Как да управлявате стартиращи програми на Ubuntu Linux

Много приложения автоматично се настройват да се стартират, когато влезете в своя Linux работен плот. Може да искате да добавите и свои любими програми към процеса на стартиране. Ето как да контролирате какво Ubuntu стартира, когато влезете.

Минахме през този процес на Ubuntu 20.04 LTS с неговия десктоп GNOME по подразбиране. Стъпките ще бъдат подобни в други дистрибуции на Linux с работен плот на GNOME, но може да се наложи да използвате различен инструмент за конфигуриране в други среди на работния плот.

Как да стартирате Startup Manager на GNOME

За да стартирате мениджъра за стартиране, отворете списъка с приложения, като щракнете върху бутона „Показване на приложения“ на тирето в долния ляв ъгъл на екрана. Потърсете и стартирайте инструмента „Стартиране на приложения“.

  Как да играете Mirror's Edge на Linux

Можете също да натиснете Alt+F2, за да отворите диалоговия прозорец Изпълнение на команда и да изпълните следната команда:

gnome-session-properties

Ако инструментът Startup Tools не се появи в менюто на приложението ви по някаква причина, можете да отворите прозорец на терминала и да използвате следната команда, за да го стартирате:

sudo apt install gnome-startup-applications

Как да спрете автоматичното стартиране на програми в Ubuntu

Ще се отвори прозорецът Предпочитания на стартиращи приложения. Ще видите списък с програми, които се стартират автоматично, когато влезете в графичния си работен плот. Всяко приложение има име и, по избор, описание.

За да спрете автоматично стартиране на програма, просто премахнете отметката от квадратчето отляво на програмата. Неотметнатите програми няма да се зареждат при стартиране.

Можете също да щракнете върху изберете програма и да щракнете върху „Премахване“, за да я премахнете от списъка тук, но премахването на отметката от програмата постига същото – и ще ви позволи по-лесно да активирате отново стартиращата програма в бъдеще, ако желаете.

  Как да намерите информация за твърдия диск в Linux

Ако не сте сигурни какво представлява дадена програма, можете да потърсите името й в мрежата. Например, ако търсите im-launch, ще откриете, че това е командата, която стартира всички необходими методи за въвеждане.

Можете също да изберете програма и да щракнете върху „Редактиране“, за да видите пълната команда, която се изпълнява, когато влезете.

Как да добавите свои собствени стартиращи програми в Ubuntu

За да добавите стартираща програма, ще искате да знаете пълния й път. Можете да намерите това с команда who в прозорец на терминала.

Например, да приемем, че искате да стартирате Firefox. Първо стартирайте прозорец на терминала и изпълнете следната команда:

which firefox

Ще ви бъде казано, че двоичният файл на firefox се намира в /usr/bin/firefox. Това е пътят, който трябва да въведете в полето Command в прозореца Добавяне на стартираща програма.

Бягане

Щракнете върху бутона „Добавяне“ в прозореца „Предпочитания на стартиращи приложения“ и въведете пълния път до програмата, която искате да стартирате, в полето „Команда“.

  Как да използвате KeePass на Linux, за да запазите паролите си в безопасност

Трябва също да въведете име за програмата и по избор коментар. И двете от тези полета ще се показват само в прозореца Предпочитания за стартиращи приложения.

Когато сте готови, щракнете върху „Добавяне“. Тук ще видите вашата персонализирана програма за стартиране. Докато има квадратче за отметка и се появява в този списък, работният плот на GNOME ще го стартира всеки път, когато влезете в Ubuntu.

Между другото, много приложения, които се стартират при стартиране, предлагат вградена опция за промяна на това. Например, можете да спрете автоматичното стартиране на Dropbox в Linux, като използвате неговия прозорец с опции, точно както можете в Windows и Mac.

Инструментът за предпочитания на приложението при стартиране ви позволява да видите всичко, което вашият работен плот автоматично се отваря, и да го контролирате от едно място.

x