Как да създадете стъпка по стъпка управлявана от данни маркетингова стратегия за вашия бизнес

Искате ли да внедрите маркетинг, управляван от данни, за вашата организация или клиент? Разберете как стъпка по стъпка да създадете управлявана от данни стратегия за маркетинг.

Всеки търговец се стреми да достигне до целевата си аудитория и да достави завладяващо послание, което ще покани потенциалните клиенти да закупят продукта или услугата. Но повечето не успяват да го направят, тъй като стратегиите не са свързани с клиентските данни.

За да станете успешен търговец, не е достатъчно само малко разбиране на клиентите и емоциите. Имате нужда от обратна връзка, базирана на данни, за да получите по-добри резултати от маркетинговите си стратегии. Ето защо избрахме да ви разкажем за маркетингова стратегия, базирана на данни.

Прочетете, за да научите значението на данните в маркетинга и как можете да създадете стратегия, базирана на данни, като използвате поетапно ръководство.

Съдържание

Значение на данните в маркетинга

В ранните дни на маркетинга таргетирането на масово ниво се извършваше чрез директна поща, плакати и реклами в медиите като вестници, радио и телевизия. По-късно компаниите започнаха да се фокусират върху директния маркетинг, използвайки директна поща и телемаркетинг.

Ако сравните днешния сценарий с миналото, ще забележите драстична промяна в маркетинговите стратегии. Пощите се използват рядко и конкуренцията е нараснала многократно. Сега търговците разчитат на пазарните данни и информацията за клиентите, събрана по време на процеса на покупка.

Всъщност вашите маркетингови стратегии трябва да се ръководят от данни, за да бъдат успешни. Когато имате ясно разбиране за поведението, целите, болезнените точки и предизвикателствата на вашата целева аудитория, можете лесно да създавате маркетингови кампании, подходящи за техните специфични нужди.

Други показатели, които ви помагат в маркетинговите ви усилия, са модели на сърфиране, поведение при онлайн покупки и активност в социалните медии. Така че можете да видите, че данните са в основата на всяка успешна маркетингова стратегия и просто не можете да ги игнорирате, ако искате да създадете ефективни кампании.

Какво представлява маркетингът, управляван от данни?

Маркетингът, управляван от данни, е комбинация от техники за използване на голям обем клиентски данни за създаване на маркетингов план. Данните помагат на търговците да разберат по-добре поведението, предпочитанията и мотивите за покупка на клиентите и да разработят ефективни маркетингови стратегии.

Това е полезно за всички индустрии и бизнеси, тъй като подобрява изживяването на клиентите, което води до по-големи приходи. Използвайки данните, специалистите по маркетинг могат по-добре да предвидят своите цели и бъдещи действия и да създадат персонализирани маркетингови стратегии за всеки сегмент от тяхната клиентска база.

Анализът на маркетинговите данни прави бизнеса запознат с изискванията на клиентите. Освен това ви позволява да идентифицирате недостатъците на съществуващата маркетингова стратегия. Следователно можете да проследявате ефективността на кампаниите във времето.

  Как да споделите вашата презентация в PowerPoint

В наши дни маркетингът, управляван от данни, стана изключително популярен поради зависимостта от анализа на данни за вземане на решения и високата наличност на данни. В близко бъдеще можете да очаквате да видите повече фирми да се присъединят към това маркетингово усилие.

За да разберете маркетинга, управляван от данни, от неговото основно ниво, трябва да разгледате разликите между традиционния маркетинг и маркетинга, управляван от данни по-долу:

Традиционен маркетинг

 • Той използва офлайн маркетингови данни, налични от агенции за пазарни проучвания на трети страни.
 • Тази маркетингова практика разчита на офлайн реклама като листовки, реклами по радиостанции и реклами по телевизията.
 • Традиционният маркетинг е насочен към огромно население, докато цялото население може да не търси предлаганите на пазара продукти.
 • Рекламирането чрез телевизия и радио е изключително скъпо, докато възвръщаемостта на инвестицията (ROI) може да не е пропорционална. Обикновено е по-ниска от очакваната възвръщаемост.
 • Не можете да актуализирате традиционна рекламна система за една нощ.
 • Има предварителни такси и фиксирани такси за пускане на традиционни реклами по телевизионни канали.
 • Обхватът на експериментиране с маркетинговия подход е твърде тесен или скъп.

Маркетинг, управляван от данни

 • Разчита на актуализирани данни за клиенти от различни онлайн ресурси, които не винаги са скъпи.
 • Понякога можете да настроите свои собствени инструменти и уебсайтове за събиране на клиентски данни в реално време.
 • Можете да се насочите към нишови аудитории в различни региони за конкретен продукт или услуга по време на вашите маркетингови кампании.
 • Маркетингът, управляван от данни, използва онлайн реклама в уебсайтове, приложения и платформи за социални медии. Този начин на реклама е достъпен и повечето рекламни агенции предлагат разплащателни модели.
 • Можете да спрете или актуализирате рекламните си кампании, провеждани при маркетинг, управляван от данни, в зависимост от данните за ефективността от предишни часове, дни и седмици.
 • Вашият маркетингов екип може да промени рекламното съдържание като изображение, цветови палитри, тема, текстово копие, ценообразуване, промоционални отстъпки и т.н., в реално време в зависимост от данните за анализ, получени от инструментите за проследяване на реклами на рекламната агенция.

Сега, след като знаете разликите, нека разгледаме пример, който показва как маркетингът, управляван от данни, работи по различен начин от традиционния маркетинг тук:

Разберете маркетинга, управляван от данни, чрез пример

Да предположим, че сте производител на различни потребителски стоки. При традиционния маркетингов подход вашият маркетингов екип ще закупи текущи пазарни данни, свързани с вашите продукти. Те могат също да провеждат фокус групи от няколко клиента, за да разберат техните нужди и желания.

След това създавате маркетингови обезпечения като билбордове, реклами във вестници, телевизионни реклами, радио реклами, листовки, брошури и т.н. за стратегическо разположение. Обикновено ги поставяте там, където очните ябълки са най-силни, като национално излъчвани телевизионни канали за телевизионни реклами, подлези за билбордове и много други.

Вие плащате огромни такси за маркетинг и реклама, за да покажете продуктите си на всички. Но не цялата аудитория се нуждае от вашите продукти. Вашата цена на аудитория за маркетинг и реклама е много по-висока от броя клиенти, които можете да конвертирате, и нямате представа колко хора конвертират чрез определен канал, освен ако изрично не ги попитате. Добре е като да снимаш на тъмно.

За същите продукти можете да използвате данни, събрани от уебсайтове, приложения и социални медии за поведението и нуждите на аудиторията. След това можете да персонализирате онлайн рекламните кампании, за да показвате конкретни продукти на аудиторията, която се нуждае от тях. Можете да насочите аудиторията си по нейното онлайн поведение, демографски данни, интереси и т.н. Можете да проследите коя кампания е довела до повече реализации и да увеличите разходите за тази кампания. По този начин плащате за маркетинг за аудиторията, която има потенциал да преобразува, а не за страничните наблюдатели.

  Безплатни кодове за eShop на Nintendo Switch: Осребрете сега

Как да създадете маркетингова стратегия, управлявана от данни?

Намерете по-долу задължителните стъпки за създаване на управлявана от данни маркетингова стратегия:

#1. Поставете цел за маркетинговите усилия

Вашата маркетингова стратегия, базирана на данни, ще зависи от целта, която искате да постигнете. Например, трябва да включите следните цели:

 • Увеличете разпознаваемостта на марката на пазара
 • Увеличете приходите от продажби
 • Вземете повече посетители и абонати за вашия уебсайт и мобилно приложение
 • Подобрете пътя на клиента към абонаменти или покупки
 • Увеличете удовлетвореността на клиентите и оценките на уебсайта/мобилното приложение

Най-добрият подход е да следвате стратегията за SMART целеполагане. Можете да научите повече за SMART тук: Примери за SMART цели.

#2. Събиране на данни

Сега, когато имате ясна цел или цел за вашите маркетингови усилия, е време да съберете висококачествени данни за следното:

 • Твоя работа
 • Вашите продукти
 • Услуги, които предлагате
 • Конкуренти на едни и същи продукти и услуги
 • Пазарът, на който продавате своите услуги и продукти
 • Вашите съществуващи клиенти
 • Целевата аудитория
 • Вашето приложение и посетители на уебсайта
 • Посетители на продуктова страница и приложение, които разглеждат продукт, но не купуват
 • Посетители, които добавят продукти или услуги в количката, но не извършват плащане
 • Потребители, които купуват само конкретни абонаменти или продукти

Това са данните, които можете да събирате с помощта на вашите собствени инструменти или от агенции за данни на трети страни. Можете също така да провеждате кампании за обратна връзка в различни клиентски бази, за да събирате данни от първа страна. Такива данни са от полза, тъй като получавате честни отзиви и предложения от вашата целева аудитория.

#3. Организиране на данните

Трябва да почиствате, сортирате и организирате данните, така че инструментите за анализ на данни да могат да четат вашите данни и да предоставят прозрения. Тази фаза включва следното:

 • Премахване на неподходящи данни
 • Коригиране на празни полета с данни
 • Изтриване на аномалии и нежелани знаци
 • Премахнете дублиращите се записи
 • Коригирайте допълнителни колони и редове

Можете да автоматизирате тези задачи, като настроите и използвате тези стратегии и инструменти за почистване на данни.

Може да се нуждаете и от най-добрите ETL инструменти, ако искате да съхранявате данни в хранилища за данни като Snowflake, Google BigQuery и Amazon S3.

#4. Изградете екип за анализиране и действие върху данните

Можете да използвате агенция на трета страна, за да анализирате вашите данни, където просто плащате за прозренията. Тази агенция обаче може да не разбере вашия бизнес модел и маркетингова стратегия достатъчно добре, както би направил вътрешен екип. По този начин създаването на вътрешен екип се изплаща в дългосрочен план.

#5. Проследяване и измерване на напредъка

Трябва постоянно да проследявате управляваните от данни маркетингови кампании за показателите, които сте избрали в началото на проекта. Ако не видите задоволителни резултати, незабавно анализирайте повторно съществуващите данни и наслагвайте прозренията на данните върху текущите маркетингови данни, за да оптимизирате маркетинговите кампании.

Това ще доведе до по-добри резултати. По този начин измерването на напредъка е незаменимо във всяка управлявана от данни маркетингова схема.

Предимства на маркетингова стратегия, управлявана от данни

#1. Създавайте насочени маркетингови кампании

С помощта на маркетинга, управляван от данни, можете да създавате силно насочени кампании, които ще доставят персонализирани и уникални послания на всеки клиент. Тъй като данните ви дават представа за интересите, начина на живот и онлайн дейностите на всеки клиент, можете да създадете съдържание, което ще ги привлече към вашия бизнес. Освен това ще ви помогне да знаете къде и кога да публикувате маркетингово съдържание и реклами.

  Какво не знаехте за ISDN

#2. Поддържайте вашите съобщения последователни

За да постигнете успех в маркетинга, вашите съобщения трябва да бъдат последователни и съобразени с интереса на клиента. Тъй като използвате данните, събрани чрез различни канали, това ви предлага по-добър поглед върху интересите на клиента. Тези разнообразни прозрения гарантират, че вашите съобщения остават последователни и подравнени.

#3. Познайте по-добре маркетинговите си стратегии

Когато вашите маркетингови стратегии се провалят по някаква причина, цената за придобиване на клиенти се увеличава. В резултат на това за компанията става по-трудно да постигне ROI. С маркетинга, управляван от данни, можете лесно да разберете кое работи за вас и кое не. Така можете да определите къде да отделите времето и бюджета си.

#4. Сегментирайте аудиторията си

С течение на времето вашите клиенти също станаха по-умни. Сега не е възможно да преследвате всички към едно и също послание или една и съща маркетингова тактика. Това е мястото, където стратегиите, управлявани от данни, влизат в игра. Данните ви позволяват да сегментирате аудиторията си въз основа на поведение, навик, история на покупките и демографски данни. По-късно можете да им предложите съобразени маркетингови усилия в зависимост от етапите на пътуването на купувача.

#5. Разберете бъдещите си клиенти

Не е нужно някой да е ваш клиент, за да знаете за него. С помощта на маркетинг, управляван от данни, можете да познавате потенциалните си клиенти, преди да взаимодействате с тях. Когато се запознаете с техните интереси и предпочитания, насочването към тях с перфектните съобщения за убеждаване става лесно.

#6. Създайте шум около вашата марка

Маркетинговата кампания не е само да привлече вниманието на целевата аудитория. Колкото повече хора ви забележат чрез маркетингова кампания, толкова по-добре работи тя за вашия продукт и идентичност на марката. Когато вашите маркетингови стратегии се захранват от данни, можете да създадете шум около вашия продукт. Така можете да привлечете голям брой хора към вашите продукти.

#7. Осигурете си по-добро маркетингово изживяване

Като включите данни във вашата маркетингова стратегия, вие не само носите повече продажби и приходи, но и осигурявате по-добро изживяване за вашата аудитория. Докато им представяте съобщенията, които обичат, в крайна сметка няма да ги дразните. С доволна публика можете да очаквате гладко преобразуване.

#8. Получете повече кръстосани продажби и продажби нагоре

Когато използвате маркетинг, базиран на данни, получавате редки прозрения, които ви помагат бързо да преместите потенциални клиенти през фунията на продажбите и да направите процеса по-рентабилен. Може също така да ви предостави възможности за кръстосани продажби в цялата фуния на продажбите.

Когато клиент закупи продукт от вашата платформа, можете да използвате данните, за да поддържате клиентите ангажирани след продажбата. Тази ангажираност често води до лоялни клиенти, които ще правят бъдещи покупки от вашата компания.

Заключение

Без значение към коя компания или индустрия принадлежите, управляваните от данни маркетингови стратегии са от решаващо значение за успеха на вашите кампании. Този тип маркетинг ви позволява да използвате силата на анализа на данни, за да достигнете до правилната аудитория. Тези стратегии са единственият начин да постигнете очакваната възвръщаемост на инвестициите в този силно конкурентен свят.

Тук обсъдихме маркетингови стратегии, базирани на данни, и техните предимства. Сега, след като знаете стъпките за създаване на маркетингова стратегия, базирана на данни, не би трябвало да имате проблеми със създаването на такава за вашата компания.

Можете също така да прочетете за инструментите за създаване на съдържание и важните елементи на една успешна видео маркетингова кампания.

x