяло.

x