Как да разберете дали вашият iPhone има вирус

Apple е добре известна със своите политики за поверителност и сигурност. В момента те са лидер на пазара в производството на някои от най-сигурните продукти. Изключително рядко е техните продукти да имат пропуски в сигурността, тъй като те проектират хардуер и софтуер, без да оставят място за големи компании от трети страни, за разлика от Windows и Android. Те са толкова сигурни в сигурността, че дори стартират програма Security Bounty, която предлага хиляди долари на всеки, който може да пробие или атакува някое от техните устройства. И така, основният въпрос е как да разберете дали вашият iPhone има вирус. Има ли наистина? Да, съществувало е в миналото, но шансовете са под 1%. Така че, ако търсите съвети за същото, ние ви предлагаме полезно ръководство, което ще ви научи как да проверявате iPhone за вируси и зловреден софтуер и коя е най-добрата антивирусна програма за iPhone. Освен това ще научите как да разберете дали iPhone е хакнат от уебсайтове.

Как да разберете дали вашият iPhone има вирус

Продължете да четете тази статия, за да проверите iPhone за вируси и зловреден софтуер в детайли и премахнете зловреден софтуер, ако има такъв.

Можете ли да сканирате телефона си за вируси?

Да, има няколко начина, по които можете да проверите iPhone за вируси и зловреден софтуер

Как да разберете дали има вирус на вашия iPhone?

Как да разберете дали вашият iPhone има вирус? Има няколко симптома, по които можете да го откриете. Някои от тях са изброени по-долу:

  • Много сривове на приложения
  • Изскачащи прозорци по време на сърфиране в интернет
  • Неизвестни промени
  • Внезапен спад в производителността
  • Всеки съмнителен или подозрителен изтеглен файл
  • Неразпознаваем софтуер
  • Прегряване на телефона
  • Внезапно нарастване на използването на клетъчни данни

Как да проверите iPhone за вируси и зловреден софтуер?

Има няколко начина как да разберете дали вашият iPhone има вирус:

Метод 1: Проверка на потреблението на данни от приложения

Това е друг начин да проверите iPhone за вируси и зловреден софтуер. Ако дадено приложение консумира много данни във фонов режим и не сте го използвали известно време, трябва да деинсталирате или изключите данните за това приложение.

  Как да използвате Google Maps и Apple Maps в движение без интернет връзка

Метод 2: Проверете използването на батерията

Проверката на използването на батерията е един от най-лесните начини да определите дали вашият iPhone има инсталирани вируси или злонамерен софтуер или работи във фонов режим. Ако откриете познато или непознато приложение, което изразходва значително количество батерия и не съответства на действителната ви употреба, премахнете го незабавно. Направете следните стъпки:

1. Отворете настройките на вашия iPhone.

2. Докоснете Настройка на батерията.

3. Тук анализирайте използването на батерията.

Метод 3: Проверка на производителността на приложенията

Поради зловреден софтуер, приложенията ще забавят и ще се сриват често. Ако едно или няколко приложения се сриват през повечето време, това трябва да се дължи на злонамерен зловреден софтуер. Почти всеки зловреден софтуер е предназначен да повреди системни файлове, да промени настройките и да получи оторизиран достъп. Когато изтеглите приложение от неоторизиран уебсайт или кракнато приложение, то обикновено съдържа скрит зловреден софтуер, който може да се разпространи в други приложения. Хубавото на iOS е, че нито едно приложение не е свързано помежду си, така че вирусите не могат да се разпространяват от едно приложение в друго.

Метод 4: Проверете за знак за бягство от затвора

Функцията за джейлбрейк позволява на потребителите на iPhone да правят персонализирани модификации, които обикновено са забранени, и предоставят допълнителни функции. Това обаче е изключително опасно, тъй като излага вашето устройство на вируси и заплахи от зловреден софтуер. Трябва да проверите състоянието на джейлбрейк, ако сте закупили използван или обновен iPhone.

1. Отидете на началния екран.

2. Плъзнете надолу навсякъде по екрана, за да отворите търсенето в светлината на прожекторите.

3. Потърсете Cydia. Ако приложение с име Cydia се появи в списъка, това означава, че вашият iPhone е джейлбрейкнат.

Apple има ли сканиране за вируси?

Не, няма такъв и не е задължително да има. Windows и Android имат вградени скенери за вируси и заплахи, защото знаят, че съществуват вируси за техните операционни системи и техните устройства са по-малко защитени поради тяхната наличност на множество устройства, което води до по-малък контрол. От друга страна, Apple има пълен контрол върху своя хардуер и софтуер, което му позволява да направи устройството възможно най-сигурно, като същевременно не оставя място за намеса на трета компания или създаване на вратичка.

Как да изчистите вирус от вашия iPhone?

След като научите как да разберете дали вашият iPhone има вирус, по-долу са описани стъпките за изчистване на вируса от вашия iPhone.

Метод 1: Рестартирайте iPhone

Това е най-лесният начин да премахнете всякакви вируси или зловреден софтуер от вашия iPhone. Рестартирането автоматично ще коригира всички видове грешки и ще възстанови основните настройки. Стъпки за рестартиране на iPhone:

  Управлявайте работния си плот от iPhone или iPad с отдалечен работен плот на Chrome

1. Задръжте бутона за захранване и увеличаване на звука за няколко секунди, докато видите опцията за плъзгане за изключване.

2. Преместете плъзгача надясно, за да изключите iPhone.

3. След няколко минути натиснете и задръжте отново бутона за захранване, докато видите логото на Apple.

Метод 2: Актуализирайте iOS

Новата актуализация идва и с нова актуализация за сигурност, която автоматично премахва всички видове зловреден софтуер и вируси от вашия iPhone. Винаги е препоръчително да използвате най-новата версия на iOS за най-добра производителност, актуализирани и нови функции, съвместимост с други приложения и по-добра сигурност. Следвайте тези стъпки, за да актуализирате iOS:

1. Отидете в настройките на вашия iPhone.

2. Докоснете Общи.

3. След това докоснете Актуализация на софтуера.

4. Докоснете Автоматични актуализации.

5. Включете превключвателите за Изтегляне на iOS актуализации и Инсталиране на iOS актуализации.

Метод 3: Изчистване на историята и данните за уебсайта

Това ще изтрие всички данни за зловреден софтуер, които може да са влезли в телефона ви след посещение на незащитен уебсайт или случайно докосване на изскачащ прозорец или рекламно поле. Следвайте стъпките по-долу:

1. Стартирайте Настройки на вашето устройство.

2. Плъзнете надолу и докоснете Safari.

3. Плъзнете надолу и докоснете Изчистване на хронологията и данните за уебсайта.

4. Потвърдете го, като докоснете Изчистване на историята и данните.

Метод 4: Нулирайте iPhone

Преди да използвате този метод, трябва да архивирате всичките си файлове и данни от приложения, тъй като той ще изтрие всичко на вашия iPhone, включително вируси и зловреден софтуер. Ако сте опитали всичко останало и все още не можете да го разрешите, тогава само вие трябва да опитате този метод.

1. Отидете до Настройки > Общи > Нулиране.

2. Докоснете Изтриване на цялото съдържание и настройки.

Имаме ли нужда от антивирусна програма за iPhone?

Няколко антивирусни и сканиращи приложения са налични в App Store, но не ги използвате, освен ако вашият iPhone не се държи странно или забавя. Можете да опитате Norton 360 (Платено) и McAfee (Freemium), двете най-популярни и известни антивирусни програми за iPhone. Можете да използвате антивирусното приложение, за да намерите вашите iPhone хакнати от уебсайтове или не.

Могат ли iPhone да получат вируси от уебсайтове?

да Зареждането на несигурен уебсайт или изтеглянето на неоторизирано приложение или файл от компрометиран сайт може да позволи на вируси и зловреден софтуер да проникнат във вашия iPhone. Това е изключително рядко поради затворената и сигурна екосистема на Apple. Нападателите обаче продължават да намират вратички в системата и вашето устройство може да се зарази, преди компанията или разработчиците да признаят пропуска. Избягвайте да посещавате подозрителни или несигурни уебсайтове, за да избегнете заразяване с вируси и пробиви на данни.

Могат ли iPhone да получат вируси от Safari?

да Safari е уеб браузър, който не съдържа никакви вируси или зловреден софтуер. Когато отворите измамнически уебсайт в Safari, рискувате да заразите устройството си със зловреден софтуер. Уверете се, че URL адресите на уебсайтовете, които посещавате, започват с HTTP или HTTPS, което е по-сигурно и криптира данните.

  Промяна на поведението на клавиша за модификатор при щракване върху връзки [Firefox]

Може ли iPhone да бъде хакнат?

Да, почти всяко цифрово устройство, свързано с интернет, може да бъде хакнато. Казано на лаик, хакването включва отгатване на паролите ви, кражба, манипулиране, достъп до личните данни на вашето устройство и наблюдение на заобикалящата ви среда чрез камерата и микрофона на вашето устройство. Винаги проверявайте и четете изскачащото разрешение/съобщението за поверителност, преди да предоставите достъп на приложението. Винаги е добра идея да деактивирате ненужните разрешения за поверителност като местоположение, камера, микрофон и т.н.

Могат ли iPhone да бъдат хакнати от уебсайтове?

Отговорът е да. IPhone са били хаквани от уебсайтове в миналото и злонамереният софтуер е останал неоткрит поне две години. Стотици уязвимости са открити в екосистемата на iOS от пускането на пазара на iPhone. Така че не можете да сте 100% сигурни в сигурността на Apple и не можете да разчитате изцяло на нея. Избягвайте да посещавате уебсайтове, които не са защитени; с по-прости думи, ако до URL адреса на уебсайта няма знак за заключване или защита, не посещавайте тези сайтове. И по-специално, никога не зареждайте незащитени в публична мрежа, позволявайки на нападателите да имат лесен достъп до вашето устройство и данни. Никога не докосвайте подозрителни реклами или връзки, изпратени от неизвестен подател.

Какво става, ако случайно сте кликнали върху подозрителна връзка на вашия iPhone?

Първо и най-важно ще получите предупреждение за измамен уебсайт, който Apple ви съветва да не посещавате. След това затворете раздела, без да докосвате изскачащи прозорци и реклами, които може да съдържат зловреден софтуер. За допълнителни уеб настройки отворете Настройки > Safari. Включете превключвателите за всички опции в секцията ПОВЕРИТЕЛНОСТ И СИГУРНОСТ.

***

Надяваме се, че сте намерили това ръководство за полезно и сте научили нещо ново за това как да разберете дали вашият iPhone има вирус. Чувствайте се свободни да се свържете с нас с вашите запитвания и предложения чрез секцията за коментари по-долу. Кажете ни каква тема искате да научите в следващата ни статия.

x