Как да коригирате изтегляне на опашка на Android

Android е една от най-използваните операционни системи от iOS. Така че, ако се сблъскате с някакви проблеми в Android, това ще засегне всички потребители на Android, което го прави често срещан проблем. И все пак почти всеки често срещан проблем с Android може да бъде разрешен много лесно в зависимост от последствията от проблема, с който се сблъсквате, и колко по-рано сте го открили. Един от често срещаните проблеми, с които може да се сблъскате, са чакащите за изтегляне приложения. И така, какво означава на опашка при изтегляне? Приложенията и техните актуализации от Play Store са много важни за гарантиране на вашата безопасност и предотвратяване на грешки в приложенията. Но какво ще стане, ако вашите изтегляния са на опашка на Android? Рисковано, нали? Не се безпокой! В това ръководство ще научите как да коригирате изтегляне на опашка на Android. Така че, продължете да четете статията.

Как да коригирате изтегляне на опашка на Android

Устройствата с Android използват приложение по подразбиране, Play Store, за да изтеглят приложения и техните актуализации. Но когато Play Store не успее да актуализира вашите приложения, тогава трябва да потърсите как да коригирате изтегляне на опашка на Android. Изтегляния на опашка Android означава, че всички чакащи актуализации за вашите приложения не могат да бъдат изтеглени и инсталирани по-нататък, всъщност не прави нищо! Понякога може да се появи съобщение за грешка или известие относно проблема. Ето някои причини, които причиняват проблеми с чакащите да изтеглят приложения.

  • Опашката ви за изтегляне е голяма
  • Интернет връзката не е стабилна
  • Повредени данни и кеш в Play Store
  • Остарял Play Store
  • Остаряла операционна система Android
  • Телефонът ви няма достатъчно място за инсталиране на актуализациите
  • Някакъв често срещан проблем в акаунта в Google
  • Android OS не е съвместима

В този раздел ще научите някои ефективни стъпки за отстраняване на неизправности, които ви помагат да разрешите проблема с изтегляния на опашка за Android с прости кликвания на вашия Android. Следвайте инструкциите на вашето устройство, за да постигнете перфектни резултати.

Забележка: Тъй като смартфоните нямат едни и същи опции за настройки и те варират от производител до производител, уверете се, че настройките са правилни, преди да промените някоя. Споменатите стъпки бяха извършени на телефона Redmi.

Метод 1: Основни методи за отстраняване на неизправности

1. Рестартирайте устройството с Android

Най-простият отговор за това как да коригирате изтегляне на опашка при проблем с Android е просто да рестартирате вашия Android. Рестартирането на Android ще изчисти цялата временна памет заедно с всички технически проблеми. Това ще ви помогне да коригирате лесно обсъждания проблем. Следвайте инструкциите.

1. Натиснете и задръжте бутона за захранване на вашия Android.

2. На следващия екран докоснете Рестартиране.

Забележка: Можете също да докоснете опцията Изключване. Когато го направите, трябва отново да задържите бутона за захранване, за да включите устройството си.

3. След като вашият Android се рестартира, проверете дали сте успели да изтеглите актуализации от Play Store.

2. Затворете опашката за изтегляне

Когато сте объркани какво означава поставяне на опашка при изтегляне, просто отворете Play Store и проверете колко приложения все още са в цикъл за инсталиране на актуализации. Ако има много приложения в опашката, първото нещо, което трябва да направите, е да затворите няколко или всички опашки за изтегляне, тъй като това ще намали интернет ресурса, необходим на Play Store за актуализиране на приложенията. Това е друг често срещан хак, който ви помага да коригирате обсъждания проблем. Следвайте указанията по-долу.

1. Докоснете Play Store от началния екран.

2. Сега докоснете иконата на вашия профил в горния десен ъгъл на екрана.

3. След това докоснете Управление на приложения и устройство.

4. Сега докоснете Налични актуализации.

5. След това докоснете символа X, за да затворите актуализациите, или можете да докоснете Отказ на всички, както е показано по-долу.

Можете да опитате да инсталирате актуализациите една по една, след като затворите опашката за изтегляне.

3. Разрешете мрежата

Ако вашата мрежова връзка не е стабилна или ако връзката за данни е изключена по погрешка, не можете да инсталирате най-новите актуализации от Play Store. Проверете дали можете да инсталирате приложения или да разглеждате нещо в интернет. Ако не получите никакви резултати, вашата мрежова връзка не е стабилна. В този случай се уверете, че сте включили данните, като използвате следните инструкции.

  Как да използвате преки пътища за приложения в Android 7

Забележка: Ако използвате VPN услуга, деактивирайте я и проверете дали как да коригирате изтегляне на опашка на Android работи или не.

1. Докоснете иконата за настройки на началния екран.

2. След това докоснете опцията SIM карти и мобилни мрежи, както е показано.

3. Сега включете опцията за мобилни данни, както е показано.

4. Ако сте извън вашия географски регион, но все пак искате да използвате вашата мрежа, докоснете Разширени настройки, както е показано.

Забележка: Операторът ще ви начисли допълнителна такса, след като включите международния роуминг на данни.

5. След това изберете Международен роуминг и променете настройката на Винаги, както е показано.

6. Сега докоснете Данни в роуминг.

7. Сега докоснете Включване, ако бъдете подканени.

Сега проверете дали сте успели да коригирате проблема с поставянето на изтегляне на опашка на вашия Android. Ако не, следвайте методите, посочени по-долу.

Метод 2: Активиране на фонови данни

Въпреки че сте включили мобилните данни, трябва да включите използването на фонови данни, за да сте сигурни, че телефонът ви използва интернет връзка дори в режим за пестене на данни. Следвайте демонстрациите, за да коригирате проблема с изтегляния на опашка за Android.

1. Отидете в приложението Настройки.

2. След това докоснете Приложения.

3. След това докоснете Управление на приложения, последвано от Google Play Store, както е показано.

4. След това докоснете Ограничено използване на данни.

5. Сега докоснете Wi-Fi и мобилни данни (SIM 1) и мобилни данни (SIM 2), ако използвате двойна SIM.

6. Накрая докоснете OK.

Метод 3: Изчистете кеша на Play Store

Изчистването на повреден кеш от Play Store е невероятен старт за коригиране на проблеми с приложения, чакащи да изтеглят. Въпреки че кешът съхранява временни файлове на вашия Android, в продължение на дни те могат да се повредят и да причинят няколко проблема като обсъждания. За да разрешите проблема, можете да изчистите всички кеш файлове на приложението на вашия мобилен телефон с Android. Следвайте стъпките по-долу, за да изчистите кеша от Play Store.

1. Отидете до началния екран и докоснете иконата за настройки.

2. След това докоснете Приложения.

3. Сега докоснете Управление на приложения > Google Play Store.

4. След това докоснете Съхранение.

5. След това докоснете Изчистване на данни и след това Изчистване на кеша, както е показано.

6. Можете също да докоснете Изчистване на всички данни, когато искате да изчистите всички данни от Google Play Store.

И накрая, проверете дали можете да изтегляте актуализации от Google Play Store.

Метод 4: Принудително спиране на Google Play Store

Затварянето на Google Play Store и принудителното му затваряне е напълно различно. Когато принудително затворите приложението, всички фонови приложения на приложението ще бъдат затворени. Така че следващия път, когато отворите Play Store, трябва да стартирате всички програми от нулата. Следвайте стъпките по-долу, за да решите как да коригирате изтеглянето на опашка на Android.

1. Отидете в приложението Настройки, както направихте преди.

2. Сега докоснете Приложения.

3. След това докоснете Управление на приложения и след това Google Play Store, както е показано.

4. След това докоснете опцията Принудително спиране, която се намира в долния ляв ъгъл на екрана, както е показано.

5. Накрая, ако бъдете подканени, докоснете OK (ако има).

Сега рестартирайте Google Play Store и проверете дали можете да разрешите какво означава на опашка при изтегляне.

Метод 5: Актуализирайте Google Play Store

Play Store е средата, където трябва да инсталирате актуализациите за всички приложения. Но можете ли да актуализирате самия Play Store? Да със сигурност. Трябва да се уверите, че вашият Play Store е актуализиран до най-новата си версия, за да коригирате проблеми с изтегляния на опашка за Android. Актуализирането на Play Store е доста различно от обичайния начин, по който актуализирате всички други приложения. Ето няколко инструкции за инсталиране на актуализации на Play Store.

1. Докоснете Play Store от началния екран, както направихте по-рано.

2. Сега докоснете иконата на вашия профил в горния десен ъгъл на екрана.

3. След това докоснете Настройки.

4. Сега превъртете надолу и докоснете Информация.

5. След това докоснете Актуализиране на Play Store, както е показано.

5А. Ако има актуализации, изчакайте, докато приложението се актуализира.

5B. В противен случай ще бъдете подканени, че Google Play Store е актуален. Сега докоснете Разбрано и продължете със следващия метод.

  IFTTT пристига в Google Play Store и носи Android канали

Метод 6: Актуализирайте Android OS

Можете да решите как да коригирате изтеглянето на опашка на Android, като актуализирате вашата операционна система Android. Можете да актуализирате своя Android или чрез мобилни данни, или като използвате Wi-Fi. Актуализирането на операционната система Android ще ви помогне да коригирате всички бъгове и грешки, свързани с всяко приложение. Ако не знаете как да актуализирате своя Android, вижте нашето ръководство 3 начина да проверите за актуализации на вашия телефон с Android.

След като актуализирате своята операционна система Android, проверете дали можете да коригирате проблема с опашката за изтегляне на приложения.

Метод 7: Освободете място в магазина

За да инсталирате най-новите актуализации на вашия Android, телефонът ви трябва да има достатъчно място. Ако не е останало място за нови актуализации, ще се сблъскате с проблеми с приложения, които чакат да изтеглят, ще проверите рядко или неизползваните приложения на Android и ще изтриете приложенията чрез Google Play Store или паметта на телефона. Можете също да управлявате хранилището във вашия Android, като следвате инструкциите по-долу.

1. Стартирайте File Manager на вашето Android устройство.

2. Сега докоснете иконата с три линии в горния ляв ъгъл на екрана.

3. Сега докоснете Дълбоко почистване, както е показано.

4. Сега докоснете Clean now, съответстваща на категорията, чрез която искате да освободите място.

5. Сега изберете всички ненужни файлове и докоснете Изтриване на избраните файлове, както е показано.

6. Сега потвърдете подканата, като докоснете OK и рестартирайте телефона си. След това проверете дали сте успели да коригирате изтегляния на опашка за Android.

Забележка: Ако имате множество файлове и папки в една папка, можете или да промените местоположенията на файловете. Правейки това, можете да намалите заеманото място под една папка, което помага за подобряване на работата на телефона. Можете също така да освободите място на телефона, като следвате нашето ръководство за това как да освободите и управлявате хранилището на телефона си.

Метод 8: Стартирайте сканиране за зловреден софтуер

Злонамерените файлове и бъгове във вашия Android може да ви затруднят с въпроса какво означава на опашка при изтегляне. Уверете се, че наскоро сте изтеглили APK файлове или сте инсталирали нови приложения. Ако да, деинсталирайте приложенията и проверете дали сте отстранили проблема. Можете също да опитате да инсталирате антивирусно приложение и да стартирате сканиране за злонамерен софтуер, за да сте сигурни, че вашето устройство е безопасно или не.

Прочетете нашето ръководство 10 най-добри безплатни антивирусни софтуера за Android, за да получите представа кое приложение да изберете и как да го използвате. Ето няколко инструкции за стартиране на сканиране за зловреден софтуер на Android с помощта на приложение на трета страна.

1. Стартирайте Play Store на вашия мобилен телефон с Android.

2. Сега потърсете всеки антивирусен софтуер, както е показано.

3. След това докоснете бутона Инсталиране.

4. Изчакайте инсталацията да приключи и натиснете Отвори, за да стартирате приложението.

Забележка: Стъпките за сканиране на вашето Android устройство може да варират в зависимост от софтуера, който използвате. Тук Avast Antivirus – Scan & Remove Virus, Cleaner е взет като пример. Следвайте стъпките според вашия софтуер.

5. Следвайте инструкциите на екрана в приложението и изберете Разширена защита (необходим е абонамент) или Основна защита (безплатна).

6. След това натиснете СТАРТ НА СКАНИРАНЕ.

7. В следващата подкана разрешете или забранете подканата за разрешение за сканиране на вашите файлове в устройството.

Забележка: В това приложение, ако сте отказали този достъп, ще бъдат сканирани само вашите приложения и настройки, но не и вашите повредени файлове.

8. Изчакайте, докато приложението сканира напълно вашето устройство и след като приключите, отстранете откритите рискове, като следвате инструкциите на екрана.

9. Това ще премахне повредените файлове или заплахи от вашето Android устройство, така че можете да инсталирате актуализации от Play Store без никакви проблеми.

Метод 9: Изберете IPv4/IPv6 APN роуминг протокол

Ако всички изброени по-горе методи не ви помогнат да решите как да коригирате изтеглянето на опашка при проблем с Android, можете да промените имената на точките за достъп, за да промените интернет настройките. Ето няколко инструкции за промяна на вашите APN настройки на IPv4/IPv6 APN роуминг протокол.

1. Затворете всички фонови приложения на Android.

2. Сега отидете на Настройки.

3. След това докоснете опцията SIM карти и мобилни мрежи.

4. Тук изберете SIM картата, от която използвате мобилни данни.

5. След това докоснете Имена на точки за достъп.

6. Сега докоснете символа със стрелка до Интернет.

7. В екрана Редактиране на точка за достъп превъртете надолу и докоснете APN роуминг протокол.

8. След това изберете IPv4/IPv6 както е показано и запазете промените.

  Приложението BreakFree ви помага да преодолеете пристрастяването си към смартфона [Android]

Вашата мрежова връзка може да бъде деактивирана временно. Изчакайте, докато връзката за данни се възстанови, и опитайте да изтеглите актуализациите в Play Store.

Метод 10: Активиране на Data Saver

Понякога всяко предварително инсталирано приложение на вашия телефон може да причини проблеми с чакащите да изтеглят приложения. Трябва да проверите дали някое приложение пречи на процеса на изтегляне на Play Store. Това може да стане, като започнете да изтегляте всички чакащи приложения в опашката, след като активирате спестяването на данни на вашия Android. Ако не виждате никаква стрелка със символ за изтегляне, проблемът е в Google. След това трябва да изключите настройката за ограничено използване на данни (вижте метод 4) за всяко приложение, което не показва стрелка за изтегляне.

Ако видите приложение с работеща стрелка за изтегляне, деинсталирайте приложението, ако изглежда необходимо.

1. Издърпайте надолу чекмеджето за известия на вашето Android устройство.

2. Сега докоснете настройката за запазване на батерията, за да я включите.

3. Сега отидете в Play Store и докоснете бутона Актуализиране на всички.

4А. Ако видите, че бутонът със стрелка за изтегляне работи за някое приложение, това е виновникът. Деинсталирайте го.

4B. Ако не виждате бутона със стрелка за изтегляне, изключете настройката за ограничено използване на данни. За да направите това, вижте метод 4.

След като сте се уверили, че опцията за запазване на батерията е изключена, проверете дали проблемът с чакащите за изтегляне приложения е отстранен сега или не.

Метод 11: Добавете отново акаунти

Ако никой от методите в тази статия не ви помогне да решите как да коригирате проблеми с изтегляне на опашка при Android, можете да опитате да добавите отново своя акаунт в Google. Това ще ви помогне да разрешите всички проблеми, свързани с вашия акаунт, а ето и няколко инструкции за повторно добавяне на вашия акаунт в Google.

1. Стартирайте Настройки на вашето устройство.

2. Превъртете надолу екрана с настройки и докоснете Акаунти и синхронизиране, както е показано.

3. Сега докоснете Google, последвано от опцията Още, както е показано.

4. Сега докоснете Премахване на акаунт в долната част на екрана и потвърдете подкана.

5. Накрая добавете отново своя акаунт в Google към вашето устройство и проверете дали сте разрешили какво означава проблемът на опашка при изтегляне.

Метод 12: Преинсталирайте Google Play Store

Най-вероятно ще получите корекция за проблем с изтегляния на опашка за Android, като добавите отново своя акаунт в Google. Ако не, трябва да деинсталирате Google Play Store и да го инсталирате отново, след като рестартирате устройството си. Ето няколко инструкции за повторно инсталиране на Google Play Store.

Забележка: Въпреки че повторното инсталиране на Google Play Store не изтрива приложението по подразбиране от корена, приложението ще бъде заменено с фабричната версия. Това няма да изтрие вашите съществуващи приложения.

1. Отидете в приложението Настройки.

2. След това докоснете Приложения.

3. След това докоснете Управление на приложения, последвано от Google Play Store, както е показано.

4. Сега докоснете Деинсталиране на актуализации, както е показано.

Забележка: Когато направите това, всички актуализации на вашето системно приложение за Android ще бъдат деинсталирани.

5. Сега потвърдете подканата, като докоснете OK.

6. Изчакайте, докато всички актуализации бъдат деинсталирани. Сега Play Store ще бъде възстановен до фабричната версия.

7. Следвайте метод 7, за да актуализирате вашия Play Store.

След като приложението се актуализира, проверете дали можете да инсталирате актуализации за приложения на вашия Android. Все пак, ако не можете да коригирате проблема, свържете се с помощния администратор на Google Workspace.

Метод 13: Фабрично нулиране на устройството

Ако нито един от методите не ви е помогнал да разрешите какво означава проблемът на опашка при изтегляне, тогава трябва да опитате да възстановите фабричните настройки на Android. Но винаги имайте предвид, че трябва да нулирате мобилния си телефон, докато не е изключително необходимо, тъй като изтрива всичките ви данни.

Забележка: Преди да възстановите фабричните настройки на вашия Android, трябва да архивирате всичките си данни. Ако не знаете как да направите резервно копие на вашия Android, следвайте нашето ръководство за архивиране на вашите данни от телефона с Android.

За да възстановите фабричните настройки на мобилния си телефон, прочетете и изпълнете стъпките в нашето ръководство Как да нулирате твърдо всяко устройство с Android.

***

Надяваме се, че това ръководство е било полезно и че сте научили как да коригирате изтеглянето на опашка на Android. Чувствайте се свободни да се свържете с нас с вашите запитвания и предложения чрез секцията за коментари по-долу. Уведомете ни коя тема искате да проучим следващата.