Как да персонализирате работния плот MATE

Когато потребителите на Linux казват „традиционен десктоп“, те най-вероятно имат предвид Mate. Това е така, защото средата на работния плот е изградена с мисъл за Gnome2. В един момент почти всяка дистрибуция на Linux използваше Gnome 2. Това вече не е така. Mate съществува, за да продължи наследството на Gnome 2 (след като Gnome премина към Gnome 3). В днешно време Mate все още прави вълни като една от най-добрите леки и конфигурируеми настолни среди. Той е много популярен, но някои нови потребители на Linux не са сигурни как да персонализират средата на работния плот MATE.

В тази статия ще разгледаме всички начини, по които можете да персонализирате работния плот Mate и да го направите свой собствен.

Интерфейс

Интерфейсът е цялостният графичен интерфейс, който Mate използва. Темата по подразбиране изглежда доста добре, но не е за всеки.

Ето как да промените графичната тема на Mate по подразбиране: започнете, като щракнете с десния бутон върху работния плот, за да изведете контекстното меню. В менюто изберете „Промяна на фона на работния плот“. Отидете на „тема“ и след това потърсете бутона „персонализиране“. Това извежда менюто за персонализиране на темата.

Намерете раздела „контроли“ и прегледайте списъка с инсталирани теми. Тези теми са това, което наричахме по-рано „интерфейс“. Изберете тема и след това затворете прозореца.

Забележка: изтеглете нови теми за работния плот на Mate от Gnome-look.org!

  Как да направите своя глупав климатик за прозорци интелигентен

Граница на прозореца

С някои среди на работния плот, темата за мениджър на прозорци и цялостната тема на GTK са едно нещо. Mate не е от тези настолни компютри. За да персонализирате външния вид на темата на мениджъра на прозорци, ще трябва да отидете в областта на външния вид. Още веднъж щракнете с десния бутон върху работния плот и изберете бутона „Промяна на фона на работния плот“.

Щракнете върху бутона „персонализиране“ и потърсете раздела „Граница на прозореца“. Този раздел съдържа всички индивидуални теми за мениджър на прозорци, от които да избирате. Чувствайте се свободни да смесвате и съчетавате с която и да е тема на работния плот, която използвате. Страхотното нещо на работния плот Mate е, че позволява на потребителите да разделят и двете теми.

Икони

Тема за икони може да създаде или разруши среда на работния плот. Използвайте добър и вашият работен плот ще изглежда наистина добре. Използвайте лош такъв и всичко на вашия компютър може да изглежда като ужасна рана в очите. Когато се стигне до това, темата за икони по подразбиране за работния плот Mate е задоволителна. За повечето потребители темата ще бъде достатъчно добра. Ако обаче не сте от типа хора, които трябва да се установите, има начин да го промените.

Направете своя път към настройките на иконите. Както споменахме по-горе, стигнете до тази област, като щракнете с десния бутон върху работния плот и изберете „Промяна на фона на работния плот“, след което „персонализиране“. В менюто за персонализиране намерете „Икони“.

  Как да управлявате ръчно феновете на вашия Mac

Разделът „Икони“ е списък на всички набори от икони, инсталирани в момента в системата. Прегледайте списъка и изберете тема на икона, която изглежда добре. Темата ще се приложи незабавно към системата.

Не сте доволни от някоя от инсталираните икони на вашия работен плот на Mate? Преминете към раздела с теми за икони на gnome-look.org и изтеглете някои нови!

Панел

Традиционното оформление на Mate включваше панел в горната част и панел отдолу. Всеки един от тези панели има напълно различни елементи: горното меню съдържа менюто на приложението, иконите за бърз достъп и системната област. Долният панел съдържа неща като списъка с прозорци (известен още като превключвател на програми) и някои други неща.

Оформлението на панела по подразбиране работи, но не е единственият начин, по който Mate трябва да изглежда. Искате ли да добавите нови джаджи на панела? Щракнете с десния бутон върху панел и щракнете върху бутона „добавяне към панела“, за да добавите нови приспособления от менюто с приспособления. Освен това изтрийте съществуващите джаджи, като щракнете с десния бутон върху тях и изберете „премахване от панела“.

Заедно с джаджи, цели нови панели могат да бъдат изтривани и създавани. Щракнете с десния бутон върху панел и щракнете върху „изтриване“, за да премахнете панел. Като алтернатива, щракнете върху „нов панел“, за да създадете нов панел, който да използвате.

Настройки на панела

Mate има много готини настройки за самите панели, извън добавянето на джаджи. Отидете до настройките на панела, като щракнете с десния бутон върху съществуващ, след което изберете „свойства“. В областта на свойствата има два раздела. Първият е разделът „общи“. Този раздел от настройките позволява на потребителя да промени местоположението на панела и неговия размер. Променете размера на панела, като щракнете върху знака + или –. Променете местоположението на панела с „менюто за ориентация“.

  Как да интегрирате LibreOffice с Nextcloud

Другият раздел в свойствата на панела е „Фон“. Това е област, която позволява на потребителите допълнително да персонализират как изглеждат панелите Mate. Изберете плътен цвят за панела, който да използвате, като щракнете върху бутона „плътн цвят“. Като алтернатива, кажете на панела да използва изображение като фон, като щракнете върху „бутона за фоново изображение“.

Заключение

Парадигмата, в която съществува Mate, съществува от близо 20 години. Въпреки този факт, разработчиците все още успяват да го поддържат свеж. Те включват множество страхотни подобрения, които радват както дългогодишните, така и новите потребители. Ако търсите страхотен работен плот на Linux, който включва персонализиране, Mate ви подкрепя.

x