Как да накарате приложенията за iPhone винаги да искат достъп до местоположение

Време е да погледнете отново разрешенията за местоположение на вашия iPhone. Сега не е нужно да давате на приложенията постоянен достъп до вашето местоположение: можете да предоставите достъп само веднъж и да изисквате съгласие всеки път, когато приложение иска вашето местоположение.

Нова опция за поверителност за вашето местоположение

Преди iOS 13 за iPhone и новия iPadOS за iPad, имахте само три избора, когато дадено приложение е искало достъп до вашето местоположение: Никога, Докато използвате и Винаги.

Опцията „По време на използване“ е добър компромис, като се гарантира, че приложенията могат да извеждат карти и да използват местоположението ви, докато ги използвате. За разлика от приложенията с разрешение „Винаги“, те нямат достъп до местоположението ви във фонов режим.

Тук все още има един проблем: Ако дадете на приложение достъп до местоположението си веднъж, това приложение може да продължи да осъществява достъп до местоположението ви отново и отново, ако го използвате в бъдеще. Ами ако просто искате да изтеглите карта веднъж в приложение, без да му давате постоянен достъп до вашето местоположение?

  Как да инсталирате персонализирани шрифтове на вашия iPhone или iPad

Сега можете да принудите приложенията да „Попитайте следващия път“

Сега има друга компромисна опция: „Разреши веднъж“, известна още като „Попитай следващия път“. Всеки път, когато дадено приложение иска достъп до вашето местоположение, можете да му дадете достъп до местоположението ви само този път и да го принудите да поиска следващия път, като докоснете опцията „Разрешаване веднъж“. Вие контролирате колко много приложението може да има достъп до вашето местоположение.

Тази промяна е част от iOS 13 за iPhone и новия iPadOS за iPad. Подобно на новите приложения за разрешение за Bluetooth, които искат, тази промяна може да помогне за защитата на поверителността на вашето физическо местоположение. От вас зависи дали искате да го разкриете на приложения.

Преди това, за да постигнете нещо подобно, трябваше да разрешите достъп до местоположението на дадено приложение и след това незабавно да разровите приложението Настройки и да го отмените.

Когато може да искате да направите това

Много приложения изискват достъп до вашето местоположение, но не е задължително да го изискват през цялото време. Например приложението на магазин може да поиска достъп до местоположението, когато извадите карта на близките местоположения. В миналото трябваше да изберете „Докато използвате“, за да предоставите този достъп, но тогава приложението щеше да има безплатно достъп до местоположението ви, колкото иска, докато използвате приложението. След това тези данни могат да се използват за проследяване на вашите предпочитания за пазаруване и насочване на рекламата към вас.

  Открийте филми с участието на любимия ви актьор и още

Тази нова опция ви позволява да дадете достъп до вашето местоположение само веднъж.

Трябва ли да накарате всяко приложение, което използвате, винаги да иска достъп до местоположение? Вероятно не. Някои приложения просто се нуждаят от вашето местоположение — вероятно ще искате да дадете на Uber или Lyft достъп до местоположението си всеки път, когато го използвате, за да се возите.

От друга страна, ако просто искате да дадете на приложение вашето местоположение веднъж за достъп до конкретна функция, „Разрешаване веднъж“ е интелигентна опция, с която да започнете. Ако установите, че използвате доста малко разрешенията за местоположение на приложението, можете да изберете „Разрешаване при използване на приложението“ в бъдеще и да избягвате подканите.

  Как да изчистите кеша и бисквитките в Chrome

Как да принудим инсталираните по-рано приложения да питат

Ако по-рано сте дали достъп на приложение до вашето местоположение — или сте го отказали — няма да видите тази подкана за разрешение. Все пак можете да изберете опцията „Попитай следващия път“ за всяко от инсталираните ви приложения за iPhone или iPad.

За да направите това, отидете на Настройки> Поверителност> Услуги за местоположение. Ще видите списък с приложения и техните настройки за разрешение за местоположение.

Докоснете името на приложение тук, за да промените неговите разрешения за местоположение. След това можете да изберете „Попитай следващия път“, ако желаете.

Тази опция е налична за всички приложения. Разработчиците на приложения не могат да ви попречат да го изберете за техните приложения.

Между другото, ако изберете „Попитай следващия път“ и след това забраните достъпа до местоположението ви, достъпът на приложението до вашето местоположение ще бъде настроен на „Никога“ и няма да има достъп до местоположението ви отново. Това не позволява на приложение да ви бомбардира със заявки за местоположение. Все още можете да се насочите към приложението Настройки и да го зададете обратно на „Попитай следващия път“.