Как да получите Meta (Facebook) сертификат за план през 2022 г.?

Има много малко души на тази планета, които не са чували за Facebook. Facebook е не само гигант на социалните медии, но се трансформира в конгломерат, поглъщащ други социални медийни платформи като WhatsApp и Instagram.

Бизнесът бърза да изгради своето портфолио на платформата, всичко това поради правилните причини. Като се има предвид нарастващата му популярност, Facebook стартира сертификати Blueprint, за да предложи повече на своите потребители.

Преди да навлезем в най-добрите начини за получаване на (мета) сертификати за план на Facebook, нека първо разберем какво означава терминът и защо трябва да има значение за вас.

Какво представляват сертификатите на Meta (Facebook) Blueprint?

Сертификатите Meta Blueprint са онлайн курсове за обучение и програми за обучение, за да извлечете максимума от маркетинговите платформи на Facebook. Както споменахме по-рано, фирмите бързат да изградят своето портфолио във Facebook. Всеки човек, физическо лице и малко, средно и голямо предприятие се опитват да прокарат своя продукт пред своите конкуренти по правилния начин. Meta Blueprint позволява точно това без участието на посредници.

Предлаганите курсове са безплатни, бързи, с насочване и самообучение, създадени да усъвършенстват вашите маркетингови умения във Facebook, Instagram, Messenger и WhatsApp.

Целият Meta Blueprint е категоризиран в два раздела, Обучителни програми и Blueprint Certifications. Програмите за обучение са достъпни за малки фирми, марки, агенции, търсещи работа, преподаватели, организации с нестопанска цел, лидери на общности, разработчици и почти всеки с енергията да учи.

Сертификатите Meta Blueprint ви помагат да оставите отпечатък в дигиталния маркетинг, като станете Meta Certified Professional. Програмите за сертифициране, предлагани от Meta Blueprint, признават високо ниво на владеене на всички приложения и услуги във Facebook групата.

В допълнение към тези курсове, предлагани от Meta на нейния уебсайт, те се предоставят и от някои от водещите платформи за онлайн курсове, които могат да бъдат разгледани, когато е удобно на потребителите.

Meta Blueprint от Meta

Тъй като говорим за курсове за Meta Marketing, става наложително първо да говорим за курсовете, предлагани от Facebook. Вече обсъдихме как Meta категоризира своите курсове в две части: учебни програми и курсове за сертифициране. Ние ще запазим фокуса си върху сертификатите за планове за този.

Facebook Inc. като бизнес наскоро се трансформира в Meta с визията да включи виртуалната реалност под своя чадър. Следното сертификационни програми се предлагат.

  • Сътрудник по дигитален маркетинг: Сътрудник 100-101: Сътрудник по дигитален маркетинг
  • Професионален специалист по маркетингови науки: Професионален 200-101
  • Професионална креативна стратегия: Професионална 300-101
  • Професионално медийно планиране: Професионално 400-101
  • Професионален купувач на медии: Професионален 410-101
  • Маркетинг разработчик: Професионален 500-101
  • Разширен маркетингов разработчик: Професионален 510-101
  • Разработчик на API за реклама: Професионален 520-101

Можете да изберете сертификатите, които ви вълнуват и същевременно ви помагат да изградите кариерата си. Можете да вземете неговия онлайн 90-минутен изпит на уебсайта, като по този начин получите своя сертификат. Да, толкова е просто.

The курсове, предлагани от Meta са напълно безплатни, самообучаващи се и независими от устройството, което ги прави едни от най-търсените и популярни курсове в интернет. Гамата от курсове и сертификати, които обсъдихме по-рано, има какво да предложи на всеки, от начинаещи до напреднали разработчици.

  Как да настроите видеообаждане във Facebook Messenger Rooms

Професионалисти, студенти и собственици на бизнес вече могат да планират своите курсове и време за учене, когато им е удобно, като се възползват максимално от тази възможност.

Сътрудник 100-101: Сътрудник по дигитален маркетинг

Мета сертифициран сътрудник по дигитален маркетинг обхваща основните рекламни концепции във Facebook, Messenger и Instagram.

Сътрудникът по дигитален маркетинг се счита за подходящ за начинаещи маркетолози с малък или никакъв подходящ опит в областта. Това означава търсещи работа, студенти или професионалисти, търсещи промяна в индустрията.

Продължителността на сертификационния изпит е 90 минути, който тества разбирането ви за различните продукти, които съставляват мета семействата, познаването на присъствието на платформата, основите на рекламата, информираността за създаването и управлението на реклами и отчитането.

Мета сертифициран специалист по маркетингови науки

The Сертифициране по маркетингова наука изпитът е за използване на данни, прозрения и измервания за постигане на информирани маркетингови решения. Счита се за подходящо за кандидати с над 3 години професионален опит с консултации относно стратегии за измерване и извършване на изследвания, статистически познания и умения за манипулиране на данни.

Приложимите роли за изпита Meta Certified Marketing Science Professional са медиен анализатор, специалист по данни, количествен изследовател, партньор по измерване, анализатор по измерване на FMP и консултант (технически).

Сертифицирането обхваща оценката на бизнес целите чрез ключови показатели за ефективност (KPI), хипотези и определяне на променливи за тестване и измерване, прилагане на концепции за валидиране/невалидност, извършване на анализи, генериране на прозрения и препоръчване на оптимални решения за измерване за постигане подход, управляван от данни.

Мета сертифициран професионалист по творчески стратегии

Сертифициране за медийна креативна стратегия от Meta идентифицира и признава напредналите умения на кандидатите за компетентност при вземане на стратегически решения. Той удостоверява ориентирани към прозрения, въздействащи творчески кратки резултати. С помощта на такава сертификация кандидатите могат да търсят възможности в творческото пространство на Facebook, Messenger и Instagram Marketing.

Изпитът е подходящ за професионалисти в областта на стратегиите, които придобиват опит в креативното рекламиране във Facebook и свързаните с него социални медийни платформи като Messenger и Instagram.

Сертифицирането обхваща мобилни основи, изследвания и прозрения, кратко развитие и оценка и измерване като част от тяхната учебна програма. От студентите се очаква да могат да очертаят преминаването на потребителите към мобилни устройства и да разберат позицията на Facebook в рамките на преминаването към творчески екипи.

Мета сертифициран специалист по медийно планиране

Професионална сертификация по медийно планиране е за компетентността в проектирането на цялостна маркетингова стратегия за Meta. Това трябва да съответства на бизнес целите и също така трябва да допълва цялостен маркетингов план. Сертификацията за медийно планиране има за цел да даде възможност на търговците на Meta да могат да достигат прозрения и базирани на данни маркетингови цели.

Продължителността на изпита е 105 минути и се счита за подходящ за дигитални плановици, медийни плановици, програмни плановици, общи плановици, маркетингови консултанти и хибридни роли за планиране и купуване.

Подготовката за Media Planning Professional може да се извърши чрез ресурсите, препоръчани и предлагани от Facebook/Meta на техните платформи под формата на онлайн курсове, практически тестове и ръководства за обучение. Можете да се възползвате от помощта на всички тези ресурси, за да разберете търсенето на изпита и да се представите по-добре в действителния тест.

Преди да се опитат да преминат сертификация за професионалисти в медийното планиране, се препоръчва кандидатите да придобият умения като оценка на нуждите, обучение и прозрения, мониторинг на ефективността на кампанията, медийна стратегия и медийни препоръки. Те трябва да могат да превърнат предизвикателствата на рекламодателя в конкретни, измерими индекси за бизнес ключови резултати. Те трябва да могат да използват индустриални изследвания и мета инструменти, за да идентифицират и да се възползват от нови възможности.

  Как да качвате файлове в Dropbox от Facebook Messenger

Meta сертифициран специалист по закупуване/пазаруване на медии

Професионално сертифициране за купуване на медии от Meta идентифицира кандидати с напреднали умения за компетентност в инструменти, политики и практики, необходими за закупуване на реклами във Facebook, Messenger и Instagram. Този изпит удостоверява знанията на кандидатите за Facebook реклами и кампании.

Продължителността на изпита е 105 минути и се счита за подходящ за купувачи на дигитални медии, търговци на акаунти, мениджъри на акаунти, ръководители на акаунти, маркетингови ръководители, мениджъри на социални медии, търговци на марки и маркетингови консултанти.

Сертификацията за пазаруване на медии отваря възможността за кандидатите да придобият значката за специалист по дигитална търговия, след като получат професионална сертификация за закупуване на мета медии.

Учебната програма на изпита обхваща планиране на кампания, настройка, оптимизация и измерване и отчитане. Разбирането на основите на Meta Buying, бизнес целите, сценариите, аудиторията и политиките се проверяват на изпита.

Мета сертифициран маркетинг разработчик

Сертифициране за маркетингови програмисти измерва компетентността на студентите в техническото внедряване на маркетингови решения. Сертифицирането включва изпит с въпроси с множество отговори заедно с оценка на кодирането.

Продължителността на изпитния тест MCQ е 90 минути, а продължителността на оценката по кодиране е приблизително 1 час. Сертифицирането се счита за подходящо за разработчици на софтуер, фронтенд инженери, разработчици на уебсайтове, ИТ консултанти, технологични интегратори, технологични консултанти, технически мениджъри на акаунти и мениджъри на технически партньори.

Въпреки че повечето от сертификатите са многоезични, сертифицираните Meta Certified Marketing Developer Certifications са налични само на английски език. Подобно на предишното сертифициране, Marketing Developer отваря възможности за студентите да спечелят значки за Mobile Ad Technical Specialist и Advertising API Specialist. Тази възможност обаче е достъпна само след завършване на сертифицирането.

Преди да се опитат да положат изпита, от студентите се очаква да изяснят концепциите си относно създаването на бизнес мениджър, управление на активи, пиксели, продуктов каталог, решения и продуктова емисия. От студентите също се очаква да се чувстват комфортно с концепциите за отстраняване на неизправности, свързани с интегрирането на пиксели, емисии на продукти, съвпадение на продукти и разширено съпоставяне.

Meta Certified Ads API разработчик

The Сертифициране за разработчици на Meta Ads API оценява компетентността при конфигуриране и отстраняване на неизправности при интеграции на API за маркетинг. Общата сертификация обхваща въпрос с множество възможности за избор и оценка на кодирането, подобно на предишния сертификат, който обсъждахме.

Продължителността на изпита с въпрос с избираем отговор е 90 минути и приблизително 2 часа за оценка на кодирането. Тестът и оценката се считат за подходящи за разработчици на софтуер, full-stack инженери, backend инженери и архитекти на решения. Въпреки това, за да можете да се явите за сертифициране, човек трябва да е придобил сертификат за сертифициран маркетингов разработчик от Facebook. Тестът е достъпен само на английски език.

Наличните ресурси за студентите, за да ги приспособят към структурата и съдържанието на изпита, са налични под формата на онлайн курсове, места за практикуване на кодиране, документация за разработчици и комплекти за упражнения.

  Как да проверите етикета си за политически пристрастия във Facebook

След като вече знаете за всички изпити, ето някои ресурси, които да ви помогнат да се подготвите за Meta Blueprint Certification.

Facebook Научете

Ще започнем направо от производителя. В допълнение към предоставянето на сертификати, Facebook предлага и безплатни онлайн курсове за поставяне на вашия бизнес онлайн, установяване на присъствие и привличане на вниманието на аудиторията с интерактивни публикации и реклами. Те също така помагат на собствениците на бизнес в изграждането на цифрови взаимоотношения с клиентите чрез подобрени и оптимизирани творчески стратегии.

Програмите за обучение на Facebook Business Learn могат да предложат много, що се отнася до съдържанието. Тъй като съдържанието е собственост и се управлява от Facebook, то непрекъснато се актуализира с най-новите промени в алгоритъма и други актуализации.

Udemy

Маркетингов курс за бизнес сертифициране на Facebook от Бенджамин Уилсън от Entrepreneur Academy обучава своите кандидати да оптимизират началната страница на марката във Facebook, идентификацията и правилния начин за взаимодействие с клиентите. Udemy Certified Facebook Marketing Course също обръща голямо внимание на платените реклами за популяризиране на марки във Facebook, като същевременно използва съдържанието на Facebook групите. Можете също така да се научите да включвате Facebook прозрения във вашето стратегическо планиране.

Маркеко

Маркеко предлага множество практически въпроси, обхващащи набор от теми и теми, свързани с изпита за сертифициране на Facebook (мета) Blueprint. Те обучават своите ученици в планиране, купуване и асоцииране чрез записани сесии и сесии на живо.

HubSpot

HubSpot не е естествен ресурс за изпита. Все пак можете да научите много за Facebook рекламата чрез HubSpot. Смята се за подходящ за мениджъри на социални медии, маркетинг мениджъри и директори на фирми. Курсовете на HubSpot са предназначени да се научите да генерирате потенциални клиенти и да развивате бизнеса си чрез реклами във Facebook, да проектирате печеливши кампании и да пускате ефективни реклами.

Учебната програма за сертифициране на HubSpot Facebook (Meta) Blueprint обхваща урок за генериране на потенциални клиенти във Facebook; Първи стъпки с Facebook реклами и Facebook реклами за долар на ден в рамките на 3 урока, 15 видеоклипа, 2 теста, разпределени в общ период от 1:24 часа.

Coursera

Coursera, подобно на HubSpot, не е директен ресурс за изпита. Но това е страхотна платформа за научаване на Facebook Advertising, тъй като обучава своите студенти за концепциите на Facebook като цяло. Курсът, предлаган от Coursera, Реклама с Facebook, е част от сертификата за професионален маркетинг на Meta Social Media с над 4,8 оценки, прегледани от над 1250 потребители.

Въпреки че ще научите всичко необходимо за сертификата на Facebook в Coursera, тази платформа се счита за най-добрата за структуриране на кампании в Meta Ads, задаване на бюджет, разположение и график за реклами.

Обучение в LinkedIn

Когато говорим за професионални сертификати, платформи като напр LinkedIn не може да бъде изоставен. Въпреки че може да не ви обучава специално за изпита, Меган Адамс, инструктор в класовете по свързано обучение, е пълна с концепции и уроци, от които се нуждаете за сертифицирането.

Най-доброто от програмата LinkedIn Learning за сертифициране във Facebook е, че тя предлага и своя сертификат за завършен курс при завършване на курса. В LinkedIn Learning ще се научите да подобрявате рекламите си във Facebook и да създавате и управлявате рекламни кампании във Facebook.

Заключителни думи

Сертифицирането на Facebook Blueprint е чудесен начин да си проправите път в пространството на дигиталния маркетинг, което изглежда само ще расте през следващите години. Станете сертифициран от Facebook професионалист много по-напред от другите и намерете мечтаната работа, която винаги сте искали.

Ето още няколко курса, които ще ви помогнат да станете мениджър на социални медии.

x