Как да отключите слоеве в Adobe Photoshop

Слоевете са неразделна функция във Photoshop. Те позволяват на потребителите да разделят работата на по-малки парчета, а ефектите, които могат да бъдат приложени към отделни слоеве, позволяват на потребителите да създават по-сложна работа.

Отключете слоевете в Adobe Photoshop

Слоевете могат да бъдат заключени и някои изображения, когато се отворят във Photoshop, се отварят като заключен слой. Заключен слой предотвратява извършването на промени в каквото и да е върху него. Това е чудесно, ако трасирате или оцветявате линейни рисунки или ако не искате да променяте конкретен слой, но все пак трябва той да е видим. Може да предотврати случайни редакции. Заключен слой е свойство на слоя, което се запазва, след като затворите и отворите файл.

  Какво означава 5G за iPhone 12 на Apple

Заключването и отключването на слой във Photoshop е лесно. Ето как работи.

1. Отключете слоя във Photoshop

Слоевете могат да бъдат заключени поотделно или можете да заключите цяла група от слоеве (слоеве, групирани в папка). За да отключите слой на Photoshop;

Отворете файла на Photoshop.
Потърсете панела със слоеве.
Изберете слоя, който е заключен (и който искате да отключите).
Щракнете върху иконата за заключване на слоя.
Слоят ще бъде отключен.

2. Отключете група във Photoshop

Можете да отключите група във Photoshop, като следвате тези стъпки.

Отворете файла на Photoshop.
Изберете заключената група.
Щракнете върху иконата за заключване на групата, за да отключите групата.

  Как да промените информацията в лентата на състоянието на Outlook

3. Отключете фоновия слой във Photoshop

Споменахме как някои изображения се отварят като заключени слоеве във Photoshop. За разлика от други създадени от потребителя слоеве, тези видове слоеве не могат да бъдат отключени по същия начин. За да отключите този вид слой, следвайте тези стъпки.

Отворете изображението във Photoshop.
В прозореца на слоевете изберете слоя, върху който е изображението (това обикновено е първият, т.е. фонов слой).
Щракнете с десния бутон върху слоя и изберете Layer from background.
От изображението ще бъде създаден нов слой.
Новият слой ще бъде копие на изображението и то ще бъде отключено.

Заключение

Photoshop няма функция за защита с парола за отделни файлове и със сигурност не за отделни слоеве във файл. В някои случаи, например, ако отворите SVG файл, няма да можете да създавате нови слоеве. Това не е заключен слой. Вместо това, това е естеството на изображението. Ще трябва да растеризирате слоя, преди да можете да го редактирате директно. Дори при копиране и поставяне от един файл в прашник, SVG файлът няма да може да се редактира, докато не бъде растеризиран. Photoshop е сложно приложение и може да отнеме малко време, за да разберете как работи всичко. Трябва да знаете, че освен PNG и JPG, други формати на изображения може да се държат различно като слоеве във Photoshop.

  Как да вмъкнете картина или друг обект в Microsoft Office