Как да отваряте и преглеждате HEIC изображения на Windows 10

Apple обяви поддръжка за нов файлов формат за пестене на пространство за изображения и видеоклипове с пускането на iOS 11 и macOS High Sierra. Ако имате iPhone, той трябва да е iPhone 7 или по-нов модел, за да работи форматът. Ако имате по-стар телефон, снимките ви ще продължат да се записват като JPEG. Новият файлов формат се нарича HEIC и както при всички нови файлови формати, поддръжката за него е ограничена. Windows не поддържа тази функция, така че трябва да конвертирате вашите изображения във формат JPEG, за да ги видите. Ако обаче не сте против инсталирането на кодиран, можете да инсталирате OpenTrans HEIC и да отваряте и преглеждате HEIC изображения на вашия работен плот на Windows.

  Най-добрите ретро великденски яйца в Windows и Microsoft Office

OpenTrans HEIC инсталира кодек на вашата система, така че на теория всеки визуализатор на изображения, който поддържа кодека, трябва да може да отвори HEIC файл. Тествахме го с IrfanView и с Windows Photo Viewer. IrfanView не успя да отвори файла, но Windows Photo Viewer успя да го отвори без никакви проблеми.

Преглед на HEIC изображения на Windows

OpenTrans HEIC е безплатен кодек. Изтеглете и инсталирайте. След като бъде инсталиран, отидете до папка с HEIC файл в нея. Щракнете с десния бутон върху файла и от контекстното меню изберете Отвори с. Разширете списъка с приложения и изберете Windows Photo Viewer. Ако използвате Windows 10, може да се наложи да активирате Windows Photo Viewer, преди да можете да го използвате.

  Пълното и изчерпателно ръководство за жестове в Windows 10

Файлът ще се отвори в приложението без проблем. Кодекът съветва да затворите всички приложения, преди да го инсталирате и трябва да се съобразите. Въпреки че инсталацията все пак може да успее, ако имате отворени други приложения, има вероятност нещо да се обърка. По-добре е просто да затворите приложенията и след това да преминете през инсталацията.

HEVC файлове

Кодекът не работи за видео файлове. Apple също така представи файловия формат HEVC за видеоклипове на iOS 11 за iPhone 7 и по-нови устройства. Това кодиране е само за формата на изображението, т.е. файловете с изображения HEIC.

  Какво е Windows Hello Companion устройство?

Има и други HEIC кодеци, налични за Windows, но те струват пари. Единствената отличителна черта на този кодек е, че е безплатен и работи перфектно. Работи само с приложението Windows Photo Viewer, а не с приложението Photos на Windows 10. От само себе си се разбира, че ако имате по-стара версия на Windows, този кодек ще работи също толкова добре, колкото и в Windows 10.