Как да настроите първия ден от седмицата в Windows 10

Първият ден от седмицата е различен в зависимост от това в коя държава живеете. Windows трябва да използва регионалните ви настройки, за да реши кой е първият ден от седмицата или дори как да показва датата, но не го прави. Регионалните настройки служат само за задаване на дата и проверка дали дадена страна спазва лятното часово време. Не прави нищо друго с него, що се отнася до датата и часа. Хубавото на Windows 10 е, че позволява на потребителите да задават персонализиран формат за дата и да задават първия ден от седмицата на всеки ден, който им харесва.

Задайте първи ден от седмицата

В по-старите версии на Windows трябваше да преминете през системния регистър на Windows, за да настроите първия ден от седмицата на нещо различно от това по подразбиране. За щастие Windows 10 вече ви позволява да зададете първия ден от седмицата от приложението Настройки.

  Как да активирате лентата със свойства във File Explorer в Windows 10

Отворете приложението Настройки и отидете в групата с настройки Час и език. Изберете раздела Дата и час и превъртете надолу до секцията Формати. Тук кликнете върху „Промяна на форматите за дата и час“.

Отворете падащото меню в горната част и изберете кой ден искате да зададете като първи ден от седмицата.

Когато имате достъп до календара от системната област, първият ден от седмицата ще бъде това, което сте избрали в приложението Настройки.

Windows 7 и 8

Както беше посочено по-рано, по-трудно е да зададете първия ден от седмицата в Windows 7 и 8. Не е невъзможно, въпреки че ще ви трябват администраторски права, за да го направите.

  Как да премахнете двете сини стрелки от иконата на файл или папка в Windows 10

В Windows 7 и 8 отворете системния регистър и отидете до следното местоположение;

HKEY_CURRENT_USERControl PanelInternational

Потърсете ключ с името или нещо подобно на FirstDayOfWeek. Неговата стойност по подразбиране е 0, което представлява понеделник. Променете го на 1 за вторник, 2 за сряда и т.н.

Можете да зададете първия ден от седмицата в Windows 10 и чрез системния регистър, но няма смисъл да го правите по този начин. Регистърът трябва да се използва само ако няма друг начин за достъп до определена настройка. Възможно е да се наложи да рестартирате системата си, за да влязат в сила датата и часът върху рекламата на Windows 7 8. Това не трябва да оказва влияние върху други приложения, които използват настройката за дата и час на Windows. Например, приложения като MS Excel не трябва да се прилагат обаче, ако промените формата на датата, можете да очаквате промяната да бъде отразена в приложения като MS Excel и дори MS Word.

  Как да наблюдавате изтритите файлове в Windows 10

x