Как да създадете ротоскопска анимация с помощта на Procreate

Ключови изводи

  • Ротоскопирането е техника, при която проследявате видео кадър по кадър, за да създадете анимирано подобие.
  • Използвайте Procreate, за да импортирате и преоразмерите вашето видео, да изберете стилове на анимация и да рисувате върху рамки, за да създадете последователни анимации.
  • Добавете цвят, акценти и размазани рамки за преувеличено движение, за да подобрите качеството на вашата ротоскопска анимация.

Ако сте нов в анимирането или винаги сте се чудили как да създавате ротоскопски анимации от вашите собствени видеоклипове, тогава тази статия ще хвърли малко светлина върху това как лесно да постигнете този стил на анимация с помощта на Procreate.

Какво е ротоскопия?

Ротоскопската анимация е техниката за проследяване върху съществуващо видео или кадри на живо, кадър по кадър, за да се постигне анимирано подобие на обект или сцена.

Техниката на ротоскопа се използва от анимационни студия за създаване на поредици от герои, които са вдъхновени от живи актьори, а също и във визуални ефекти, като светещия светлинен меч в оригиналните филми на Междузвездни войни. Може да се постигне както чрез традиционни ръчно рисувани методи, така и дигитално.

По-долу е полезно ръководство, показващо как можете също да използвате тази техника, като използвате приложението Procreate. Ако сте нов в програмата, тогава изучаването на основите на Procreate е страхотна идея, преди да скочите към анимирането.

1. Импортирайте вашето видео

За да започнете, определете кой клип искате да анимирате. Procreate има ограничение на кадрите в своя режим Animation Assist, така че по-кратките клипове са много по-лесни за работа поради по-малкия размер на файла и дължината на видеоклипа. Може да се наложи първо да обедините или разделите видеофайла си, ако автоматично бъде скъсен твърде кратко в приложението Procreate.

  9 най-трудни шахматни машини, срещу които можете да играете

Бърз начин за импортиране на вашия видео файл в Procreate е чрез идентифициране на вашия клип в приложението за файлове, докосване на иконата за споделяне в горния десен ъгъл и превъртане през списъка с преки пътища на приложението, докато намерите иконата на Procreate.

Ако Procreate не се вижда веднага като приложение за бърз достъп, тогава превъртете до края на видимите опции и докоснете иконата Още, показана също като бутон с три точки, за да изберете от по-широка гама от приложения. След като докоснете иконата Procreate, тя автоматично ще отвори приложението с вашето видео, отворено в ново платно.

2. Изрязване и преоразмеряване

В Procreate, Animation Assist ще се активира автоматично в новото ви платно, тъй като импортираният файл е във видео формат. Можете да проверите отново дали е включено, като изберете иконата на гаечен ключ, за да отворите менюто с действия на платното, където Помощта за анимация трябва да бъде включена и маркирана в синьо.

Изберете Изрязване и преоразмеряване в менюто на платното и въведете желаните размери и DPI. След като сте доволни от новия формат на платното, докоснете Готово, за да запазите.

След това изберете всичките си слоеве, като плъзнете наляво върху всеки един поотделно. За съжаление, все още няма пряк път за бързо постигане на това в Procreate. Всеки слой трябва да бъде маркиран в синьо, за да покаже, че е избран.

Докоснете стрелката (инструмент за избор) в менюто горе вляво и изберете Fit to Canvas, за да преоразмерите автоматично всичките си рамки.

3. Регулирайте настройките за подпомагане на анимацията

Лентата с рамки в долната част на екрана на вашето платно показва както отделните рамки, така и бутона Възпроизвеждане, бутона Добавяне на рамка и иконата за настройки. Можете да превъртате наляво и надясно през долните рамки, за да покажете тази отделна рамка на платното.

  9 вида хакери, за които трябва да знаете

След като изберете Настройки в долната лента на рамката, изскачащ прозорец ще предложи три различни стила на анимация. Loop, както се очаква, ще повтори цялата ви анимация безкрайно, докато Ping-Pong ще възпроизведе анимацията ви веднъж напред и след това веднага веднъж назад.

Избирането на One Shot ще гарантира, че вашата последователност се играе само веднъж. Въпреки че изборът зависи от вашите индивидуални цели за клипса за ротоскоп, One Shot е лесен избор, който ви позволява да видите напредъка на вашата работа и да забележите всички потенциални грешки.

Колкото повече кадри в секунда, толкова по-плавна ще изглежда анимацията. За проста, ефективна ротоскопска анимация изберете кадрова честота от 12 кадъра в секунда.

Можете да промените рамките и непрозрачността на Onion Skin, като плъзнете плъзгачите. Избирането на непрозрачност където и да е под 40% и ограничен брой рамки с луковидна кожа ще гарантира, че можете да препращате точно от предишните си чертежи, без да работите върху объркваща текуща рамка.

4. Започнете да рисувате върху вашите импортирани рамки

Изтрийте всеки друг слой и се опитайте да изрежете импортираните кадри от оригиналния ви видеоклип. Рисуването върху импортираните рамки ще създаде илюзията за движение благодарение на дебелината на писалката и по-късно добавените детайли.

Запазете достатъчно кадри, така че когато натиснете Play, целият клип да не изглежда прекалено скоклив.

Добавете слой върху първия си кадър и изберете Clipping Mask. Изберете четка с минимално трептене за лесни, последователни рамки. В нашата демонстрация е избрана общата четка Technical Pen. Започнете да рисувате върху обектите, които искате да видите анимирани в слоя с изрязваща маска.

Повторете тази стъпка и рисувайте върху всеки кадър, преди да преминете към оцветяването. Това ще гарантира, че имате по-последователен стил на анимация.

5. Оцветете рамките си

След като очертаете вашия обект или сцена във всеки кадър, добавете нов слой под слоя с линейно изкуство. Групирайте заедно тези два слоя и референтната рамка, като изберете и трите и докоснете Group в горния десен ъгъл на менюто Layer.

  Как да управлявате дистанционно всяко IR устройство с HTC One

Съвет е да наименувате вашите рамки в числов ред, тъй като това също ще направи работата ви по-организирана и лесна за проследяване.

Добавете плоски цветове към всеки кадър, като използвате инструмента за запълване с цвят и докоснете Възпроизвеждане по време на този етап, за да проверите отново дали няма грешки в съответствието във вашата анимация.

След като всеки кадър има основен слой с плосък цвят, можете да добавите отблясъци или сенки, за да създадете по-подробна ротоскопска анимация. Гладкото и ефективно ротоскопиране е резултат от последователно изчертани рамки, които се отнасят директно към своя предшественик както по отношение на точността, така и по отношение на естетическия стил.

6. Добавете размазващи рамки за преувеличено движение

Размазваща рамка се използва за симулиране на замъгляване при движение в анимация. За всякакви бързи движения в работата ви, начертайте малки линии, простиращи се от вашия обект, водещи встрани от посоката на движението. Това ще визуализира стилистично бързото движение и ще създаде илюзия за плавно движение.

Не всеки кадър се нуждае от допълнителни линии на размазване, а само тези с особено бързо движение. Натиснете „Пусни“, за да проверите как изглежда цялата анимационна последователност и извадете или добавете размазани линии в зависимост от това колко бързо искате да се появи движението.

7. Експортирайте вашата ротоскопска анимация

След като сте доволни от окончателния вид на вашата анимация, можете да я експортирате, като отворите менюто Действия, изберете Споделяне и изберете желания формат от опциите Споделяне на слоеве. След това ще бъдат предоставени допълнителни опции в зависимост от формата, като например избор на кадрова честота, ако използвате формат mp4.

Научете и практикувайте анимация с Rotoscoping

Освежете техниките си за анимация, като практикувате рисуване от реалистични видеоклипове, като използвате метода на ротоскопиране в Procreate. Експериментирайте с различни четки и цветове и гледайте как вашето видео се превръща в анимиран шедьовър.

x