Как да отговорите на имейл за отхвърляне на работа (с шаблони)

Да ти откажат работа никога не е приятно. След като сте инвестирали много време и усилия в подготовката за ролята, може да бъде трудно да приемете отказ. Добрата новина обаче е, че с правилно мислене можете да превърнете това негативно преживяване в прекрасна възможност за кариера.

В тази статия ще ви насочим как да отговорите професионално на имейл за отхвърляне на работа и да укрепите позицията си на кандидат за работа.

1. Започнете с официален поздрав

Докато отговаряте на всеки имейл, винаги започвайте с положителна бележка. Един официален поздрав, например „Поздрави“ или „Надявам се, че се справяте“, със сигурност ще ви накара да изглеждате учтиви и учтиви. Без официален поздрав може да изглеждате рязко.

Можете също да използвате поздрав, който уточнява часа от деня, например „Добро утро“ или „Добър вечер“. Ако обаче работодателят се намира в други части на света, най-добре е да отидете с други поздрави. Независимо от поздрава, който използвате, уверете се, че е кратък и сбит и се въздържайте от прекаляване.

2. Покажете своята благодарност

Въпреки че привидените кандидати са доста често срещани след интервюта в днешно време, вашите интервюиращи са положили усилия да отговорят на вашата кандидатура за работа. Изразете своята благодарност, че ви информирахте за решението. След това можете да им благодарите за отделеното време и обмислянето на ролята. Бъдете кратки до един или два реда.

Освен това, след като изразите благодарността си, можете също така накратко да споменете разочарованието си от това, че не сте получили ролята. Това ще уведоми получателя на имейла за вашата искреност и истински интерес към възможността за работа.

  7 инструмента за наблюдение на Apache Cassandra, за да следите производителността на базата данни

3. Изразете мнението си за процеса на интервю

След това можете да напишете мнението си за процеса на интервю и колко добре е минало в изречение. Няколко положителни неща, които сте забелязали по време на процеса на интервю, би било чудесно да споменете. Можете също така да им благодарите за възможността да се срещнете с екипа и всеки, който е участвал в процеса на интервюто.

Например, можете да споменете, че намирате процеса на интервю за добре структуриран и ангажиращ. Бихте могли да подчертаете своята признателност за отдадеността на екипа към високи постижения и как тя резонира с вас. Освен това можете да изразите как техническата оценка ви е позволила да покажете способностите си за решаване на проблеми.

4. Покажете интереса си към компанията

Докато напредвате в имейла, уведомете вашия работодател за вашия интерес към компанията. Можете да говорите за аспектите, на които се възхищавате в тяхната организация, продукти или услуги. Освен това можете да споменете няколко неща, които харесвате и в тяхната работна култура.

Това ще уведоми мениджъра по наемането, че все още се интересувате от възможността и искрено желаете да сте получили ролята. Можете да изразите интереса си в два до три реда.

5. Споделете желанието си за предстоящи роли

Като изразите интереса си към компанията, можете също така да посочите желанието си да бъдете разглеждани за бъдещи роли. По този начин ще уведомите работодателя, че не търсите други възможности, и той може скоро да ви обмисли за нови позиции.

Освен това, вместо да търсят кандидат за работа от нулата, за работодателите би било лесно да избират от вече заинтересовани кандидати. Така че споделянето на вашия интерес към компанията и предстоящите роли ви поставя начело в набора от кандидати.

  Как да спрете изключване на екрана на вашия iPhone

6. Помолете ги за обратна връзка

След това може да искате да знаете причината за отказа ви от работа. Към края на имейла можете да ги помолите да предоставят обратна връзка, така че да ви помогне, докато кандидатствате за други роли и интервюта. Докато искате обратна връзка, не забравяйте да направите скромна молба и да не изглеждате взискателни.

7. Изпратете имейла незабавно

Накрая завършете имейла си с отговор с официално подписване и го коригирайте съответно, за да избегнете грешки. Използвайте най-добрите проверки на граматиката, за да откриете всякакви граматически грешки. Въпреки че можете да отмените изпращането на имейли в Gmail, по-добре е да предотвратите всякакви грешки, преди да ги изпратите.

Освен това е важно да изпратите отговора си възможно най-скоро след получаване на имейла. Ако се забавите с отговора, може да си помислят, че вече не се интересувате от възможността и сте си осигурили друга работа. Така че бързият отговор демонстрира вашия професионализъм и дори надеждност, ако подходяща позиция скоро бъде свободна.

Шаблони за отговор на имейл за отказ от работа

Ето някои шаблони, към които можете да се обърнете, за да отговорите на имейл за отхвърляне на работа. Можете да ги редактирате и да ги използвате според вашите нужди.

Шаблон 1:

Тема: Благодаря ви за възможността за интервю и молба за обратна връзка

Благодаря ви, че ме уведомихте за решението си за наемане. Въпреки че се чувствам разочарован, че не постигнах позицията, оставам благодарен за опита по време на процеса и оценявам възможността да интервюирам вас и вашия екип.

Тъй като винаги се стремя да се подобря, ще ми е интересно да знам дали можете да предоставите някаква обратна връзка относно представянето ми по време на процеса на интервю. Ако можете да отделите малко време, за да ми изпратите отзиви, ще оценя всякакви предложения, които предлагате.

Благодаря ви за отделеното време и внимание. Надявам се да имам възможност да интервюирам за бъдещи роли във вашата компания.

  Създайте вътрешни връзки с топ 10 WordPress добавки

Ето още един шаблон, в който можете да споменете името на проекта, което сте научили по време на интервюто и се надявате да работите по него.

Шаблон 2:

Тема: Благодаря ви, че ме обмислихте – отворен към бъдещи възможности

Благодаря ви за отговора. Оценявам възможността да взема интервю за ролята [role name] и съм разочарован, че не продължавам напред. Въпреки че няма да се присъединя към вашия екип, беше страхотно да науча за работата [mention a project name] правите и се запознайте с невероятния екип зад него.

Ще се радвам на всяка обратна връзка, която можете да предоставите относно моята квалификация и представяне по време на процеса на интервю. Винаги се стремя да се подобрявам и ще съм благодарен за всяка градивна критика, която можете да предложите.

Благодаря за отделеното време. Ще бъде удоволствие да проведем интервю за бъдещи позиции във вашата компания.

Ако търсите кратък и лесен за следване шаблон, ето един, който можете да разгледате.

Шаблон 3:

Тема: Искане за обратна връзка за интервю

Благодаря ви за отговора. Бих искал да оценя възможността да науча за страхотната работа, която вашият екип върши, и да се запозная с вас и вашия екип.

Въпреки че се чувствам разочарован от резултата, благодарен съм за интервюто и се надявам да имам нови възможности с вашата компания в бъдеще. Ако можете да отделите малко време, ще се радвам на обратна връзка за представянето ми по време на интервюто, тъй като това ще ми помогне да се подобря.

Освен това можете да разгледате безплатните шаблони, налични на Template.netза лесно изтегляне и редактиране в Google Документи или Microsoft Word.

Отговорете елегантно на имейла си за отказ на работа

Като следвате съветите и използвате предоставените шаблони, можете да отговорите професионално на имейл за отхвърляне на работа и да го използвате като възможност да укрепите позицията си.

Въпреки че отговорът на имейл за отхвърляне на работа е важен, уверете се, че продължавате да работите в мрежа и постоянно търсите нови възможности като търсещ работа.

x