Как Mac ще премине от Intel към собствените ARM чипове на Apple

Mac преминава през друг огромен превключвател на процесора. До края на 2020 г. Apple ще пусне Macs, които включват „Apple Silicon“, точно като iPad и iPhone. Ето какво означава краят на процесорите на Intel за бъдещето на Mac.

Новият macOS 11.0 Big Sur, очакван през есента на 2020 г., ще бъде първата версия на macOS, която поддържа тази нова архитектура.

Защо Apple сменя и какво означава това за вас

Apple настоява, че този превключвател „ще даде на Mac изцяло ново ниво на производителност“. Собственият силиций на Apple, намиращ се в устройства като iPad и iPhone, предлага много по-добра производителност за количество използвана мощност от процесорите на Intel.

Процесорите на Intel изискват повече енергия и генерират повече топлина. В устройство като MacBook това означава, че производителността е ограничена от захранването на батерията и необходимостта вътрешните части да се поддържат хладни.

Собствените SoC на Apple (системи върху чип), които тя нарича „Apple Silicon“, технически са ARM процесори. ARM е просто архитектура — Apple проектира и произвежда свои собствени процесори. С Intel Apple е изцяло на милостта на друга компания, която разработва и произвежда процесори за своите Mac. С ARM Apple може да проектира и създаде свой собствен персонализиран силиций. Apple прави това от години и сега този опит идва при Mac.

  Как да спрете Netflix да възпроизвежда автоматично следващия епизод

Не се заблуждавайте – Apple няма да постави процесор на iPhone или iPad в Mac. Apple прави чипове само за Mac и те трябва да са дори по-мощни от силиция в iPad Pro. Apple има голяма преднина пред конкурентите си тук – Microsoft прави лаптопи ARM, работещи с Windows 10, но Microsoft не проектира свои собствени, специално изработени CPU ARM за компютри с Windows.

В крайна сметка новата архитектура означава подобрен живот на батерията, намалена консумация на енергия и че Apple може да контролира собствената си съдба и да проектира вътрешните елементи на Mac да бъдат тясно интегрирани със софтуера му. Apple казва, че новата архитектура ще й позволи да „максимизира производителността и живота на батерията по-добре от всякога.

Приложения за iPhone и iPad на Mac

С преминаването към същата архитектура на чипове, която захранва iPhone и iPad, Apple придобива подобрена съвместимост с приложенията за iPhone и iPad.

Ще можете да отворите App Store на Mac с ARM и да инсталирате всяко приложение за iPhone или iPad, което харесвате. Това приложение ще работи в прозорец на вашия работен плот на Mac. Разработчикът не трябва да прави нищо специално.

Това е като как Chromebook на Google могат да изпълняват приложения за Android.

  Ето всичко, което трябва да знаете

Разработчиците могат лесно да портират своите Mac приложения

В

Съществуващите приложения за Mac не са изоставени. Apple се занимава със съвместимостта по два начина: като улеснява разработчиците да пренасят своите приложения към новата архитектура и като позволява на потребителите на Mac да изпълняват приложения, които все още не са пренесени.

Разработчиците ще могат да отварят съществуващите си приложения на Intel Mac в Xcode и да ги компилират повторно за ARM. Apple каза, че на повечето разработчици трябва да са необходими само няколко дни, за да стартират приложенията си на ARM.

Всички собствени приложения на Apple, включени в macOS 11.0 Big Sur, ще работят първоначално на собствената архитектура на Apple. Други компании също работят върху пренасянето на приложенията си – Apple също показа Microsoft Office и Adobe Photoshop CC, работещи първоначално на ARM. Разработчиците могат да създават универсални двоични файлове, които работят както на Intel, така и на ARM Mac системи.

Разработчиците могат да наемат „Комплект за преход на разработчиците” от Apple, за да започнете да пренасяте своите приложения.

Можете да стартирате Intel Mac приложения с Rosetta 2

Но какво да кажем за приложения, които не са пренесени? Apple обяви Rosetta 2 за този случай на употреба. Rosetta 2 е слой за съвместимост, който превежда съществуващите приложения на Intel в ARM, като ви позволява да стартирате същите приложения на вашия нов ARM Mac, които можете да изпълнявате на стария си Intel Mac.

  58 най-добри съвета и уроци за 2014 г

Преводът се извършва, когато инсталирате приложението, ако е възможно. Ако приложението използва код точно навреме, Rosetta 2 може също да преведе кода в движение.

Apple показа игра Tomb Raider, работеща с отлична производителност под Rosetta 2. Изглежда много по-бърза от слоя за съвместимост на Microsoft в Windows 10 на ARM, който е известен с лошата си производителност.

С други думи, приложенията за Mac, които не са пренесени, ще „просто работят“. Все пак ще получите най-добрата производителност с приложения, които се изпълняват на ARM, разбира се.

Пълна поддръжка на хардуерна виртуализация

ARM-базираните Macs разполагат и с пълна поддръжка за хардуерна виртуализация. Apple показа, че изпълнява виртуални машини на Parallels на нов базиран на ARM Mac, което дава възможност на разработчиците да стартират Linux точно както биха направили на базиран на Intel Mac.

Какво се случва с Intel Mac?

Слайд, показващ многото хардуерни функции, включени в Apple Silicon.

Apple казва, че ще можете да закупите Mac с ARM CPU в него до края на 2020 г.

Но преминаването от Intel не се случва за една нощ. Apple казва, че това ще бъде двугодишен преход и новите Mac с процесори на Intel вече са в производствения процес на Apple.

Вашият съществуващ Mac с процесор Intel ще продължи да се поддържа. Apple казва, че ще продължи да поддържа Intel Macs с актуализации на macOS за години напред.

В някакъв момент Apple вероятно ще спре да поддържа Intel Macs, точно както спря да поддържа PowerPC Mac след прехода към Intel. Но тази точка е много години.