Как да коригирате грешката „Ethernet няма валидна IP конфигурация“ в Windows

Ключови изводи

 • Срещането на грешката „Ethernet няма валидна IP конфигурация“ показва, че вашият рутер не е успял да присвои IP адрес на вашия компютър.
 • За да разрешите тази грешка, трябва да разредите всички статични заряди, да нулирате TCP/IP стека и Winsock каталога и да зададете настройките за присвояване на IP на Автоматично (DHCP).
 • Ако проблемът продължава, освободете и подновете своя IP адрес, изчистете DNS кеша, преинсталирайте драйвера за Ethernet, изключете всеки прокси сървър през LAN и временно изключете антивирусния софтуер.

Пускали ли сте инструмента за отстраняване на неизправности в мрежата, за да диагностицирате проблем с вашата Ethernet връзка и той показва грешката „Ethernet няма валидна IP конфигурация“? Ако е така, вашият рутер не е успял да зададе IP адрес на вашия компютър чрез DHCP. Ето някои потенциални решения, които можете да опитате да разрешите този проблем.

1. Извършете някои предварителни проверки

Започнете отстраняването на неизправности, като извършите някои основни проверки. Първо рестартирайте компютъра си. След това изключете Ethernet кабела от вашия компютър и рутер и го свържете отново. Уверете се, че Ethernet кабелът не е повреден. Освен това свържете Ethernet кабела към различни портове на вашия рутер и компютър, за да изключите всякакви проблеми с портовете. След това рестартирайте рутера (или го нулирайте).

Ако тези основни проверки не успеят да идентифицират водещата причина за грешката, можете да продължите да прилагате останалите корекции, изброени по-долу.

2. Освободете статичен заряд

Наличието на статичен заряд на вашия компютър може да причини непредвидени грешки. Това също може потенциално да повлияе на вашата Ethernet връзка. Така че, разтоварете го, за да изключите тази възможност. За да направите това, изключете компютъра си, изключете всички външни устройства и извадете захранващите кабели. След това задръжте бутона за захранване за 15-20 секунди, за да разредите статичния заряд.

  Блокиране и деинсталиране на всички актуализации, които налагат надстройката на Windows 10

След това свържете отново захранващите кабели и рестартирайте компютъра. Стартирайте отново инструмента за отстраняване на неизправности и ако грешките продължават, приложете следващата корекция.

3. Нулирайте TCP/IP стека и Winsock каталога

Winsock е API, използван от мрежови приложения за достъп до мрежови услуги като TCP/IP, и съхранява информацията си в база данни, наречена Winsock Catalog. Нулирането на този каталог и TCP/IP стека често разрешава проблеми, свързани с мрежата. За да извършите това нулиране чрез командния ред, можете да следвате следните стъпки:

 • Отворете Windows Search и въведете „Command Prompt“.
 • Щракнете с десния бутон върху командния ред и изберете Изпълни като администратор.
 • За да нулирате каталога на Winsock, въведете „netsh winsock reset“ и натиснете Enter. Позволете на Windows да го нулира; ще видите съобщението „успешно нулиране на каталога на Winsock“ или „Нулирането на Winsock завършено успешно“, след като приключи.
 • За да нулирате TCP/IP стека, въведете „netsh int ip reset“ и натиснете Enter. Изчакайте процесът да завърши, след което рестартирайте компютъра си, за да приложите тези промени.
 • 4. Конфигурирайте IPv4 за автоматично получаване на IP адрес

  Ако ръчно сте конфигурирали вашия IP адрес, помислете дали да не го задавате автоматично от вашия рутер или друга точка за достъп. За да направите това, изпълнете следните стъпки: Щракнете с десния бутон върху бутона Старт и изберете Настройки. След това отворете Мрежа и интернет в лявата странична лента и отворете настройките за Ethernet.

  В свойствата на мрежата щракнете върху бутона Редактиране до IP присвояване и изберете Автоматично (DHCP) от падащото меню. Накрая щракнете върху Запиши, за да приложите промените.

    Как да изведете други потребители от Windows 10

  5. Освободете и подновете своя IP адрес

  Опресняването на вашата интернет връзка чрез освобождаване и подновяване на вашия IP адрес може да разреши IP конфликти и други мрежови проблеми. Освобождаването на вашия IP адрес го освобождава от вашия рутер, докато подновяването присвоява на устройството ви същия или различен IP адрес, което разрешава повечето грешки, свързани с IP адреса.

  За да освободите и подновите своя IP адрес, изпълнете следните стъпки:

 • Отворете командния ред като администратор, както е указано по-горе.
 • Въведете „ipconfig /release“ и натиснете Enter. Това ще прекъсне връзката на вашето устройство с интернет.
 • След това въведете „ipconfig /renew“ и натиснете Enter. Това ще ви свърже отново с интернет.
 • 6. Изчистете DNS кеша

  Прочистването на DNS изчиства DNS записите от вашия кеш и подканва вашето устройство да извлече отново информацията от DNS. Това често разрешава проблеми, свързани с мрежата. За да изчистите DNS кеша на вашия компютър с Windows, отворете приложението Command Prompt като администратор, въведете следната команда и натиснете Enter:

  ipconfig /flushdns 

  След като изчистите DNS кеша, рестартирайте компютъра си. След това стартирайте инструмента за отстраняване на неизправности, ако Ethernet връзката все още не работи. Ако проблемът продължава, продължете да прилагате следващата корекция.

  7. Преинсталирайте Ethernet драйвера

  Повреден Ethernet драйвер също може да причини грешката. За да елиминирате тази възможност, деинсталирайте и инсталирайте отново драйвера за Ethernet от нулата. Преди да направите това, уверете се, че имате копие на драйвера за Ethernet. Ако нямате такъв, можете да свържете вашия компютър към Wi-Fi, за да го изтеглите или да го изтеглите на друго устройство и да го прехвърлите на вашия компютър чрез USB устройство.

  След като имате файла с драйвера, изпълнете следните стъпки:

    Как да промените паролата си в Windows 11 (8 метода)
 • Щракнете с десния бутон върху бутона Старт и изберете Диспечер на устройства.
 • След това разгънете категорията Мрежови адаптери.
 • Щракнете с десния бутон върху файла на Ethernet драйвера и изберете Деинсталиране на устройство.
 • След това стартирайте файла с драйвера, който сте изтеглили по-рано, и следвайте инструкциите на екрана, за да го инсталирате. Ако проблемът продължава след преинсталиране на драйвера, изключете прокси сървъра.

  8. Деактивирайте прокси сървъра през LAN

  Конфигурирането на прокси сървър през LAN може да попречи на способността на вашия рутер да зададе IP адрес на вашия компютър. Затова се уверете, че прокси сървърът не е активиран и го деактивирайте, ако в момента е активиран. За да направите това, изпълнете следните стъпки:

 • Въведете „Опции за интернет“ в лентата за търсене на Windows и го отворете.
 • След това отидете до раздела Връзки и щракнете върху бутона LAN настройки.
 • Ако квадратчето до Използвайте прокси сървър за вашата LAN е отметнато, махнете отметката, за да изключите прокси сървъра.
 • Накрая щракнете върху Приложи и след това върху OK, за да приложите промените, които сте направили.
 • 9. Временно деактивирайте антивирусната защита

  Намесата от Windows Defender или антивирусен софтуер на трети страни може потенциално да причини въпросната грешка. За да изключите тази възможност, временно изключете вашия пакет за сигурност. Временно деактивирайте защитата на Windows в Windows 11 или Windows 10. Ако използвате антивирусен софтуер на трета страна, изключете го или го деинсталирайте временно.

  Ако изключването на антивирусната защита не разреши проблема, последната ви възможност трябва да бъде да се свържете с вашия доставчик на интернет услуги (ISP).

  Ако не сте успели да идентифицирате основната причина за проблема въпреки прилагането на горните корекции, може да има хардуерен проблем с вашия рутер, който може да не успеете да разрешите самостоятелно. Затова се свържете с представител на вашия доставчик на интернет услуги (ISP) и поискайте тяхното съдействие за по-нататъшно проучване на проблема.

  Надяваме се, че горните решения ще ви помогнат да диагностицирате проблема и успешно да свържете компютъра си към интернет чрез Ethernet. Ако нищо не работи, помощта от вашия интернет доставчик ще ви спаси.