Как правилно да почистите вашия груб лаптоп

Като всеки компютър, лаптопите са магнити за прах и мръсотия. Но мръсният лаптоп не е само козметичен кошмар – той също може да причини лоша производителност и прегряване. И така, как можете да почистите правилно лаптопа си?

Почистването на лаптоп е може би по-досадно от почистването на настолен компютър. Трябва да почистите клавиатурата, вътрешните елементи, екрана и самия корпус. Все пак можете лесно да преобразите лаптопа си за по-малко от един час, при условие че го направите консервиран въздух, някои 90%-100% изопропилов алкохол, памучни тампони, и а микрофибърна кърпа.

Започнете отвътре

Повечето мръсотия и мръсотия, които виждате по лаптопа си, са чисто козметичен проблем. Въпреки че всеки иска лаптопът му да е красив отвън, наистина е важно вътрешността. Но прахът, кората и трохите, които се натрупват във вашия лаптоп, могат да запушат вентилаторите, вентилационните отвори и радиаторите, което води до прегряване и лоша производителност.

Ще започнем с почистване на вътрешните части на вашия лаптоп. Това ще бъде по-лесно за някои лаптопи, отколкото за други, но в повечето случаи това е един и същ процес. Занесете лаптопа си някъде, където няма прах (гараж или навън), подгответе своя сгъстен въздух или екологично чисти въздух без консерви (не използвайте прахосмукачка) и се захващайте за работа!

Ако вашият лаптоп се отвори: Изключете го, извадете батерията (ако можете) и след това развийте задния панел. Това може да анулира вашата гаранция, но това е цената, която плащате за красота. Използвайте кратки изблици на сгъстен въздух, за да изтласкате праха от центъра на вашия лаптоп към вентилационните отвори. След това изтласкайте целия този прах през вентилационните отвори с леки изблици (ако вентилаторите се въртят твърде бързо, може да се счупят). Това е! Вие сте готови. Завийте лаптопа си обратно.
Ако вашият лаптоп не се отваря: Повечето съвременни лаптопи не могат да се отварят, което прави почистването по-малко наука и повече игра на отгатване. Изключете лаптопа си и избутайте няколко бързи изблици на сгъстен въздух в вентилационните му отвори. Бъдете търпеливи и не пъхайте пръчката за сгъстен въздух в вентилационните отвори. Можете да ударите тел или да натиснете консервиран въздушен конденз право срещу дъската.

  Инсталирайте CyanogenMod 11 на Nexus 5

Рядко се среща нещо друго освен прах, косми и трохи във вашия лаптоп. Ако все пак видите петна върху или около дъската, почистете ги с 90%-100% изопропилов алкохол и памучен тампон. Уверете се, че нанасяте алкохола върху памучния тампон, а не върху дъската и никога не използвайте домакински почистващи препарати на вашия лаптоп (или друга електроника).

Натисни тази гадна клавиатура

След като вашият лаптоп е красив отвътре, е време за преобразяване на Дневниците на принцесата. Ще започнем с клавиатурата, тъй като вероятно е покрита с години на малки петна и мазнина от пръсти.

Почистването на клавиатурата на лаптоп е странен процес. За разлика от настолната клавиатура, която обикновено може да бъде разглобена, клавиатурите за лаптоп са операция на доста повърхностно ниво. Ще ви трябва кърпа от микрофибър, памучни тампони, около 90%-100% изопропилов алкохол и сгъстен въздух. Никога не използвайте домакински почистващи препарати за почистване на електроника и не използвайте оцет вместо алкохол – той може да проникне в клавиатурата и да корозира нейните компоненти.

Започнете със суха кърпа от микрофибър: Използвайте това, за да избършете клавиатурата си, преди да се заемете с по-подробната работа. Той ще поеме по-голямата част от праха, за да можете да се съсредоточите върху мръсотията.
Ударете го със сгъстен въздух: Подобно на кърпата от микрофибър, сгъстеният въздух може да отдели малко прах от клавиатурата ви, преди да се заемете с детайлна работа. Не забравяйте да използвате кратки изблици или може да се образува конденз под клавишите.
Разбийте алкохола: Нанесете малко 90%-100% изопропилов алкохол върху памучен тампон (не го изливайте върху лаптопа) и започнете да търкате клавиатурата си. Влезте между тези клавиши и не се страхувайте да използвате суха (за предпочитане неизползвана) четка за зъби, за да се справите с тесни места.
Ако под клавишите ви има трохи: Клавиатурата на лаптопа е трудни за разглобяване. Направете търсене в Google на вашия, за да видите дали ключовете са подвижни. Ако е така, отстранете ги с малък плосък инструмент (китарата работи добре) и след това ударете проблемното място с памучен тампон със спирт или кратък изблик на сгъстен въздух. Ако ключовете не могат да се отделят, насочете бърза струя на консервиран въздух под вашите проблемни ключове и се молете за най-доброто. Не прекалявайте или ще получите конденз под клавишите.

  Как да скриете съобщенията за приемане на бисквитки от уебсайтове

Ако имате проблеми с изваждането на остатъка изпод клавиатурата, помислете да го изпратите на производителя за ремонт или да го занесете на местен сервиз. Няма смисъл да разкъсате лаптопа си, когато някой друг може да го направи вместо вас.

Направете този екран отново красив

Неправилното почистване е бърз начин да завършите със счупен екран на лаптоп. LCD екранът на вашия лаптоп е невероятно деликатен. Трябва да се почиства правилно и полуредовно.

Ще запазим това просто. Не използвайте хартиени кърпи или парцали за почистване на екрана на лаптопа. Те оставят прах след себе си и може да надраскат екрана ви. Не използвайте алкохол, оцет, почистващ препарат за стъкло (или очила), Windex или каквито и да е почистващи химикали. И ако видите продукт, който се предлага на пазара като препарат за почистване на екрани, не го използвайте на екрана на вашия лаптоп. Това нещо е змийско масло!

Единственото нещо, което трябва да докосва екрана на вашия лаптоп е a микрофибърна кърпа. Те са евтини, така че не ги замествайте. Може също да искате да използвате малко консервиран въздух, но това не е необходимо, освен ако екранът не е особено прашен.

Подгответе екрана: Изключете лаптопа си и изчакайте екранът да достигне стайна температура. Ако е супер прашно, направете му няколко кратки, странични изблици на сгъстен въздух. Ако не е забележимо прашно (повечето екрани на лаптопи са просто зацапани), тогава пропуснете консервирания въздух.
Леко избършете екрана: Вземете чистата си кърпа от микрофибър и я прокарайте по екрана с нежно хоризонтално или вертикално движение. Не натискайте и не правете кръгови движения. В противен случай рискувате да оставите кръгли петна или драскотини. Лекият натиск и широките движения са идеални.
За твърди, мазни екрани: Ако екранът ви е особено гаден, леко навлажнете кърпата от микрофибър с вода и използвайте същите метални движения и лек натиск, които току-що обсъдихме. Ако екранът ви се окаже твърде влажен, внимателно го подсушете с чиста кърпа от микрофибър.
За невъзможни петна: По-рано казахме, че не трябва да използвате оцет за почистване на екрана на лаптопа. Трябва да използвате оцет само като крайна мярка. Ако на екрана ви има някаква неприятна лепкава глупост, пригответе разтвор от 50% вода и 50% бял оцет, навлажнете кърпата от микрофибър и внимателно избършете екрана с широки движения.

  Как да използвате Google Maps на смарт часовник Samsung Galaxy

Сега, когато екранът, клавиатурата и вътрешните части на вашия лаптоп са чисти, е време да се погрижите за корпуса му. Това е най-лесната част от почистването на лаптоп, при условие че не е натрупал никакви остатъци от стикер.

Почистване на кутия за лаптоп

За разлика от деликатната клавиатура и екран на вашия лаптоп, калъфът му може да се справи с доста тежка любов. Просто избягвайте силните химикали и никога не нанасяйте течности директно върху лаптопа си. Всички почистващи разтвори отиват върху вашата микрофибърна кърпа, а не върху самия лаптоп.

За бързо почистване: Можете да почистите корпуса на лаптопа с различни разтвори, но ви препоръчваме да използвате кърпа от микрофибър (хартиените кърпи оставят прах) с бял оцет, изопропилов алкохол или вода (не ги смесвайте). Нанесете леко почистващата течност върху кърпата и избършете корпуса на лаптопа. Не се страхувайте да използвате малко мазнина за лактите върху проблемните зони и не забравяйте да подсушите лаптопа си с чиста кърпа, когато сте готови.
Почистване на остатъците от стикери: Ако вашият лаптоп е покрит с неприятни остатъци от стикер, сега е моментът да го почистите. Просто нанесете 90%-100% изопропилов алкохол върху кърпа от микрофибър и започнете да търкате. Ако не се отдели, опитайте да използвате малко Goo Gone. Не използвайте сешоар, за да затоплите лепилото, тъй като топлината може да повреди вашия лаптоп.

И това е! Сега вашият лаптоп е чист от главата до петите. Ако сте свършили добра работа, тогава феновете му трябва да са малко по-тихи и може дори да забележите леко увеличение на производителността. Не забравяйте да почиствате добре лаптопа си на всеки няколко месеца, за да поддържате неговата производителност и външен вид.

x