Как да разберете дали телефонът ви е подслушван

Могат ли да бъдат подслушвани телефони с Android? За съжаление, отговорът е огромно Да! Най-новите технологии имат неограничени възможности и телефоните с Android не са изключение. Хакерите могат да проникнат в мобилните ви телефони и да наблюдават всичките ви дейности, дори да ги откраднат. Защо не? Не само хакерите, може би вашите близки могат да докоснат телефоните ви с Android, за да шпионират вашите дейности в социалните медии. Независимо от това, вие няма да оцените тази дейност на всяка цена. Ако искате да знаете как да проверите дали телефонът ви се подслушва, не е нужно да харчите парите си за технически специалист. Можете да го намерите сами. Ако се чудите как да разберете дали телефонът ви е подслушван, това ръководство със сигурност ще ви помогне. В тази статия ще видите как да разберете дали мобилният ви телефон е шпиониран и какво да направите, ако телефонът ви бъде подслушван. И така, какво чакате? Продължете да четете ръководството.

Съдържание

Как да разберете дали телефонът ви е подслушван

Ето различни симптоми, когато забележите същото в устройството си с Android, това показва, че телефонът ви е подслушван. Така че, ако се сблъскате със следните същите симптоми, преминете към следващия раздел, за да коригирате същото.

Забележка: Тъй като смартфоните нямат едни и същи опции за настройки и те се различават от производителя до производителя, проверете правилните настройки, преди да промените каквито и да е. Споменатите стъпки бяха извършени на телефона Redmi.

1. Телефонът се рестартира автоматично

Ако устройството ви се рестартира автоматично, не забравяйте да имате предвид следните точки, за да проверите дали телефонът ви се подслушва.

 • Когато телефонът ви с Android бъде докоснат, устройството ви може да се рестартира автоматично, дори когато е неактивно.
 • Понякога, когато докоснете екрана си за обичайни дейности, Android се рестартира неволно.
 • Друг прост симптом е, че отнема много време за рестартиране или изключване на вашия Android. Всеки път, когато рестартирате мобилния си телефон, всички активни процеси ще бъдат затворени. Поради шпионски софтуер някои невидими задачи ще се изпълняват във фонов режим. Тези задачи отнемат допълнително време, за да изключите мобилния ви телефон.

Така че, ако забележите необичайно автоматично рестартиране, проверете дали всичко е наред с вашата поверителност и сигурност.

2. Необичаен шум

Също така, ако има необичаен шум във вашето устройство, това също означава, че телефонът ви е подслушван. Имайте предвид следните точки.

 • Когато сте в аудио или видео разговор, ако чуете някакъв необичаен фонов шум, това е нещо сериозно, което трябва да обмислите и да разрешите.
 • Така че, ако се чудите как да проверите дали телефонът ви се подслушва, просто запишете, ако чуете някакво бръмчене, висок звук, бипкащ шум, щракащ звук или друг статичен звук, това е повече от достатъчно, за да потвърдите, че мобилният ви се подслушва.

3. Телефонът показва дейности, когато е неактивен

Ако телефонът ви показва дейности в неактивен режим, това също показва дали мобилният ви телефон се шпионира. Както беше обсъдено по-рано, когато телефонът ви издава някакъв шум или светва, дори когато телефонът ви е неактивен, не се притеснявайте как да разберете дали мобилният ви телефон е шпиониран. Това е често срещан симптом, който потвърждава този въпрос. Също така, не забравяйте да имате предвид дадените точки.

 • Възможно е внезапно забавяне или заекване да показва наличието на шпионски софтуер и така телефонът ви да се разреди бързо.
 • Това може да се дължи на факта, че хакерите извършват отдалечени дейности на вашия мобилен телефон и доброволно извеждат някои злонамерени реклами и връзки, които ви провокират да отворите вредно съдържание. Веднага след като ги отворите, всеки измамнически софтуер ще бъде инсталиран на вашето устройство, допринасящ за проблема.

4. Батерията се изтощава много скоро

Ако телефонът ви с Android е заразен с шпионски софтуер или софтуер за откуп, батерията на телефона ви се изтощава много скоро. Може също да ви стане горещо, когато докоснете батерията и калъфа на телефона. Шпионският софтуер изяжда много ресурси във вашето устройство с Android и по този начин много програми работят във фонов режим. Това води до изтощаване на ресурсите на батерията и я кара да се разрежда много бързо.

  Как да промените региона на Netflix и да гледате всяка държава на Netflix (всяко устройство)

Можете да наблюдавате всички дейности на вашия телефон с Android, като отидете в Настройки, както следва. Ако откриете необичайно използване на батерията, това означава, че телефонът ви е подслушван.

1. Докоснете иконата Настройки на началния екран.

2. След това превъртете надолу и докоснете опцията Батерия, както е показано.

3. На следващия екран можете да видите данни за използване на батерията и за запазване на батерията.

4. Превъртете надолу по екрана и наблюдавайте подробностите за използването на батерията по отношение на приложения и програми.

Проверете дали някакъв неизвестен софтуер изтощава батерията ви. Ако е така, това означава, че телефонът ви е подслушван.

5. Получавайте произволни обаждания и съобщения

Ако не знаете как да разберете дали телефонът ви е подслушван, има друг лесен начин да разберете това само като наблюдавате входящите повиквания и съобщения.

 • Ако получавате обаждания или произволни съобщения с неподходящи числа, знаци или символи, това означава, че шпионски софтуер е проникнал във вашия мобилен телефон.
 • Хакерите могат да изпратят криптиран код, съдържащ цифри и смесени знаци, до вашия телефон с Android, за да проверят дали шпионският им софтуер работи добре. Така че следващия път, когато отворите съобщение или отидете на разговор с подозрително съдържание, трябва да проверите отново телефона си дали в него има вредни приложения.

6. Фалшиви приложения, инсталирани на устройството

Има още един най-лесен начин да разберете как да проверите дали телефонът ви се подслушва. Просто проверете дали на вашето устройство има инсталирано някакво неизвестно приложение. Няколко злонамерени приложения могат да бъдат инсталирани на вашето устройство без вашата информация и одобрение. Това се случва, когато отворите и продължите с всякакви онлайн реклами и връзки.

1. Стартирайте приложението Настройки.

2. Сега докоснете Приложения.

3. След това докоснете Управление на приложения и след това превъртете надолу наличния списък с приложения и програми на вашето устройство.

4. Ако откриете някакви подозрителни приложения, докоснете съответното приложение и след това натиснете Деинсталиране.

Уверете се, че следвате стъпките, за да изтриете някои често срещани приложения за шпиониране като mSpy, XNspy, FlexiSpy и т.н.

7. Високо използване на данни

Друг прост начин как да разберете дали вашият мобилен телефон се шпионира е като наблюдавате използването на данни. Изведнъж може да откриете, че вашият пакет с данни е изтекъл много скоро, дори ако не сте го използвали повече. Следователно може да получите високи телефонни сметки. Всички злонамерени приложения или софтуер, инсталирани на вашия Android, ще наблюдават всичките ви ресурси само с помощта на вашите интернет данни. Така че, ако предположите, че вашият Android се наблюдава, можете да проверите използването на данни във вашия Android, като следвате изброените по-долу инструкции. Това също ще ви помогне да проверите дали телефонът ви се подслушва.

1. Докоснете иконата Настройки на началния екран.

2. След това докоснете опцията Връзка и споделяне, както е показано.

3. Сега докоснете Използване на данни.

4. На следващия екран можете да наблюдавате използването на данни от приложения и настройки.

Проверете дали някои злонамерени приложения консумират повече данни. Ако е така, изтрийте ги (ако не ги искате), както е указано в горния метод.

8. Преместване на икони

Как да разберете дали телефонът ви се подслушва само чрез наблюдение на иконите на приложенията? Това е възможно, като се анализира дали иконите на приложението са неподвижни и не се движат в нито един момент.

 • Уверете се, че иконите на приложенията в лентите за известия не се движат.
 • Ако приложенията се въртят, мигат, изчезват или се изтриват сами, това означава, че вашите приложения и настройки се контролират от отдалечено устройство.

9. Електронни смущения

Това е рядък симптом за това как да проверите дали телефонът ви се подслушва, което потвърждава наличието на шпионски софтуер на вашето устройство. Обикновено мобилният ви телефон не трябва да пречи на друго електронно устройство като лаптоп, микрофон, телефон, смарт устройства и т.н. Освен ако не сте на повикване, не трябва да получавате никакви смущения на вашия Android. Ето няколко стъпки за проверка на звуците от електронни смущения.

 • Поставете вашия Android близо до всяко друго електронно устройство.
 • Проверете дали чувате някакви необичайни звуци или статичен шум. Ако ги чуете, това означава, че някой непознат се вслушва в личния ви живот.

10. Камерата и микрофонът са извън вашия контрол

Някой може да наблюдава тялото ви или да чува гласа ви, когато има пълен контрол над камерата и микрофона на телефона ви. И все пак не е нужно да се чудите как да разберете дали мобилният ви телефон се шпионира само от камера. Ето няколко стъпки за идентифициране на виновника.

 • Когато камерата ви е включена, можете да видите светлинна точка близо до камерата. Това може да се различава в зависимост от версията на мобилния телефон, който използвате. За Android 12 и по-нови, зелена светлина ще бъде забелязана до камерата ви, ако тя е активна по някакъв начин.
 • И все пак в днешно време хакерите са подредили алгоритъм за използване на вашата камера и микрофон без никакви симптоми. В този случай винаги трябва да бъдете внимателни, докато използвате мобилния си телефон.

11. Необичайни дейности при сърфиране

Можете лесно да наблюдавате своите дейности при сърфиране и хронология на телефона си с Android. Необичайните дейности при сърфиране могат да ви помогнат да проверите дали телефонът ви се подслушва. Независимо от различните браузъри, които използвате, трябва да проверите дейностите по сърфиране на всичките си браузъри на мобилния си телефон и да се уверите, че в историята на браузъра ви няма неподходящи елементи за търсене. Ето няколко стъпки по отношение на същото.

Забележка: Тук Google Chrome е взет за пример. Следвайте стъпките според вашия браузър.

1. Придвижете се до Google Chrome на началния екран и го докоснете.

2. Сега докоснете иконата с три точки в горния десен ъгъл на екрана, последвана от История, както е показано.

3. На следващия екран можете да наблюдавате дейностите за търсене.

Ако някакви необичайни дейности по търсене не са извършени от вас, проверете дали вашите приятели са го направили. Ако не, това означава, че телефонът ви е подслушван.

12. Наберете определени номера

Можете също да наберете няколко номера, за да разберете как да проверите дали телефонът ви се подслушва. Ако вашите телефонни обаждания, данни и текстови съобщения са пренасочени без причина, това е странно и трябва да го спрете възможно най-скоро. Ето няколко номера, които при набиране ще се запознаете със състоянието на някои настройки на телефона.

1. Наберете *#21# или *#62# на вашето устройство и проверете дали получавате следната информация за оператора.

2. Ако получите същата информация за оператора, това означава, че вашите повиквания не се пренасочват или чуват никъде.

Синхронизиране: Не се препраща
Пакет: Не се препраща

3. След това наберете *#67#, за да намерите повикванията и съобщенията, които се пренасочват към друга линия.

4А. Ако получите проблем с връзката или невалиден MMI код като подкана, това показва, че не се препращат повиквания/съобщения.

4В. Ако получите списък с контакти като подкана, това означава, че вашите обаждания/съобщения се пренасочват към съответните номера за контакт.

13. Лоша производителност на телефона

Така че, освен изброените по-горе причини, ако искате да знаете как да проверите дали телефонът ви се подслушва само чрез сравняване на параметрите на производителност, има опция и за това. Когато установите, че вашият мобилен телефон е много бавен в отговор, по-слаб от преди или изостава без причина, това означава, че мобилният ви телефон може да е заразен с някакво подозрително съдържание. Източването на производителността е най-честият симптом, който всеки шпионски софтуер атакува мобилно лице днес. Сега знаете признаците, които показват наличието на шпиониращ софтуер или дейности на телефона ви, като се научите как да разберете дали телефонът ви е подслушван.

Какво да направите, когато телефонът ви бъде подслушван?

Когато забележите някой от изброените по-горе симптоми, това показва, че телефонът ви е подслушван. Не чакайте нито секунда, вашата поверителност е застрашена. По-долу са някои от методите за спиране или избягване на тези злонамерени опити и проверка дали някой проследява телефона ви. Прочетете ги и ги следвайте внимателно на телефона си.

Метод 1: Включете самолетен режим

Това е прост хак, когато откриете, че телефонът ви е подслушван от някой друг. Включването на самолетния режим ще блокира интернет връзката и ще убие задачите, изпълнявани от приложения на трети страни. Следвайте посочените по-долу стъпки, за да включите режима на самолет на вашето устройство с Android.

1. Превъртете надолу чекмеджето за известия на началния екран.

2. Сега докоснете иконата за самолетен режим.

3. Изчакайте няколко секунди и отново докоснете иконата на самолетен режим.

Метод 2: Изключете настройката за инсталиране на неизвестни приложения

Във вашия телефон с Android има настройка, Инсталирайте неизвестни приложения, когато е активирана, вашият Android инсталира приложения от всички регистрирани източници. Това е изключително опасна настройка и вашите данни са по-уязвими за атака от неизвестни приложения. Изключете настройката, както е указано по-долу.

1. Отворете приложението Настройки от началния екран.

2. След това превъртете надолу по екрана и докоснете Защита на поверителността.

3. След това докоснете Специални разрешения.

4. Сега докоснете настройката Инсталиране на неизвестни приложения от списъка.

5. Погледнете списъка с приложения в списъка и докоснете приложението, което е предоставило достъп. След това изключете Разрешаване от тази настройка на източника, както е показано.

Метод 3: Изтриване на приложения за задържане на батерията и шпиониране

След като разберете начин как да разберете дали телефонът ви е подслушван чрез анализиране на приложения с висока консумация на батерия, следващата стъпка, която трябва да направите, е да деинсталирате приложенията (ако изглежда, че са ненужни). Освен това потърсете всички приложения с ключови думи като злонамерен софтуер, шпионин, стелт и др. Ако някое приложение съдържа тези специфични термини, изберете да ги деинсталирате от вашия Android.

1. Придвижете се до Настройки.

2. Сега докоснете Приложения.

3. След това докоснете Управление на приложенията и след това потърсете всички приложения за злонамерен софтуер и приложения за батерии от списъка.

4. Ако откриете някакви необичайни нови приложения, за които не сте чували, докоснете го, последвано от Деинсталиране, както е показано.

След като изтриете приложенията за зареждане на батерията и шпиониране, рестартирайте своя Android.

Метод 4: Деактивирайте достъпа на администратор на устройството

Дори ако знаете как да проверите дали телефонът ви се подслушва, но все още не можете да изтриете конфликтното приложение от устройството си с Android, тогава трябва да деактивирате администраторския достъп на определени приложения (ако има такива). Ако установите, че опцията за деинсталиране е неактивна, има няколко шанса шпионски софтуер да пречи на приложението да бъде деинсталирано, като активира администраторски права за приложението. Ето няколко стъпки за деактивиране на администраторския достъп за всяко приложение.

1. Стартирайте приложението Настройки от началния екран.

2. След това превъртете надолу по екрана и докоснете Защита на поверителността.

3. След това докоснете Специални разрешения.

4. Сега докоснете настройката за административни приложения на устройството от списъка.

5. Сега докоснете приложението, където намирате В състояние на състоянието на администраторските приложения на устройството.

Забележка: Можете да оставите изключение за приложението Find My Device на Google, както и за тези, до които доброволно сте предоставили достъп.

6. След това докоснете Деактивиране на тази опция за администраторско приложение на устройството, както е показано.

7. Накрая докоснете OK, за да продължите с подканата.

Метод 5: Откажете се от персонализиране на реклами

Няколко маркетингови компании проследяват вашето мобилно устройство с Android и използването на вашите данни, за да насочат към рекламите, които ви интересуват. Понякога това може да върви по грешен път и ако искате да го избегнете, трябва да се откажете – от персонализирането на рекламите, като следвате стъпките по-долу и научете как да разберете дали вашият мобилен телефон е шпиониран.

1. Отворете приложението Настройки от началния екран, както правехте преди.

2. Докоснете Google от списъка, както е показано.

3. Докоснете опцията Реклами под Услуги на това устройство, както е показано.

4. Докоснете опцията за превключване до опцията за отказване от персонализиране на реклами, както е показано по-долу.

5. Докоснете OK, ако бъдете подканени.

Метод 6: Актуализирайте Android

Това е често срещан метод, който ще ви помогне да отстраните всеки тип софтуерен проблем във вашия Android. Всички грешки и грешки могат да бъдат разрешени с актуализация на системата, както е указано в нашето ръководство 3 начина за проверка за актуализации на вашия телефон с Android.

Метод 7: Инсталирайте антивирусно приложение

Антивирусните приложения като Avast ви помагат да откривате, премахвате и предотвратявате навлизането на злонамерено съдържание в телефона ви, което в крайна сметка води до шпиониране на вас. Така че, като използвате всяко антивирусно приложение, можете да разберете дали телефонът ви е подслушван. Прочетете нашата статия за 10-те най-добри безплатни антивирусни софтуери за Android, за да изберете приложението по ваш избор и да защитите устройството си цялостно.

Забележка: Можете също да използвате приложения за детектор на шпионски софтуер на трети страни, като Certo Anti Spyware, за да разберете как да разберете дали мобилният ви телефон се шпионира и да предприемете техники за почистване.

Метод 8: Нулиране на телефона

Това е последният, но ефективен метод за коригиране на всички шпионски софтуер и грешки във вашия Android е да възстановите фабричните настройки на всичките си данни и настройки. Но не забравяйте да архивирате данните и настройките си, преди да нулирате смартфона си. Следвайте нашето ръководство за това как да възстановите фабричните настройки на телефона си с Android.

***

Надяваме се, че това ръководство е било полезно и можете да научите как да разберете дали телефонът ви се подслушва лесно. Кажете ни кой от горните методи за предотвратяване на злонамерени опити за шпиониране на вашето устройство ви помогна най-много. Моля, уведомете ни, ако имате въпроси относно тази статия.