Как да коригирате грешки с червена светлина на вашата дънна платка

Ключови изводи

 • Отстраняването на червената лампичка на вашата дънна платка е изненадващо лесно, ако предприемете правилните стъпки, като например проверка на връзките и повторно поставяне на компоненти.
 • Червените LED светлини на дънните платки може да светнат поради неправилни кабелни връзки или проблеми с хардуерната конфигурация, но полезните етикети могат да ускорят отстраняването на неизправности.
 • Индикаторите CPU, DRAM, BOOT и VGA на дънните платки могат да показват специфични проблеми със свързани компоненти и разрешаването на тези проблеми може да включва актуализиране на BIOS, проверка на съвместимостта или повторно поставяне на хардуер.

Може да е плашещо да забележите, че на дънната ви платка свети червена светлина, докато самата система не се зарежда, особено ако дънната ви платка отказва да посочи защо се е появила светлината.

Въпреки това, когато предприемете правилните стъпки, отстраняването на червената лампичка на вашата дънна платка е изненадващо лесно.

Защо се появява червена светлина за грешка на дънната платка?

Червеният светодиод на вашата дънна платка може да свети по няколко причини. Често се появява, защото кабелите не са свързани правилно или има проблем с хардуерната конфигурация. Понякога дънните платки имат множество червени светлини, разположени до полезни етикети.

Ако вашата дънна платка има тези етикети, отстраняването на неизправности е по-бързо, но не винаги толкова бързо, колкото си мислите. В противен случай трябва да можете да разрешите проблема чрез общо отстраняване на неизправности.

Как да коригирате червената лампичка за грешка на дънната платка

Както при всеки друг процес за отстраняване на неизправности, идеалният начин да започнете е с най-простите стъпки. Трябва да започнете, като проверите за етикет до червения светодиод и дали всички кабели са правилно свързани – и ако всичко друго се провали, можете да обмислите стъпки като подмяна на дънната платка или PSU.

  Как да станете сертифициран администратор на Salesforce през 2022 г

Преди да започнете, изключете компютъра си от всички източници на захранване, премахнете периферните устройства и, ако е необходимо, премахнете всички батерии, инсталирани в компютъра.

Проверете дали червената светлина има етикет

Преди да предприемете други стъпки за отстраняване на неизправности, трябва да проверите дали червената лампичка на дънната ви платка е обозначена. Повечето съвременни дънни платки имат четири червени светодиода, обозначени с CPU, DRAM, BOOT и VGA. В зависимост от вашия тип дънна платка и какъв светодиод свети, можете да стесните възможните необходими стъпки за отстраняване на неизправности до управляем избор.

Кредит за изображение: Mac Coyzkie/YouTube

Светодиодът, който най-често свети, е светлината на процесора. Ще се появи, ако POST открие някакъв проблем, свързан с вашия процесор, включително, но не само, проблеми със съвместимостта и неправилни инсталации. Възможните причини за светеща лампичка на процесора включват:

 • Вашата версия на BIOS е по-стара от вашия процесор и трябва да се актуализира.
 • Вашият процесор е несъвместим с вашата дънна платка (проверете QVL на дънната платка).
 • Вашият процесор не е инсталиран правилно или процесорът има огънати щифтове.
 • Кабелите към вашия процесор не са свързани правилно.
 • Термична паста, зацапана в места, където не й е мястото.
 • Вашият процесор е мъртъв или повреден.

По-рядко светлината на DRAM светва. Тази светлина показва, че има нещо нередно с вашата RAM памет. Възможните причини за светеща DRAM светлина включват:

 • Вашите RAM памети не са поставени правилно.
 • RAM паметите, които използвате, са несъвместими една с друга.
 • Вашите RAM памети са несъвместими с вашата дънна платка (проверете QVL на дънната платка).
 • Скобите, които държат вашата RAM на място, не щракнаха правилно.
 • Вашите RAM памети може да са дефектни или повредени (опитайте да тествате една по една).
 • Щифтовете на вашия процесор може да са огънати (необяснимо, това може да доведе до светване на индикатора за DRAM).

Може също да откриете, че лампичката BOOT свети на вашата дънна платка. Можете спокойно да предположите, че вашият HDD/SSD е причината за този индикатор. Има няколко причини, поради които лампичката BOOT може да свети, включително:

 • Нямате инсталирана операционна система.
 • HDD/SSD не е правилно поставен или свързан.
 • SATA портът, към който е свързан HDD/SSD, е повреден или деактивиран.
 • Вашият компютър се опитва да стартира от един от вашите нестартиращи HDD/SSD.
 • Вашият HDD/SSD не работи или е повреден.
 • BIOS не може да открие вашия HDD/SSD.
 • Вашата дънна платка не поддържа вашия тип HDD/SSD или интерфейсен протокол.
  Как работят и влиянието им върху работата в мрежа

Най-рядко светещата лампичка за грешка е VGA лампичката. Подобно на индикатора на процесора, индикаторът VGA светва, когато POST открие проблем с вашата графична карта. Възможните причини, поради които VGA светлината може да свети, включват:

 • Захранващите кабели на GPU или PSU са свързани неправилно.
 • Ключалката на PCIe гнездото на GPU не щракна на място.
 • GPU не е инсталиран в правилния слот или GPU или PCIe слотът е повреден.

Както можете да видите, въпреки че грешката с червена светлина на дънната платка е добра отправна точка, тя не винаги посочва грешката на дънната платка – така че е необходимо допълнително отстраняване на неизправности.

Проверете дали кабелите са правилно включени

Ако предишните стъпки за отстраняване на неизправности не проработиха – или ако дънната ви платка е по-стар модел само с един необозначен червен светодиод – ще трябва да предприемете по-широки, обобщени стъпки, за да определите какво може да не е наред. Ако още не сте го направили, опитайте да изключите и свържете отново всички кабели към дънната платка или нейните инсталирани компоненти.

Проверете дали вашият хардуер е съвместим

Ако връзките не са виновникът, проблемът може да е, че вашият хардуер е несъвместим. Уверете се, че вашата дънна платка, HDD/SSD, RAM, GPU, CPU и PSU са съвместими. Има няколко начина, по които можете да проверите съвместимостта на вашия хардуер, но най-лесният метод включва използването на уебсайт като BuildMyPC, PC Part Picker или PC Builder на NewEgg. Можете също да използвате QVL на вашата дънна платка, за да проверите съвместимостта.

Нулирайте BIOS на дънната платка

В някои случаи грешните конфигурации могат да доведат до светване на червената лампичка на дънната платка. Този проблем е особено често срещан при нестабилни конфигурации за овърклок. Ако предишните методи за отстраняване на неизправности са се провалили, можете да опитате да съживите дънната си платка, като нулирате BIOS до настройките по подразбиране. Стартирайте компютъра си и натиснете клавиша BIOS (обикновено F2 или F12), докато се появи BIOS.

След като BIOS се зареди, навигирайте през различни опции, докато намерите опцията Factory Default. В зависимост от вашия BIOS, той може също да бъде наречен нещо като Reset to Default или Setup Defaults. Натиснете Enter, за да заредите Factory Default, след което натиснете Enter отново, ако се появи подкана с молба да потвърдите. Накрая излезте от BIOS, запазете промените и проверете дали червената светлина все още свети.

  Хвърляне на светлина върху стратегиите за хранилища на кодове

Не забравяйте, че нулирането на BIOS също ще премахне всички инсталирани актуализации на BIOS. Ако процесорът ви разчита на актуализация на BIOS, за да функционира правилно, ще трябва да преинсталирате актуализацията на BIOS, преди системата ви да се зареди.

Като алтернатива можете да нулирате BIOS, като премахнете и поставите отново вашата CMOS батерия.

Поставете отново хардуерните компоненти на дънната платка

Тъй като неправилните връзки могат да доведат до светване на червената лампичка на вашата дънна платка, също така си струва да проверите дали целият хардуер на дънната платка е поставен правилно. Освободете зъбците и извадете RAM паметта, след което я поставете отново. Свържете вашия компютър към захранването и проверете дали лампичката все още свети. Трябва също да опитате да преинсталирате CPU, HDD/SSD, GPU и PSU.

Сменете CMOS батерията

Доста обичайно е изтощената CMOS батерия да причини светване на червената лампичка на дънната ви платка. В повечето случаи можете бързо да смените CMOS батерията, като поръчате и инсталирате батерия CR2032, но не забравяйте да проверите отново дали това е правилният тип. Местоположението на вашата CMOS батерия зависи от форм-фактора на вашата дънна платка.

Проверете дали дънната платка или PSU умират

Не на последно място, умиращата дънна платка или PSU може да доведе до светване на червената лампичка на вашата дънна платка. Ако смятате, че PSU е проблемът, опитайте да го свържете към друга система и да смените кабелите. Ако никакви други методи за отстраняване на неизправности не работят и подмяната на PSU не помогне, трябва да приемете, че дънната ви платка е потенциално мъртва и да потърсите замяна.

Погрижете се за вашия компютър

Може да е плашещо, когато вашият компютър не се зарежда и дънната платка показва индикатор за грешка, но стига да сте готови да предприемете правилните стъпки за отстраняване на неизправности, няма причина да се страхувате. Повечето дънни платки днес правят причината за червената светлина лесно разпознаваема чрез етикети и дори ако вашата дънна платка не е етикетирана, стратегии като повторно поставяне на компоненти и проверка на връзките често са достатъчни, за да възстановите пълната функционалност на вашия компютър.

x