Как да пренасочите www към Non-www с Apache на CentOS 7

Как да пренасочите www към Non-www с Apache на CentOS 7

Въведение

В света на уеб разработката е често срещана практика да се имат както версии www, така и non-www на даден уебсайт. Въпреки това, за целите на оптимизацията на търсачките (SEO) и потребителското изживяване, препоръчително е да се използва само една версия на уебсайта.

Ако искате да пренасочите посещенията от версията с www към версията без www, можете лесно да конфигурирате вашия уеб сървър Apache на CentOS 7 да направи това. В тази статия ще ви покажем стъпка по стъпка как да пренасочите www към non-www с помощта на Apache на CentOS 7.

Стъпка 1: Отворете файла на конфигурацията на Apache

Първо, трябва да отворите файла на конфигурацията на Apache. Обикновено той се намира на следния път:


/etc/httpd/conf/httpd.conf

За да отворите файла, използвайте текстов редактор като nano:


sudo nano /etc/httpd/conf/httpd.conf

Стъпка 2: Добавете директивата за пренасочване

Превъртете надолу до раздела VirtualHost за вашия уебсайт и добавете следната директива за пренасочване:

  Как да проверите дали някой друг използва вашия акаунт в Gmail


RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.(.*)$
RewriteRule ^(.*)$ https://%1/$1 [R=301,L]

* RewriteEngine on: Активира модула за пренаписване на Apache.
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.(.)$: Проверява дали заявката идва от хост, който започва с „www.“.
RewriteRule ^(.)$ https://%1/$1 [R=301,L]: Пренасочва всички заявки от www към non-www версията с код на състояние 301 (постоянно пренасочване).

Стъпка 3: Запазете промените и рестартирайте Apache

След като добавите директивата за пренасочване, запазете файла на конфигурацията и излезте от редактора.

За да активирате промените, рестартирайте уеб сървъра Apache с помощта на следната команда:


sudo systemctl restart httpd

Тествайте пренасочването

Сега можете да тествате пренасочването, като отворите URL адреса на версията с www на вашия уебсайт. Трябва да бъдете пренасочени към версията без www.

Можете също да използвате инструменти като curl или браузърни разширения като Redirect Path, за да проверите дали пренасочването работи правилно.

Заключение

Пренасочването от www към non-www с Apache на CentOS 7 е прост и ефективен начин да подобрите SEO на вашия уебсайт, да осигурите последователно потребителско изживяване и да избегнете дублирано съдържание. Като следвате стъпките, описани в тази статия, можете лесно да конфигурирате пренасочването и да гарантирате, че всички посещения на вашия уебсайт са насочени към правилната версия.

Често задавани въпроси

1. Защо е важно да пренасочвате www към non-www?

Пренасочването от www към non-www версията на вашия уебсайт е важно по няколко причини:

* SEO: Търсачките третират www и non-www версиите на уебсайт като отделни уебсайтове. Пренасочването помага да се избегне дублиране на съдържанието и да се концентрира SEO силата в една версия.
* Потребителско изживяване: Позволява на потребителите лесно да имат достъп до вашия уебсайт, независимо дали въвеждат www или не.
* По-лесно управление: Опростява управлението на уебсайта, като избягва необходимостта от актуализиране на и двата адреса (www и non-www).

2. Как да проверя дали пренасочването работи правилно?

* Отворете URL адреса на www версията на вашия уебсайт. Ако бъдете пренасочени към non-www версията, значи пренасочването работи правилно.
* Използвайте инструмента за конзолата curl: Можете да използвате следната команда, за да проверите кода на състоянието на пренасочването:


curl -I https://www.example.com

* Използвайте разширения за браузъра: Разширения като Redirect Path могат да ви помогнат да проверите пренасочванията на вашия уебсайт.

3. Как да се справя с вътрешни връзки към www версията?

За да избегнете циклично пренасочване, е важно да актуализирате всички вътрешни връзки на вашия уебсайт към non-www версията. Можете да използвате функцията за намиране и замяна във текстовия редактор, за да направите това.

4. Има ли разлика между 301 и 302 кода за състояние на пренасочване?

Да, има разлика между кодовете за състояние на пренасочване 301 и 302:

* 301 (Пренасочено постоянно): Указва, че пренасочването е постоянно и трябва да бъде кеширано от търсачките и браузърите.
* 302 (Намерено временно): Указва, че пренасочването е временно и не трябва да бъде кеширано. Използва се за временни или ситуативни пренасочвания.

5. Как да деактивирам пренасочването от www към non-www?

За да деактивирате пренасочването, премахнете директивата за пренасочване от файла на конфигурацията на Apache и рестартирайте уеб сървъра.

6. Мога ли да пренасоча само някои поддиректории или страници от www към non-www?

Да, можете да използвате директивата RewriteRule с по-специфични условия, за да пренасочите само определени поддиректории или страници.

7. Ще повлияе ли пренасочването от www към non-www на моя рейтинг в търсачките?

Правилното пренасочване от www към non-www с код на състояние 301 обикновено не трябва да има отрицателно въздействие върху вашия рейтинг в търсачките.

8. Трябва ли да пренасочвам от non-www към www вместо това?

В повечето случаи се препоръчва пренасочване от www към non-www версията на вашия уебсайт, тъй като това е по-честата конвенция.