Как да слушате аудиокниги безплатно в Spotify

Ключови изводи

  • Понастоящем Spotify предлага над 375 000 аудиокниги, включително класически произведения, които са обществено достояние и са достъпни за безплатно слушане от всеки.
  • Докато потребителите на Spotify Free могат да слушат публични аудиокниги, потребителите на Spotify Premium получават 15 безплатни часа премиум аудиокниги всеки месец.
  • Премиум потребителите могат също така да закупят 10-часови доплащания за аудиокниги, които продължават 12 месеца, докато 15-те безплатни часа не се пренасят от месец на месец.

Докато музиката е основният фокус на Spotify, стрийминг услугата предлага също подкасти и аудиокниги. А потребителите на Spotify, както на планове Free, така и на Premium, могат да слушат аудиокниги безплатно (ако знаят къде да търсят).

Spotify предлага ли аудиокниги?

Да, Spotify предлага аудиокниги за слушане в своята услуга, но изборът е ограничен до определени региони. Аудиокниги са налични в Spotify в САЩ, Канада, Обединеното кралство, Ирландия, Австралия и Нова Зеландия.

Докато музиката традиционно е основният й фокус, през последните години платформата добавя повече алтернативни аудио базирани развлекателни предложения.

Spotify наложи сериозен натиск в подкастите, като ги произвежда и хоства. През януари 2021 г. Spotify започна да издава свои собствени оригинални аудиокниги, които са ексклузивни за платформата. И оттогава Spotify добави първокласни аудиокниги, които са достъпни за закупуване.

Spotify

Към момента на писане Spotify може да се похвали с повече от 375 000 аудиокниги на своята платформа, така че трябва да можете да намерите нещо, което си струва да слушате.

  Как да активирате режима на ниски данни на вашия iPhone

Spotify позволява ли ви да слушате аудиокниги безплатно?

Да, но броят на аудиокнигите, които ще можете да слушате безплатно, зависи от вашия абонаментен план…

Произведенията, които са обществено достояние, са достъпни за всички

Оригиналните аудиокниги на Spotify се основават главно на книги, които са толкова стари, че вече са без авторски права. Това ги прави обществено достояние и означава, че всеки може да ги препечатва и разпространява без разрешение от оригиналния автор. Което в случай на аудиокниги означава, че някой може да запише разказ на книгата и да го направи достъпен за всички.

Тези аудиокниги, базирани на класически романи, са безплатни за слушане от всеки член на Spotify, независимо от вашия план. Въпреки това, точно като музика и подкасти, абонатите на Premium могат да ги слушат без реклами.

Премиум аудиокнигите са запазени за премиум абонати

Spotify също хоства това, което най-добре може да се опише като „премиум аудиокниги“. Това са записи на нови или по-нови романи, които все още са защитени с авторски права и следователно не са напълно безплатни за слушане. Към момента на писане те са налични само в САЩ, Обединеното кралство и Австралия.

Те ще бъдат разказани или от автора, от знаменитост или от някой, обучен в изкуството на разказването. И те ще бъдат достъпни за закупуване, а не за слушане безплатно. Потребителите на Spotify Premium обаче получават 15 часа на месец, за да слушат безплатно първокласни аудиокниги. След това можете също да закупите допълнителни суми, налични на стъпки от 10 часа, както е описано по-долу Страница за поддръжка на Spotify.

  Как да намерите датата на конкретен ден от месеца в Excel

Какви аудиокниги са налични в Spotify?

Някои от класическите аудиокниги, достъпни безплатно, са „Франкенщайн“ от Мери Шели (прочетена от Дейвид Добрик), „Големите очаквания“ от Чарлз Дикенс (прочетена от Джеймс Лангтън) и „Джейн Еър“ от Шарлот Бронте (прочетена от Сара Кумбс).

Някои от по-модерните аудиокниги, които идват с прикачена цена, са Хобитът от Дж. Р. Р. Толкин (прочетен от Анди Съркис), Един ден от Дейвид Никълс (прочетен от Анна Бентинк) и Резервни от принц Хари (прочетен от автора).

Колкото и добри да са предложенията за аудиокниги на Spotify, ако сте голям фен на този форм фактор за консумация на книги, вероятно ще получите повече стойност от абонамент за Audible.

Как да слушате аудиокниги безплатно в Spotify

Как можете да слушате аудиокниги безплатно в Spotify зависи изцяло от това дали сте безплатен потребител или плащате за плана Premium.

Ако сте безплатен потребител на Spotify…

Потребителите на Spotify Free са ограничени до слушане на гореспоменатите книги с изтекло авторско право, които вече са публично достояние. За съжаление, няма лесен начин за разглеждане на аудиокниги, които можете да слушате безплатно. Spotify избра да не предоставя списък с тези аудиокниги. Което означава, че или трябва да потърсите името на книгата или автора, или да намерите плейлисти, създадени от други потребители.

Вероятно най-добрият ви вариант е да потърсите онлайн списък с книги, които са обществено достояние, след което да потърсите в Spotify такава, която искате да слушате като аудиокнига. Например GoodReads има списък с книги, които са обществено достояние изброени по ред на популярност.

За съжаление, някои от тях все още може да се показват в Spotify като достъпни за закупуване, тъй като издателите все още могат да продават четене на книги в публичното пространство. Други може да имат безплатни версии, налични като подкасти или албуми, вместо аудиокниги, като всяка глава е достъпна като отделен епизод или песен. Така че не просто щракнете върху първото съвпадение за вашето търсене.

  Въведение в ExpressJS [+6 Learning Resources]

Ако сте потребител на Spotify Premium…

Потребителите на Spotify Premium могат да използват същия метод като по-горе, за да намерят аудиокниги, които са напълно безплатни за слушане. Въпреки това, благодарение на предимството на Spotify Premium, което е една от многото разлики между Spotify Free и Spotify Premium, вие също имате възможността да слушате 15 часа първокласни аудиокниги всеки месец, без да плащате нито стотинка върху съществуващия си Premium абонамент.

След като сте използвали тези 15 часа в един календарен месец, ще трябва да изчакате до следващия месец, за да продължите да слушате първокласна аудиокнига безплатно. Или, както споменахме по-рано, ако сте твърде нетърпеливи да чакате, можете да закупите 10-часово допълване.

ЧЗВ относно безплатното слушане на аудиокниги в Spotify

Потребителите на Spotify Free, които не плащат за привилегията да използват Spotify, могат да слушат безплатно само аудиокниги, които нямат икона за заключване, прикрепена към бутона за възпроизвеждане. Докато тези аудиокниги са достъпни за слушане от всеки, безплатните потребители ще трябва да платят за тези аудиокниги, като първо закупят заглавието.

Потребителите на Spotify Premium могат и трябва да се възползват от 15 часа безплатни аудиокниги, които Spotify предлага всеки месец. Това е предимство от абонирането за Spotify Premium, така че ще бъдете глупави да не го използвате.

Ако вашият абонамент за Spotify е част от план Duo или Family (как да започнете със Spotify Duo), само мениджърът на плана може да се възползва от предимството от 15 часа/месец. Всички останали в плана ще бъдат подканени да закупят цялата аудиокнига, преди да могат да я слушат.

15-те часа безплатно слушане на аудиокниги на месец не се пренасят. Така че, ако не използвате всичките 15 часа, остатъкът ще бъде загубен. Доплащанията обаче, които са налични за закупуване на стъпки от 10 часа, се пренасят от месец на месец. Те също продължават 12 месеца от датата на закупуване.