Как да прехвърлите вашата криптовалута в портфейл за студено съхранение (стъпка по стъпка)

Притежаването на софтуерен крипто портфейл е забавление и игра, докато технически проблем или кибератака не ви оставят без пари. Загубите и кражбите на крипто в никакъв случай не са необичайни, като жертвите губят милиарди всяка година от злонамерени участници.

Ето защо прехвърлянето на вашата криптовалута в студен портфейл е разумно. И така, как прехвърляте крипто в студен портфейл?

Какво е портфейл за студено съхранение?

Кредит за изображение: BestCryptoCodes/Flickr

Има два основни типа крипто портфейли: студено съхранение (хардуер) и горещо съхранение (софтуер). Термините „студен“ и „горещ“ се отнасят до това дали портфейлът има интернет връзка. Горещият портфейл изисква онлайн връзка, докато студеният портфейл е изолиран от интернет (най-вече).

Софтуерните портфейли несъмнено са най-често срещаният избор поради тяхното удобство и цена. Повечето горещи портфейли не струват нищо и се предлагат под формата на безплатни приложения за десктоп или смартфон. Exodus, Mycelium, Trust Wallet и Electrum са популярни примери за горещи крипто портфейли, всеки от които поддържа различни активи.

Въпреки че създаването на собствен софтуерен портфейл е бързо и лесно, това хранилище носи рискове за сигурността. Основната слабост на горещите портфейли е необходимата им интернет връзка. За да преглеждате и прехвърляте крипто към и от своя горещ портфейл, трябва да сте свързани с интернет. Това отваря уязвимост, която киберпрестъпниците могат да използват. Повечето хакове се извършват чрез интернет връзка и крадците са използвали това, за да откраднат крипто в миналото.

Въведете портфейли за студено съхранение. Те включват хардуерни устройства като Ledger и Trezor и хартиени портфейли. Основният атрибут на студения портфейл е неговата пълна изолация от интернет. Без онлайн връзка, киберпрестъпниците са отрязани от кражба на крипто, освен ако нямат физически достъп до портфейла (и дори тогава не е лесно).

  Създайте следващото си приложение с платформа с нисък код – Zoho Creator

Както подсказва името, крипто хартиеният портфейл е буквално просто лист хартия. Тази хартия съдържа личните и публичните ключове на вашия портфейл и може би QR код, който може да бъде сканиран за извършване на транзакции. Подобно на хардуерните портфейли, хартиените са напълно изолирани от интернет, което ги прави супер сигурни. Нещо повече, те са много по-евтини от хардуерните портфейли.

И така, как можете да прехвърлите своята криптовалута в хардуерен или хартиен портфейл?

Как да прехвърлите крипто в хартиен портфейл

За да прехвърлите криптовалута в хартиен портфейл, първо трябва да създадете хартиен портфейл.

Създаването на хартиен портфейл обикновено включва нещо, наречено генератор на частни ключове. Популярен онлайн генератор, BitAddressможе да се използва безплатно за генериране на биткойн хартиен портфейл.

Отидете на BitAddress и щракнете върху Paper Wallet в зелената лента с менюта. Тук можете да изберете колко адреса искате да генерирате и да добавите ключ BIP38. Ако искате да запазите личния си ключ в допълнителна безопасност, можете също да добавите парола BIP38 към вашия хартиен портфейл. Това криптира личния ви ключ и добавя защита с парола към портфейла ви.

Преди да генерирате портфейла, отбележете опцията BIP38 и въведете паролата си за BIP38 в наличното текстово поле. Уверете се, че това е силна и сложна парола с комбинация от различни знаци и цифри. В екранната снимка по-горе добавихме много проста парола, тъй като създаваме тестов хартиен портфейл, който никога няма да бъде използван.

След като щракнете върху Генериране, QR кодовете на вашия хартиен портфейл ще се покажат по-долу. Отляво ще бъде вашият QR код за публичен адрес на биткойн, като публичният адрес ще бъде показан изцяло от дясната страна. Отдясно е QR кодът на вашия личен ключ, като частният ключ се показва от лявата страна. Никога не споделяйте личния си ключ с никого.

  Защо все още използвам 34-годишна клавиатура IBM Model M

Когато отпечатвате своя хартиен портфейл, уверете се, че се съхранява на много сигурно място, далеч от любопитни очи или възможни повреди. Разгледайте нашето ръководство за сигурно съхраняване на начални фрази, за да получите някои удобни идеи за съхранение на хартиен портфейл.

Прехвърляне на крипто във вашия хартиен портфейл

Сега е време да добавите средства към вашия хартиен портфейл. Ще ви трябва пълният адрес на вашия хартиен портфейл (т.е. публичният ключ), за да направите това. Въведете или поставете публичния адрес в полето Изпращане в приложението за портфейл на вашия крипто софтуер, изберете сумата, която искате да прехвърлите, и сте готови.

В настолното приложение Exodus процесът на прехвърляне е както следва:

 • Първо отворете приложението Exodus и щракнете върху опцията Изпращане на началния екран.
 • Вече ще можете да въведете адрес на портфейла. В предоставеното поле въведете адреса на вашия хартиен портфейл и изберете колко биткойни искате да изпратите.
 • Докато сте въвели правилния адрес и вашият портфейл Exodus има достатъчно средства за извършване на превода, всичко трябва да премине гладко.

  Като алтернатива можете да щракнете върху малкото лого с QR код от дясната страна на полето за адрес на портфейла. Това ще ви позволи да сканирате QR кода на публичния адрес на вашия хартиен портфейл (не QR кода на частния ключ). Това вероятно ще бъде по-лесно в приложението за смартфон, където можете да използвате предната си камера, за да направите ясно изображение.

  Този процес може леко да се различава от портфейла до портфейла, но все пак трябва да следва същите основни стъпки.

  Рисковете от хартиените портфейли

  Хартиените портфейли може да бъдат отрязани от интернет, но те все още имат някои рискове и недостатъци.

  Първо, ако загубите или повредите своя хартиен портфейл, личният ви ключ ще бъде изгубен завинаги. Това означава, че никога повече няма да имате достъп до средствата от хартиения си портфейл.

  Второ, ако някой се докопа до вашия хартиен портфейл, той може веднага да види личния ви ключ. Хардуерните портфейли често са защитени с ПИН, така че не всеки може да разкрие личния ви ключ. Пълната липса на технологии тук носи сериозен риск за сигурността.

    Как да записвате висококачествени подкасти и видеоклипове с Waveroom

  Може да искате да ламинирате или да направите копие на вашия хартиен портфейл, ако се притеснявате от тези възможности.

  Как да прехвърлите крипто в хардуерен портфейл

  Ако не харесвате звука на софтуерните или хартиените портфейли, хардуерният портфейл може да е най-подходящият за вас.

  Вместо да създавате хардуерен портфейл, ще трябва да си купите такъв. Ledger и Trezor са водещите доставчици на хардуерни портфейли, като устройства като Nano S и Model One заемат основната сцена за любителите на крипто. Портфейлите на Ledger имат страхотни функции за сигурност (като софтуера BOLOS), но Trezor предлага и много солидна защита.

  Въпреки това, ако намерите друга марка, която харесвате и на която имате доверие, няма нищо лошо да се впуснете на друго място.

  Процесът на изпращане на криптовалута към хардуерен портфейл ще се различава от доставчика до доставчика, но често включва свързване на вашия портфейл към вашия компютър чрез USB кабел и използване на специализирания софтуер на портфейла за извършване на трансфер. С помощта на софтуера изберете опцията за получаване на крипто и ще бъде генериран адрес на портфейла.

  Използвайте този адрес в приложението за софтуерен портфейл, когато бъдете помолени да предоставите адрес на получател.

  Студените крипто портфейли са най-безопасният вариант

  Независимо дали държите малка или голяма криптовалута, винаги е по-разумно да използвате портфейл за студено съхранение. Независимо дали избирате хартия или хардуер, можете да сте спокойни, знаейки, че киберпрестъпниците не използват уязвимости или зловреден софтуер за достъп до вашите ценни средства.

  И не забравяйте, че когато изпращате големи суми крипто към който и да е портфейл, завършете тестова транзакция, за да сте сигурни, че използвате правилния адрес. След като тази крипто бъде изпратена, няма начин да я получите обратно, ако я изпратите на грешен адрес.

  x