Как да проверите здравето на батерията на вашия лаптоп с Windows


Батериите на лаптопа се изчерпват при работа извън работното време. Някои издържат по-дълго от други, но никой не трае вечно. Това изчерпване се наблюдава най-често, когато батерията не издържа толкова дълго, колкото преди през първата година(и) от нейната употреба. Ако батерията ви издържа само десет или петнадесет минути е доста очевидно, че трябва да я смените, но ако батерията ви все още издържа известно време и искате да знаете къде стои по отношение на здравето, можете да използвате вградения инструмент за проверка на батерията на Windows да го провери. Ето как.

На Windows 7

Отворете повишен команден ред и въведете следната команда;

powercfg/energy

Командата ще отнеме малко време, за да се изпълни напълно и когато това стане, тя ще ви каже къде е запазен отчетът за енергията. Отворете отчета в браузъра си и потърсете секцията Информация за батерията. Информацията, от която се нуждаете, за да ви каже колко добре работи вашата батерия, е стойността на проектния капацитет и стойността на пълното зареждане.

  Как да потърсите външния си IP адрес от командния ред на Windows 10

Можете да видите на екранната снимка по-долу, че пълното зареждане е по-високо от проектния капацитет на системата, в която изпълнихме тази команда. Въпросната батерия не е оригиналната, която се доставя с лаптопа, а вместо това е резервна, която зарежда повече от предвидения капацитет за батерия, която трябва да се използва със системата.

Ако стойността на пълния ви заряд е значително по-ниска от проектния капацитет, тогава батерията ви се изтощава. Ако е станал много нисък, може да помислите за смяната му. Една батерия все още може да издържи до един час и внезапно да спре да се зарежда.

  Как да видите размера на съдържанието на кошчето в Windows 10

На Windows 8 и 10

В Windows 8 и 10 отворете повишен команден ред и въведете следната команда;

powercfg/batteryreport

Изчакайте няколко секунди, докато отчетът се генерира и след това го отворете в браузъра си. Windows 8 и 10 ви дават много по-лесен за четене и по-добре форматиран отчет. Потърсете раздела „Оценки за живота на батерията“ и сравнете пълния заряд с проектния капацитет. Ако пълният заряд е паднал много ниско, може да се наложи да потърсите нова батерия за вашата система. Докладът на снимката по-долу показва какво виждате, когато батерията е изтощена и вече не се зарежда.

  Как да зададете приложение по подразбиране по тип файл на Windows 10 1803

Ако някога спрете да използвате лаптоп и трябва да го съхранявате за продължителен период от време, трябва да извадите батерията и преди да я опаковате.

x