Как да надстроите от Windows 7 до Linux

Ако все още използвате Windows 7, защото просто не харесвате Windows 10, това е разбираемо. Но има алтернативен път за надграждане: Можете да инсталирате Linux на вашия компютър безплатно и ще имате поддържана операционна система, която все още получава актуализации.

Това е по-лесно, отколкото си мислите. Можете да опитате Linux на вашия компютър, преди да го инсталирате, и дори можете да го инсталирате заедно с Windows 7, когато направите скок. Ето какво трябва да знаете.

Истинска алтернатива на Windows 7

През 2020 г. Linux работи много по-добре, отколкото си мислите. Особено ако имате по-стар компютър, който работи с Windows 7, вашият хардуер ще бъде добре поддържан и „просто ще работи“ без никакви допълнителни проблеми. Може да се наложи да инсталирате хардуерни драйвери за максимална производителност на игрите, но обикновено това е всичко.

След като инсталирате Linux, можете да инсталирате предпочитания от вас уеб браузър: Повечето дистрибуции на Linux идват с Mozilla Firefox, а Google Chrome също е наличен. Имате пълен достъп до мрежата, включително стрийминг уебсайтове като Netflix, Hulu и Disney+.

Дистрибуциите на Linux са безплатни и с отворен код. Те се поддържат с автоматични актуализации на защитата и не се нуждаете от антивирусен софтуер – просто внимавайте да не изтегляте и стартирате странен софтуер или да изпълнявате странни команди, както бихте направили на всяка друга операционна система.

  Как да извлечете кадър от видео в Windows 10

Можете да стартирате двойно и да оставите Windows 7 инсталиран

Дори ако инсталирате Linux, не е нужно да оставяте Windows 7 зад себе си. Можете да инсталирате Linux в конфигурация с двойно зареждане. Когато стартирате компютъра си, можете да изберете коя операционна система искате да стартирате. Ако някога ви се наложи да се върнете към Windows 7 — например, за да играете игра, която не работи на Linux — можете да рестартирате обратно в Windows 7.

Това е лесен начин да потопите пръста си във водите на Linux. Получавате сигурна операционна система Linux и винаги можете да стартирате обратно в Windows 7 за случайна задача, която изисква Windows.

Изберете дистрибуция на Linux и създайте медия

Преди да започнете с Linux, ще трябва да изберете Linux дистрибуция. Разгледахме най-добрите дистрибуции на Linux за начинаещи преди няколко години и днес пейзажът е доста подобен. Ubuntu все още е солиден, добре поддържан избор. Много хора препоръчват Linux Mint вместо. Mint е базиран на Ubuntu – не можете да сбъркате с нито един от тях. Тук показваме екранни снимки на Ubuntu 18.04 LTS.

След като изберете вашата Linux дистрибуция, изтеглете я и създайте медия на живо. Препоръчваме да използвате USB устройство, но можете също да запишете избраната от вас дистрибуция на диск.

Преди да стартирате Linux и да го инсталирате, вероятно ще искате първо да архивирате вашите файлове. Така или иначе винаги е добра идея да имате резервни копия на вашите важни файлове.

Стартирайте носителя и го опитайте, преди да го инсталирате

В

Със създадения от вас носител вече можете да рестартирате компютъра си с Windows 7, да изберете носителя, който сте създали като устройство за зареждане, и да започнете да използвате Linux. След стартиране можете да използвате Linux, без да го инсталирате. Той работи изцяло от създаденото от вас USB устройство или диск. Linux всъщност не е инсталиран на вашия компютър, докато не щракнете върху опцията „Инсталиране“ и преминете през съветника за инсталиране.

  Как да настроите реда на WiFi връзката в Windows 10

Това също е чудесен начин да гарантирате, че целият ви хардуер работи правилно на Linux без никаква конфигурация. Например, можете да проверите дали вашият Wi-Fi работи правилно. Ако всичко изглежда наред, вие знаете, че вашият хардуер ще работи без никакво забъркване, след като инсталирате Linux на вашия компютър.

Ако използвате по-нов компютър, който първоначално се доставя с Windows 8 или 10, може да се наложи да коригирате настройките за Secure Boot, за да стартирате вашата Linux дистрибуция. Въпреки това компютрите от ерата на Windows 7 ще стартират Linux добре без допълнителна конфигурация.

Инсталиране на Linux на вашия компютър

Ако искате да инсталирате Linux, можете да изберете опцията за инсталиране в жива Linux среда, за да я инсталирате на вашия компютър. Например в Ubuntu ще видите икона „Инсталиране на Ubuntu“ на работния плот. Щракнете двукратно върху него и ще получите съветник за инсталиране.

Всичко тук ще бъде доста просто. Когато преминавате през съветника, можете да изберете да инсталирате вашата Linux система заедно с Windows 7 или да изтриете вашата Windows 7 система и да инсталирате Linux върху нея.

Ще ви трябва малко свободно място, за да инсталирате Linux заедно с Windows, освен ако нямате втори твърд диск. Рестартирайте в Windows 7 и изтрийте някои файлове, ако имате нужда от повече място.

  Как да отворя порт на защитната стена на Windows?

Ако инсталирате Windows 7 и Linux един с друг, можете да избирате операционна система всеки път, когато стартирате компютъра си.

Предупреждение: Ако изберете да изтриете твърдия диск, всички файлове и приложения на вашия Windows 7 дял също ще бъдат изтрити.

Инсталиране на софтуер на Linux

Linux работи малко по-различно от Windows, но не толкова различно. Ако всичко, от което се нуждаете, е модерен уеб браузър и няколко основни помощни програми като видео плейър, редактор на изображения и дори офис пакет LibreOffice с отворен код, всичко, от което се нуждаете, може вече да е инсталирано от кутията.

За друг софтуер ще искате да проверите приложението за мениджър на пакети във вашата Linux дистрибуция. В Ubuntu това е Ubuntu Software Center. Мислете за него като за „магазин за приложения“ на едно гише за вашия компютър с Linux, освен че съдържа безплатен софтуер с отворен код. Приложенията, които инсталирате от тук, ще бъдат автоматично актуализирани заедно с основния софтуер на вашата Linux дистрибуция.

Има и приложения, които можете да получите извън мениджъра на пакети. Например, може да искате да изтеглите приложения като Google Chrome, Dropbox, Skype, пара, Spotify, Отслабване, и Minecraft от техните официални уебсайтове. Въпреки това повечето приложения, които ще използвате, са софтуер с отворен код от мениджъра на пакети.

Linux има много повече от това, но основите са доста прости. Терминалът е мощен, но не е нужно да го използвате.

През 2020 г. стабилна, сигурна операционна система с модерен уеб браузър и някои полезни помощни програми е всичко, от което много хора се нуждаят. Linux предлага това от кутията без допълнителни настройки. Това е чудесна алтернатива на Windows 7.