Как да поправите дискови грешки в Windows 11

Някои потребители, които са надстроили до Windows 11 от Windows 10, съобщават, че срещат дискови грешки в новата настолна операционна система на Microsoft. Дори след извършване на почистване на диска на Windows 11 и изчистване на кеша на компютъра им, проблемът продължава и някои не могат да влязат в своя компютър. Ако и вие сте в същата лодка и сте изправени пред проблема „поправяне на дискови грешки“ в Windows 11, не се притеснявайте. В това ръководство сме включили седем начина за поправяне на дискови грешки в Windows 11. От сканиране на CHKDSK до проверка за системни грешки в диска, ние покрихме всичко. Така че без да чакаме, нека скочим направо към ръководството.

Поправете дискови грешки в Windows 11 (2022)

Споменахме 7 начина за поправяне на дискови грешки в Windows 11 в това ръководство. Някои потребители периодично се сблъскват с дискови грешки, докато други са заключени от компютрите си с „поправяне на дискови грешки“, които се появяват на екрана им. Тук споменахме решения за всякакви проблеми с диска, така че ви предлагаме да преминете през всички раздели.

1. Проверете системни грешки в диска

1. Първо натиснете клавишната комбинация на Windows 11 „Windows + E“, за да отворите File Explorer. Сега щракнете с десния бутон върху устройството „C“ и отворете „Properties“.

2. Тук преминете към „Инструменти“ и кликнете върху „Проверка“ под „Проверка на грешки“.

3. След това щракнете върху “Scan drive” в изскачащия прозорец. Windows 11 вече ще търси системни грешки в устройството и ако се открие някакъв проблем, ще ви позволи да поправите диска.

2. Изпълнете CHKDSK Repair Command

Ако горният метод не поправи дискови грешки в Windows 11, следвайте този метод. CHKDSK е вграден инструмент от командния ред на Windows за коригиране на всички видове грешки, свързани с диска. Ето как можете да използвате командата за поправка CHKDSK:

  Как да изведете звук от микрофон към високоговорителите на Windows 10

1. Натиснете клавиша Windows веднъж и въведете “cmd”. Сега щракнете върху „Изпълни като администратор“ в десния прозорец, за да отворите командния ред с администраторски права.

2. След като сте в прозореца на CMD, въведете командата по-долу и натиснете Enter. Той ще ви информира, че вашият компютър с Windows 11 се нуждае от рестартиране, за да стартира CHKDSK сканирането. Въведете y и натиснете Enter.

chkdsk /f C:

3. Сега продължете и рестартирайте компютъра си. Windows 11 ще стартира сканирането на CHKDSK, което може да отнеме известно време, така че имайте търпение и изчакайте да завърши.

4. След сканирането Windows 11 ще се стартира автоматично. За да проверите резултата от сканирането на CHKDSK, натиснете веднъж клавиша Windows и потърсете „Преглед на събития“.

5. Отворете Event Viewer, разгънете секцията „Windows Logs“ в лявата странична лента и преминете към „Application“. Превъртете надолу и потърсете последния запис „Wininit“ под колоната „Източник“ в десния прозорец.

6. Отворете записа “Wininit” и прегледайте резултатите от сканирането на CHKDSK. Ако Windows 11 казва, че няма дискови грешки, можете да започнете. В случай, че показва дискови грешки, проучете грешката допълнително и потърсете решение в мрежата.

3. Дефрагментирайте твърдия диск

Ако използвате Windows 11 на механичен твърд диск, можете да опитате да дефрагментирате устройството. Това коригира повечето от основните проблеми, свързани с дискови грешки. Това означава, че ако използвате SSD, дефрагментирането не се препоръчва. Това ще намали живота на вашия SSD.

1. Натиснете клавиша Windows веднъж и потърсете „дефрагментиране“. Сега отворете „Дефрагментиране и оптимизиране на устройства“.

2. Тук изберете C устройството, щракнете върху „Оптимизиране“ и оставете Windows да завърши процеса на дефрагментиране.

3. След като процесът приключи, рестартирайте Windows 11 и грешките на диска трябва да бъдат отстранени.

4. Поправете дискови грешки в Windows 11 с PowerShell

Ако все още се сблъсквате с проблема „поправяне на дискови грешки“ в Windows 11, опитайте да го разрешите с командата Repair-Volume на PowerShell. Ето как да го използвате в Windows 11:

  Как да коригирате грешките при настройка на Windows 10 „Това, което се нуждае от вашето внимание“.

1. Натиснете клавиша Windows и въведете „powershell“. Сега щракнете върху „Изпълни като администратор“ в десния прозорец, за да отворите прозореца с администраторски права.

2. В прозореца на PowerShell копирайте и поставете командата по-долу и натиснете Enter.

Repair-Volume C –OfflineScanAndFix

3. След това изпълнете посочената по-долу команда.

Repair-Volume C –Scan

4. След като процесът на поправка приключи, рестартирайте Windows 11 и проверете дали грешките на диска са отстранени или не.

5. Отстраняване на неизправности от възстановяване (за компютри, които не могат да влязат)

Ако постоянно се сблъсквате с проблема „Windows откри проблем с твърдия диск“ или „Поправяне на грешки на диска“ по време на зареждане, ще трябва да отстраните неизправностите на вашия компютър с Windows 11 от екрана за възстановяване. Ето как да го направите.

1. Преди всичко изключете компютъра си напълно. Сега го включете и когато се появи знакът за зареждане на Windows, изключете отново. Сега включете компютъра и го изключете отново. Извършете този процес 2-3 пъти и Windows 11 ще бъде принуден да зареди екрана за възстановяване. На някои компютри, натискането на F2, F8 или F12 по време на зареждане също отваря екрана за възстановяване при стартиране, така че можете да опитате и тези клавиши.

2. Ще стартирате веднага в екрана за възстановяване. Тук кликнете върху „Разширени опции“.

3. След това отидете на „Отстраняване на неизправности“ и отворете „Команден ред“.

4. Сега ще се отвори прозорец на командния ред. Тук изпълнете командите по-долу една по една. Това ще се опита да коригира файловете, свързани с зареждането, и ще ви позволи да влезете във вашия компютър с Windows 11.

bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /rebuildbcd

5. Сега рестартирайте компютъра си и проверете дали проблемът е разрешен.

6. Стартирайте в безопасен режим (за компютри, които не могат да влязат)

Ако проблемът все още не е решен, ще трябва да стартирате в безопасен режим и да извършите някои от операциите, които споменахме по-горе. Ето стъпките, които трябва да следвате.

1. За да стартирате в безопасен режим, следвайте нашия урок за това как да стартирате Windows 11 в безопасен режим. От екрана за възстановяване натиснете “4” или “F4”, за да стартирате в безопасен режим.

  Деактивирайте бързото стартиране в Windows 10 за правилно изключване

2. След като сте тук, предлагам да изпълните всички операции от метод №1 до №4 от този урок. Първо потърсете системни грешки в диска, след това стартирайте CHKDSK сканирането и след това дефрагментирайте твърдия диск. Накрая изпълнете командите на PowerShell, за да коригирате грешки, свързани с диска.

3. Сега рестартирайте компютъра и се надяваме, че грешките на диска трябва да изчезнат. Ще можете да влезете в компютъра си без да поправяте грешки на диска.

7. Преинсталирайте Windows 11 (за компютри, които не могат да влязат)

Ако нищо не работи досега, най-добрият ви залог би бил да преинсталирате Windows 11. Написахме удобно ръководство за това как да инсталирате Windows 11 от USB устройство, така че го следвайте за подробни инструкции. Имайте предвид, че този процес ще изтрие само C устройството (което включва файловете и папките в Desktop, Downloads, Documents и т.н.) и няма да засегне други устройства.

В случай, че все още се сблъсквате с дискови грешки дори след повторното инсталиране на Windows 11, виновникът може да е самият дефектен твърд диск. Предлагаме ви да замените твърдия диск със SSD за много по-добра производителност и дълготрайност.

Windows откри проблем с твърдия диск? Следвайте тези поправки!

Това са седемте начина, по които можете да диагностицирате грешки, свързани с диска, на вашия компютър с Windows 11. Ако все още можете да влезете в компютъра си, предлагам да потърсите грешки, да ги поправите и да архивирате данни, преди нещата да се объркат с повреда на твърдия диск. Както и да е, това е всичко от нас. Ако получавате черен екран на Windows 11, ние сме съставили редица решения, за да коригираме и този проблем. И ако актуализацията на Windows 11 не преминава и постоянно се сблъсквате с грешката „Отмяна на промените, направени на вашия компютър“, следвайте нашето ръководство, за да разрешите проблема веднага. И накрая, ако имате някакви въпроси относно грешки или проблеми в Windows 11, уведомете ни в секцията за коментари по-долу.