Как да се свържете със SFTP сървър в Ubuntu

SFTP е вградена функция на SSH и след като SSH е инсталиран в системата, SFTP може да се използва за прехвърляне на файлове напред и назад с GUI или терминал. SFTP е особено полезен със сървъри.

В това ръководство ще ви покажем как да се свържете със SFTP сървъри в Ubuntu, както и как да конфигурирате собствен сървър за хост. За да започнете, уверете се, че използвате най-новия работен плот на Ubuntu, сървър или ОС, базирана на Ubuntu.

Настройте SFTP на Ubuntu

Ако планирате да се свържете със SFTP сървър на вашия Ubuntu компютър, ще трябва да настроите SSH сървър на вашия отдалечен сървър на Ubuntu или отдалечен Ubuntu компютър, за да имате достъп до него. За щастие, настройването на SSH сървър в Ubuntu е невероятно лесно.

За да започнете, отворете терминален прозорец на работния плот на Ubuntu. Можете да стартирате терминален прозорец, като натиснете Ctrl + Alt + T на клавиатурата. Или потърсете „Терминал“ в менюто на приложението Ubuntu и го стартирайте по този начин.

С отворен прозорец на терминала, използвайте командата apt install, за да инсталирате пакета „openssh-server“. Този пакет, след като бъде инсталиран, ще конфигурира и настрои SSH сървър, както и SFTP, до които имате достъп от разстояние.

sudo apt install openssh-server

Когато OpenSSH сървърът е стартиран и работи на отдалечения компютър, можете да направите бърз тест, за да сте сигурни, че можете да се свържете с него. За да направите това, стартирайте ssh [email protected] на машината със SSH сървъра. Трябва да използвате паролата си за потребителско име, за да влезете.

  Използвайте страницата с нов раздел като табло за управление на услугите за управление на задачи

Свързване към SFTP през командния ред

За да се свържете със SFTP сървър с командния ред на Ubuntu, започнете с стартиране на терминален прозорец. След това, с отворен прозорец на терминала, използвайте командата sftp, за да се свържете с вашия SSH сървър.

За да се свържете, посочете потребителското име на отдалечената машина, както и нейния IP адрес. Например, ако отдалеченият сървър на Ubuntu или Ubuntu компютър, хостващ SSH сървър, има IP адрес „192.168.1.203“, използвайте го като име на хост.

sftp [email protected]

След като се свържете, можете да изпълните командата ls, за да видите какво има на отдалечения сървър.

ls

За да изтеглите нещо от отдалечения сървър във вашата домашна директория, посочете името на файла на отдалечения SFTP сървър и използвайте командата get.

get test.txt

Трябва да качите нещо на отдалечения SFTP сървър? Използвайте командата put. Той ще качи всеки файл на отдалечения SFTP сървър във вашата локална домашна папка (/home/USERNAME/).

put test.txt

Свързване към SFTP с файловия мениджър на Ubuntu – Gnome Files

Приложението Gnome Files е един от най-използваните файлови мениджъри в целия Linux, тъй като много масови дистрибуции на Linux избират Gnome Shell за свой работен плот. Ето как да го използвате, за да се свържете към SFTP сървър с него в Ubuntu.

  Разгледайте изображения в Reddit, филтрирайте останалите

За да започнете, стартирайте файловия мениджър на Ubuntu на работния плот. Когато е отворен, намерете бутона „Други местоположения“ и кликнете върху него. Когато изберете този бутон, ще бъдете отведени в областта „Други местоположения“.

Вътре в „Други местоположения“ намерете текстовото поле „Свързване със сървъра“ и щракнете върху него с мишката. След това въведете адреса на сървъра. Например:

sftp://192.168.1.203

След като въведете IP адреса (или името на хоста) в полето, натиснете бутона „Свързване“. Когато изберете този бутон, ще се появи изскачащ прозорец. След това въведете вашето потребителско име и парола, след което щракнете отново върху „Свързване“.

След като се свържете, ще видите вашия SFTP сървър в приложението за файлове на Ubuntu. Плъзнете файлове в сървъра, за да ги качите и ги копирайте в други папки на вашия компютър, за да ги изтеглите.

Свързване към SFTP с Filezilla в Ubuntu

Първо трябва да инсталирате приложението, за да се свържете със SFTP сървър с помощта на Filezilla в Ubuntu. След това отворете терминален прозорец на работния плот на Ubuntu и използвайте командата по-долу, за да инсталирате приложението.

sudo apt install filezilla

След като програмата е инсталирана на вашата система, стартирайте я. След това намерете полето за хост и въведете кода по-долу.

sftp://your-sftp-server-ip

След като напишете в полето „Хост“, напишете вашето потребителско име в полето „Потребителско име“, паролата си в полето „Парола“. След това напишете „22“ в полето „Порт“. 22 е портът по подразбиране за SFTP.

  Ще се покаже ли карта за медицинска марихуана при проверка на фона?

Изберете бутона „Бързо свързване“, за да се свържете с вашия SFTP сървър с Filezilla, когато цялата информация е попълнена. Скоро ще се свържете с вашия сървър с Filezilla.

От тук можете да качвате и изтегляте файлове на вашия SFTP сървър от Ubuntu. Ако искате да изтеглите файл, ето какво да направите. Първо, щракнете с десния бутон върху дясната колона с мишката върху желания файл. След това изберете опцията „Изтегляне“, за да изтеглите.

Можете също да качвате от Ubuntu с помощта на Filezilla. За да го направите, щракнете с десния бутон на мишката върху файл в лявата колона. След това изберете бутона „Качване“. Това ще изпрати файла на SFTP сървъра.

x