Как часовник Samsung Galaxy измерва вашия стрес?

Освен че ви помага да останете свързани и да проследявате вашите фитнес цели, Samsung Galaxy Watch може да измерва нивата ви на стрес със своите усъвършенствани сензори и алгоритми. Тук ще обясним как точно смарт часовниците на Samsung успяват да направят това.

Как смарт часовниците на Samsung измерват нивата на стрес

Зариф Али / MakeUseOf

Една от най-интригуващите възможности на фитнес носимите и смарт часовниците е способността им да измерват нивата на стрес. Въпреки че точните механизми могат да варират от една марка до друга, повечето смарт часовници, включително тези от Samsung, използват вградени сензори за наблюдение на физиологични данни като променливост на сърдечната честота, проводимост на кожата и нива на кислород в кръвта.

След това тези измервания се анализират и комбинират с интелигентни алгоритми. Те вземат общите ви здравни данни, като възраст, височина, тегло и други индивидуални базови данни, за да осигурят оценка на нивата на стрес на потребителя. Следователно смарт часовниците могат да предложат ценни прозрения и сигнали, подтиквайки потребителите да се включат в дейности за намаляване на стреса, когато е необходимо.

  Проверете дали снимката на вашия профил в LinkedIn е добра или се нуждае от подобрение

Пулсомер

Всички модели на Samsung Galaxy Watch разполагат с оптичен монитор за сърдечен ритъм, който следи пулса ви непрекъснато. Този сензор използва инфрачервени и LED светлини за измерване на промените в обема на кръвта.

Стресът често води до повишаване на сърдечната честота. Вашият Samsung Galaxy Watch може да записва вариации в сърдечната честота, известна също като променливост на сърдечната честота (HRV), което е жизненоважно за точното измерване на нивата на стрес.

Samsung Galaxy Watch предоставя три удобни начина за измерване на сърдечната честота. Можете също така да активирате функцията за непрекъснато наблюдение на сърдечната честота на вашето устройство за носене, което предоставя цялостен преглед на моделите на вашия сърдечен ритъм за продължителен период от време.

Като алтернатива, ако предпочитате периодично отчитане на пулса, можете да настроите вашия Galaxy Watch да измерва пулса ви на всеки десет минути, докато сте неподвижни. Можете също да зададете ръчно отчитане на пулса. За да направите това, настройте Samsung Health на вашия часовник, преминете към Настройки > Samsung Health > Сърдечен ритъм и изберете от списъка с налични опции.

Изтегляне: Samsung Health за Android | iOS (Безплатно)

  Промоционални кодове на SMITE за безплатни богове и кожи: Осребрете сега

Сензор за електродермална активност (EDA).

Вашият Galaxy Watch също включва сензор за електродермална активност (EDA). Това измерва електрическата проводимост на кожата ви, която се променя, когато човек е подложен на стрес, както е отбелязано от Национална библиотека по медицина.

Той открива малки електрически реакции, произведени от екринните потни жлези чрез прилагане на ниско, неоткриваемо и постоянно напрежение върху кожата. Това дава представа за нивата на стрес на потребителя. Тази технология помага да се осигури по-цялостно разбиране на стреса и неговото въздействие върху тялото.

Смарт часовниците с EDA сензори обикновено имат метални или проводими зони от долната страна, които влизат в контакт с кожата ви. Тези области служат като електроди за измерване на електрическата проводимост на кожата. Това често се прави чрез комбинация от високочестотни и нискочестотни измервания.

EDA сензорът събира и анализира тези данни за определен период, улавяйки колебания, които могат да показват стрес или емоционална възбуда. Въз основа на анализа на данните от EDA, вашият Galaxy Watch може да предостави индикация за нивата на стрес.

Анализиране на моделите на съня

Известно е, че лошото качество на съня или недостатъчният сън допринасят за повишени нива на стрес. Както отбелязахме по-рано, моделите на Samsung Galaxy Watch непрекъснато следят променливостта на сърдечната честота, която се влияе от автономната нервна система и може да показва нива на стрес.

  8 Софтуер за управление на работния процес за оптимизиране на процесите

Samsung Galaxy Watch може да използва своя акселерометър, за да открие кога спите въз основа на модели на движение. Тази информация, комбинирана с данни от сензори за сърдечен ритъм и SpO2, които помагат за проследяване на нивата на насищане с кислород заедно с възможностите за откриване на хъркане, може да проследи продължителността на съня, етапите на съня и смущенията. Използвайки тези измервания, вашият Galaxy Watch може да идентифицира свързаните със съня стрес фактори.

Следете нивата на стрес с вашия Samsung Galaxy Watch

Както можете да видите, смарт часовниците на Samsung разчитат на сензори и алгоритми за точни измервания и визуализация на данни, което ви дава възможност да дадете приоритет на вашето психическо благополучие.

Въпреки че не е заместител на професионалното ръководство, функцията за измерване на стреса на Samsung Galaxy Watch може да бъде полезен спътник за повечето от нас, които се стремят да разбират и управляват нивата на стрес по-добре. С тази иновативна технология на нашите китки можем да предприемем проактивни стъпки към по-здравословен и по-балансиран начин на живот.

x