Как да проверите етикета си за политически пристрастия във Facebook

Не е тайна, че Facebook проследява вашата онлайн активност. Средният потребител, който използва мрежата, за да поддържа връзка с приятели и семейство, може да не види никаква вреда в това, но Facebook не просто проследява какво правите онлайн. Той го анализира и ви поставя в кутии въз основа на вашето поведение и лични предпочитания. За потребителите в САЩ Facebook поставя етикет на политически пристрастия към профилите. Ето как можете да проверите вашите.

Възможно е Facebook да прикрепи етикет с политически пристрастия и на потребители в други страни. Ако живеете в Обединеното кралство, Франция или Германия, си струва да проверите дали имате такъв или не.

Етикет за политически пристрастия във Facebook

Можете да проверите етикета си за политически пристрастия от работния си плот. Влезте във Facebook и щракнете върху стрелката за падащо меню горе вдясно. От менюто изберете Настройки.

  Как да видите раздела Explore Feed във Facebook

На страницата с настройки превъртете надолу и щракнете върху Реклами.

На страницата с настройки на рекламите ще видите няколко различни секции, всички от които ви показват информацията, която Facebook има за вас. За да проверите етикета си с политически пристрастия, разгънете секцията Вашата информация и отидете на раздела „Вашите категории“. Потърсете тук етикет за политическите си пристрастия.

Докато сте на това, може да искате да проверите каква друга информация има Facebook за вас и какви тагове и етикети са прикрепени към вашия профил. Уверете се, че щракнете върху едва видимата опция „Вижте повече“, за да видите всичко, което Facebook има за вас.

Трябва да отбележим, че информацията, която Facebook има за вас, може да не е вярна. Може да се наклоните в една посока политически и Facebook може да ви маркира като нещо съвсем различно. Той изгражда маркери на вашия профил въз основа на скорошната ви активност и под дейност имаме предвид това, което щракнете.

  Вземете Slack Emoji Bar във Facebook Messenger

Информацията може да е грубо невярна, но не бива да се опитвате да я поправите. Няма нужда да давате на Facebook по-точна представа за личния ви живот, отколкото вече има. Ако искате, можете да премахнете един от етикетите, като щракнете върху кръстосания бутон до него, но отново това помага на Facebook да прецизира информацията си за вас.

Тази информация трябва да ви помогне да виждате по-добри, по-подходящи реклами, но рекламите не са само тези, които продават дрехи или компютърни части. Рекламите във Facebook могат да идват от всякакъв тип страница или от новинарски център. Facebook не проверява точността на нито едно от тях и ако Facebook смята, че е по-вероятно да се съгласите с или да щракнете върху конкретен тип новини, той ще го насочи към вас. Не е чудно, че толкова много хора искат да изтрият Facebook.

  Как да изтриете паролата си във Facebook, съхранена от Windows 10

x