Как да коригирате грешката „lsass.exe не може да намери компонент“ в Windows

Грешката „lsass.exe – Не може да се намери компонент“ означава, че Windows не може да намери или зареди файл, който му е необходим, за да изпълни процеса lsass.exe. Този процес е важен за управление на политиките за сигурност и удостоверяването на потребителите на вашето устройство.

Файлът, който липсва или е повреден, може да е системен файл или DLL (Dynamic Link Library) файл. Процесът lsass.exe зависи от тези файлове, за да функционира правилно. В това ръководство ще ви покажем как да отстраните завинаги грешката на lsass.exe не може да намери компонент в Windows.

1. Извършете SFC сканиране

Както споменахме по-горе, грешката „lsass.exe не може да намери компонент“ може да възникне поради повреда или липса на конкретен файл, на който разчита процесът lsass.exe.

Такива проблеми могат да бъдат коригирани чрез извършване на системно сканиране с помощта на System File Checker (SFC), който е разработен от Microsoft за проверка на системата за несъответствия и грешки при повреда.

Ако бъде идентифициран проблем, помощната програма SFC ще го поправи, без да изисква значителна информация от ваша страна. Ако проблемът е причинен от проблем с корупция, това трябва да го поправи. В случай, че използвате програма за сигурност на трета страна на компютъра си, препоръчваме също така да стартирате пълно сканиране на системата с помощта на вашата антивирусна програма и да проверите дали това има някакво значение.

  Как да изключите приложение от DPI мащабиране в Windows 10

2. Заменете файла oleaut32.dll

Според множество доклади, този конкретен проблем може също да изскочи, защото файлът oleaut32.dll, необходим за стартиране на приложението, липсва. Можете да коригирате това, като замените файла със здрав от надежден източник.

За да направите това, ще трябва да създадете стартиращ инсталационен компактдиск или USB устройство, което има същата версия на Windows като вашето устройство. По този начин можете да получите проверено и здраво копие на файла от инсталационния носител. Освен това ще избегнете всякакви грешки или конфликти, които могат да възникнат, ако се опитате да замените файла, докато Windows работи. Ние обаче препоръчваме да създадете резервно копие на вашата система, преди да продължите напред, просто за безопасност.

След като създадете стартиращо устройство и архивиране, изпълнете следните стъпки, за да продължите:

 • Поставете стартиращия инсталационен компактдиск или USB устройство във вашия компютър и извършете рестартиране.
 • По време на процеса на зареждане може да се наложи да получите достъп до настройките на фърмуера на BIOS или UEFI, за да промените реда на зареждане и да дадете приоритет на зареждане от компактдиск или USB устройство. Най-добрият начин да направите това е като се обърнете към ръководството на вашия компютър или като потърсите инструкции онлайн на уебсайта на производителя.
 • Следвайте инструкциите на екрана, за да продължите и когато компютърът ви се зареди от стартиращия инсталационен компактдиск или USB устройство, натиснете R, за да ви бъдат представени опциите за контрол на възстановяването на Windows.
 • Изберете предпочитаната от вас инсталация.
 • Сега влезте в командния ред с администраторски права и изпълнете командата по-долу. Това ще промени директорията, където се намира файлът oleaut32.dll:
  cd c:\windows\system32
 • Сега изпълнете тази команда, за да преименувате съществуващия файл на oleaut32.old:
  ren oleaut32.dll oleaut32.old
 • След това копирайте файлове от инсталационния носител на вашето устройство, като използвате следната команда. Може да се наложи да промените буквата на устройството d:, за да съответства на вашия инсталационен носител.
  ​​​​​​​​​​​​​​copy d:\windows\system32\oleaut32.dll c:\windows\system32
 • Накрая въведете „изход“ в командния ред и затворете помощната програма.
 • След като сте готови, премахнете стартиращия инсталационен компактдиск или USB и рестартирайте компютъра. При рестартиране вече можете да проверите дали проблемът е отстранен.
 •   20 най-добри безплатни софтуер за 2D анимация в Windows 10

  3. Извършете възстановяване на системата

  ​​

  Можете също така да възстановите системата си до точка, в която разглежданата грешка не е била налице.

  Това може да стане с помощта на функцията за възстановяване на системата, която работи чрез създаване на точки за възстановяване на вашия компютър, обикновено преди извършване на критични операции. Когато изберете точка за възстановяване, вашата система ще се върне в състоянието, в което е била, когато е била създадена точката за възстановяване, разрешавайки грешката в процеса.

  4. Инсталирайте последните актуализации

  Ако имате налични чакащи актуализации в системата, препоръчваме също да отделите време, за да ги инсталирате. Това е така, защото Microsoft редовно пуска актуализации, които включват корекции на грешки за известни проблеми и когато актуализирате системата си Windows до най-новата версия, може да разрешите проблема, пред който сте изправени, за нула време.

    Проверете дали вашият компютър с Windows е уязвим към Spectre

  Ако това не помогне, можете да извършите надграждане на място, което ще преинсталира Windows, като същевременно запази вашите файлове и приложения непокътнати. Ще ви е необходим инсталационен носител на Windows (USB или DVD), за да извършите ремонтната инсталация.

  Грешка lsass.exe в Windows, разрешена

  Грешката Isass.exe може да бъде разочароваща, но стъпките по-горе трябва да могат да възстановят нормалното състояние на вашето устройство и да избегнат допълнителни проблеми. Ако обаче нито едно от решенията не работи за вас, най-добре е да се свържете с официалния екип за поддръжка на Microsoft и да им докладвате за проблема.

  x