Как да свържете телефона към проектора чрез USB

Проекторът е едно такова устройство, което се използва от много дълго време и продължава да се използва. Постепенно той се разви по отношение на своята съвместимост и функции с развитието на технологиите. Съществува обаче широка гама от видове проектори. Някои са ограничени до компютри и лаптопи, докато други могат да бъдат свързани към телефони и таблети. Опитвали ли сте някога да свържете телефон към проектор? Ако не, тогава можете да прочетете тази статия, за да научите как да свържете телефона към проектора чрез USB. Освен това ще научите как да свържете телефона към проектора без HDMI с помощта на безжични опции.

Как да свържете телефона към проектора чрез USB

Продължете да четете, за да научите подробно за начините за свързване на телефон към проектор чрез USB.

Точки, които трябва да имате предвид, преди да свържете телефона към проектора

Преди да опитате да свържете телефона си с проектор, трябва да имате предвид:

 • Ако проекторът е съвместим с вашия телефон.
 • Ако вашият телефон поддържа видео изход.
 • Ако във вашия проектор има наличен USB или HDMI порт.

Има различни начини за свързване на Android към проектор. Първо ще трябва да знаете дали телефонът ви е съвместим с проектора. Най-добрият начин да научите за това е да се обърнете към ръководството за потребителя на проектора. Можете да свържете телефона си или с кабел, който се нарича HDMI кабел, или без HDMI кабел. По-нататък в статията ще научите как да свържете телефона към проектора без HDMI. Сега нека да разгледаме различните начини, по които можете да свържете Android към проектор:

Метод 1: Чрез USB Type-C към HDMI

USB тип-C е портът, който е стандартно оборудван с най-новите версии на телефони с Android. Тези портове не са предназначени само за зареждане, можете да използвате този порт с USB-C към HDMI кабел, за да свържете телефона си към проектора чрез USB. Едно от ограниченията при използването на USB тип-C е, че не можете едновременно да зареждате телефона си, докато е свързан към проектора. В някои случаи USB портът е предназначен само за зареждане. Следователно можете също да потърсите други начини за свързване на телефона към проектора, като прочетете тази статия.

  Създайте шаблонен дизайн с помощта на тези 11 услуги и инструмента

Изображение от Michi от Pixabay

Метод 2: Чрез USB Type-C към USB Type-C

USB type-C към USB type-C може да се използва, когато телефонът и проекторът имат портове Type-c. Това е един от най-лесните методи, при условие че имате портовете с устройствата. С този тип кабел можете да отразявате телефона си с проектора, както и едновременно с това да го зареждате. Всичко, което трябва да направите, е да закупите USB тип-C към USB тип-C кабел и да го поставите в телефона и проектора. След като го направите, ще се насочите направо към опциите за дублиране на екрана.

Метод 3: Чрез HDMI към HDMI

Това не е много често използван вид метод на свързване. Те се използват само в случаите, когато телефоните и таблетите имат мини или микро HDMI портове. Проекторите имат стандартен порт тип A или множество портове. Всичко, което трябва да направите, е да намерите подходящ HDMI кабел за вашето устройство.

Метод 4: Чрез MHL

MHL (Mobile High-Definition Link) е специално проектиран HDMI кабел, който използва micro-USB порт. Най-добрата част за този кабел е, че като е свързан към проектора, той едновременно зарежда телефона ви. Това може да се използва само когато вашият проектор поддържа HDMI връзка с MHL. Винаги можете да намерите етикет до него, когато даден порт поддържа MHL. Този метод се използва, когато ви свършат другите опции. Правилният кабел е единственото изискване, при условие че имате MHL поддържащи портове, за да извършите този метод.

Метод 5: Чрез USB-C към VGA

Този метод за свързване на USB-C към VGA се отнася само за стари проектори с VGA порт. За целта ще ви трябва USB-C към VGA адаптер и VGA към VGA кабел. Следващата стъпка е да продължите, като свържете адаптера и кабела за обиколка на телефона и проектора. Ако има такъв, ще трябва да включите порта за VGA дисплей. Най-добрата част за USB-C към VGA адаптера е, че може да се използва с устройства на Apple.

Как да свържете телефон към проектор без HDMI

Сега, след като разбрахте как да свържете телефона към проектора чрез USB, нека продължим по-нататък, за да разберем как да свържете телефона към проектора без HDMI. По-долу сме изброили често използваните безжични методи за свързване на телефон към проектор.

1. Чрез Wi-Fi Direct

Използването на Wi-Fi direct е един от най-удобните методи за свързване на телефон с Android към проектор без HDMI. Този метод може да бъде приложим само когато вашият проектор поддържа връзка с Wi-Fi direct. С няколко докосвания на телефона ви ще можете лесно да свържете телефона си, без да използвате приложения на трети страни. За да започнете, намерете опцията Дублиране на екрана на устройството. Следвайте стъпките по-долу, за да свържете телефона си към проектора с Wi-Fi direct:

  Какво е обучение с подсилване?

Забележка: Тези стъпки може да варират в зависимост от устройството, което използвате. Следните стъпки са извършени на POCO F4.

1. Отворете настройките на телефона си.

2. Докоснете Wi-Fi.

3. Включете Wi-Fi.

4. Натиснете Допълнителни настройки.

5. Докоснете Wi-Fi direct.

Вашият телефон ще идентифицира наличните Wi-Fi директни устройства. След това докоснете, когато вашият проектор се появи и тогава можете лесно да свържете телефона си към проектора.

2. Чрез Chromecast

Chromecast е друга опция, която ви помага да свържете телефона си към проектора без HDMI. Устройствата с Android се предлагат с вградено програмиране на Chromecast. Някои телевизори и проектори нямат Chromecast. В такъв случай ще трябва да закупите адаптер за Chromecast. Адаптерите на Chromecast използват HDMI вход, следователно са съвместими с повечето проектори, които поддържат HDMI вход. За тези проектори, които не поддържат HDMI, ще ви е необходим допълнителен адаптер. Методът за настройка е подобен на начина, по който свързвате телефона си с телевизор. Освен това може да се използва за различни цели като свързване на вашия телефон с други устройства за показване като монитори и телевизори.

Можете да посетите нашия блог, за да научите за най-добрите безплатни приложения за Chromecast, които можете да опитате да свържете вашите устройства.

3. Чрез Miracast

Miracast е друга технология, която може да се използва за свързване на телефон към проектор без HDMI. Работи подобно на Wi-Fi direct. Можете да изтеглите и инсталирате приложението Miracast от магазина на Google Play. Прочетете повече за това в нашата статия Свързване към безжичен дисплей с Miracast в Windows 10.

4. Използвайте Smart Ciew на смартфон Samsung

Както обяснява името, този метод за свързване на телефон към проектор е приложим само за устройства на Samsung. Работи подобно на Chromecast, Wi-Fi Direct и Miracast. След като включите опцията за интелигентен изглед, тя ще търси огледални екрани наблизо или устройства Chromecast. Всичко, което трябва да направите, е да включите тази опция за отразяване на екрана във вашия проектор. Включете опцията за интелигентен изглед във вашия смартфон Samsung. Можете да следвате инструкциите, подканени на вашия телефон, за да се свържете с проектора.

5. Използвайте приложенията на производителя

Използването на производствени приложения е един от последните методи, които могат да се използват за свързване на Android към проектор. Това са приложенията, създадени от производителите на проектора. Въпреки това, тези приложения варират от проектор до проектор и производител до производител. Въпреки че има някои ограничения, като не ви позволява да отразявате целия си екран, но можете да го използвате за презентации. Panasonic Wireless Projector, Epson iProjection и Projector Quick connection са примери за приложения на производителя.

  Как да добавите подпис в документ на Word?

Как да свържете iPhone към проектор чрез USB

Гореспоменатите бяха методите за свързване на телефон с Android към проектор със и без HDMI. Тези методи обаче не работят за iPhone. Ще трябва да следвате посочените по-долу методи, за да свържете вашия iPhone към проектор:

 • Оторизирани кабели на Apple: Един от начините за свързване на iPhone към проектор е чрез използване на одобрени кабели на Apple. Не трябва да обмисляте използването на хардуер или софтуер на трети страни с устройства на Apple. Следователно можете да инвестирате в кабел на Apple, който ще ви позволи да свържете своя iPhone към проектора.

 • Адаптер Lightning към HDMI: Адаптерът Lightning към HDMI е задължителен, когато се опитвате да свържете своя iPhone към проектор, който поддържа HDMI. Това изисква да свържете адаптера към телефона и HDMI кабела към адаптера и проектора.

 • Airplay: Airplay е единственият метод, който позволява на iPhone да направи безжична връзка с проектор. Работи подобно на Wi-Fi direct и е вградена функция. Следователно не включва изтегляне на приложения на трети страни.

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

1. Какво става, ако даден телефон не поддържа както MHL, така и HDMI методи за свързване?

Отг. В такъв случай няма да е възможно да се направи кабелна връзка. Можете да опитате да използвате методи за безжична връзка, ако вашият проектор поддържа такива. Ако не, можете да закупите адаптер, който е оборудван с HDMI порта на вашия проектор. По този начин ще можете да свържете телефона си с проектор.

2. Как да определите с какви методи на свързване е съвместим даден проектор?

Отг. Можете да търсите следните фактори, за да идентифицирате съвместими методи за свързване:

 • Прочетете ръководството за потребителя: Всеки проектор се доставя с изчерпателно ръководство, което ясно обяснява неговата съвместимост.

 • Разгледайте портовете: Можете да разгледате наличните портове на проектора. Обикновено идват с етикет. Новите проектори имат както тип C, така и HDMI портове. Някои имат само HDMI портове, докато най-старите модели проектори имат VGA порт.

3. Защо не мога да свържа телефона си с проектор?

Отг. Някои от причините, които обясняват защо не можете да свържете телефона си с проектор са:

 • И телефонът, и проекторът не са свързани правилно.
 • Кабелите и адаптерите не са включени правилно.
 • Кабелът и адаптерът може да не са съвместими.

***

Свързването на телефон към проектор е толкова удобно, колкото имаме гореспоменатите методи, които са ви обяснили как да свържете телефона към проектор без HDMI и с HDMI. Следователно, трябва да сте наясно с видовете кабели и тяхната съвместимост, преди да използвате такъв. Надяваме се, че това ръководство ви е помогнало да разберете как да свържете телефона към проектора чрез USB. Моля, споделете вашите запитвания или предложения в секцията за коментари по-долу.

x