Как да получите по-нов софтуер на Debian Stable

Използването на Debian Stable има своите предимства, но най-вече се стремите към стабилност. Разработчиците на тази популярна Linux дистрибуция рядко пускат нови версии на пакети. По-малко вероятно е нещата да се сринат и счупят и работата няма да бъде прекъсната. Той идва със своя недостатък, т.е. автоматично получавате по-нов софтуер на Debian Stable. Програмите на Debian са значително по-стари, отколкото в други Linux. Например: Debian не доставя основната версия на Firefox, а вместо това има „разширена версия“, която изостава с месеци. Поради това потребителите пропускат всички подобрения, които Mozilla прави редовно.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА СПОЙЛЕР: Превъртете надолу и гледайте видеоурока в края на тази статия.

Ако сте потребител на Debian, има няколко опции, при които можете да получите по-актуален софтуер, без да прибягвате до използване на Debian Testing или дори Debian Un-Stable.

Backports на Debian

Единственият най-сигурен и ефективен начин да получите по-нов софтуер на Debian е да добавите хранилище за бекпорт. Бекпортът е софтуер, взет от по-нови версии на Debian, които са в процес на разработка и предоставен за стабилни версии на Debian. С backport хранилище потребителите могат лесно да се насладят на нови програми в любимата си дистрибуция.

  Използвайте клавиатури с една ръка, за да пишете по-добре с лявата си ръка

Първо, отворете прозорец на терминала и влезте в root със su. Ако вашият потребителски акаунт може да използва sudo привилегии, не се колебайте да използвате sudo -s вместо това.

su

След като получите root достъп до обвивката, направете бързо архивиране на софтуерното хранилище на Debian. Това не е задължително, но е добра идея бързо да се върнете обратно, ако възникнат грешки. За да направите резервно копие, направете:

cp /etc/apt/sources.list /home/username/ 
cd /home/username/
mv sources.list sources.list.bak

За да възстановите резервно копие, направете (като root):

rm /etc/apt/sources.list
mv /home/username/sources.list.bak /etc/apt/sources.list

Когато резервното копие не е на път, отворете изходния файл в текстовия редактор Nano.

nano /etc/apt/sources.list


В текстовия редактор отидете в долната част на файла и добавете символ #. След символа напишете коментар като „Debian Backports Repository“. След това на следващия ред добавете самото хранилище.

deb https://ftp.debian.org/debian stretch-backports main

За повечето потребители „main“ е всичко, което е необходимо. Включен е софтуер с отворен код и това трябва да е достатъчно за повечето, за да свършат работа. Въпреки това, ако сте от типа потребители, които обичат да използват несвободен софтуер, помислете за добавяне на раздел „несвободен“. Направете това, като добавите „non-free“ след „main“ в реда на хранилището. Non-free ще даде на потребителите достъп до по-актуални, не-безплатни пакети като Adobe Flash, собствени видео кодеци и др.

  КОРЕКЦИЯ НА грешката DPC WATCHDOG VIOLATION (работещи решения 2021)

Искате ли да получите достъп до по-актуален софтуер, създаден от сътрудниците на Debian? Добавете „contrib“ след „main“. Програмите в секцията за сътрудници може или не може да са с отворен код. По една или друга причина Debian е избрал да не доставя тези програми.

Актуализиране

След редактирането е време да актуализирате софтуерните източници на Debian. Това е необходимо, тъй като въпреки че новите софтуерни източници са в списъчния файл, кешът на apt на операционната система не е видял промените. Изпълнете командата за актуализиране, за да кажете на Debian, че репозиторията на backports е там, с:

sudo apt update

Може да забележите, че някои нови пакети и актуализации стават достъпни, след като стартирате актуализация. Това се дължи на факта, че по-нови програми са налични в репото на backports. Надстройте тези пакети с командата за надграждане.

sudo apt upgrade

Други начини да получите по-нов софтуер

Използването на backports на Debian е чудесен избор и този, към който всеки потребител трябва да се обърне първо. Въпреки това, когато софтуерът не е наличен в хранилища с backports, друг добър избор е директно да вземете файл с пакет на Debian. Потърсете директно разработчика и се опитайте да получите копие на пакет на Debian. По-често, отколкото не, ще откриете, че има такъв. Това не е надеждна идея, защото понякога ще трябва да посещавате многократно разработчика за актуализации, но работи в крачка.

  Как да започнете с Procreate за iPad Pro

Наред с директното изтегляне на актуализации, помислете за използването на алтернативни типове пакети. Единственият най-добрият, най-безопасният (и безопасен) алтернативен формат на пакета е AppImage. Причината, поради която тази технология ще работи добре с Debian, е начинът, по който работи. Факт е, че целият код, библиотеки и инструменти, необходими за стартиране на програма, са в един файл, който може да се изпълнява.

Това работи добре за тези на Debian Stable, тъй като няма да пречи на останалата част от операционната система. Изтеглете AppImages тук.

Flathub и Snapd

AppImages са страхотни, но ако искате да получите по-нов софтуер на Debian Stable (безопасно), помислете за използването на Flatpak и Snap пакети.

Debian поддържа и двете технологии и предлага същите предимства като AppImage. Въпреки че е вярно, че това са нови формати на пакети и без съмнение понякога ще има проблеми, все пак е добър ход да инсталирате тези технологии.