Как да коригирате грешката „406 неприемливо“ на вашия WordPress сайт

Типично е да се сблъскате с грешки, докато управлявате уебсайтове на WordPress, и грешката „406 неприемливо“ е една от тях. Този код на грешка обикновено се нарича HTTP отговор или код на състоянието, който всеки може да срещне, докато посещава сайт.

Той нарушава функционалността и достъпността на сайта, причинявайки разочарование на собствениците и посетителите на сайта.

Важно е да разберете причината зад грешката „406 Неприемливо“, за да я анализирате и поправите ефективно. В противен случай уебсайтът ви ще изглежда непрофесионален и опасен за посещение. Освен това може да загубите трафик или продажби, ако грешката продължава на вашия WordPress сайт.

В тази статия първо ще ви запознаем с грешката „406 неприемливо“. След това ще проучим причините за тази грешка. Накрая ще ви предоставим подходящо ръководство за разрешаването му. Така че, нека се потопим и да накараме вашия WordPress сайт да работи отново гладко.

Какво представлява грешката „406 неприемливо“?

Грешката „406 неприемливо“ е HTTP код за състояние, който се представя, когато сървърът не може да обработи заявка на потребител. Тъй като заглавките на заявката на клиента са невалидни, сървърът връща съобщението „406 Неприемливо“.

Това е грешка от страна на клиента, което означава, че сървърът не може да предостави исканото съдържание по начин, който отговаря на спецификациите, посочени в заявката на клиента.

Грешка 406 често показва, че потребителят няма достъп до определени страници или медийни активи на сайт на WordPress. Следователно им се показва съобщение за грешка вместо очаквания материал. Освен това съобщението може да варира в зависимост от използвания браузър.

И така, каква е основната причина за грешката „406 Неприемливо“? Това е процесът на договаряне на съдържанието, който се извършва между клиента и сървъра.

Съгласуването на съдържанието е процесът, чрез който сървърът и клиентът разговарят, за да решат кой е най-добрият начин за показване на ресурс. Някои от примерите са езикови предпочитания, набори от символи и типове медийни файлове.

Съдържанието и форматът на съобщението за грешка 406 може да варира в зависимост от конкретния уебсайт, хостинг средата и браузъра, използван за достъп до сайта.

Но понякога съобщението за грешка може да включва полезна информация, която може да помогне при откриването на причината за грешката. Въпреки това, има моменти, когато съобщението за грешка казва само „406 Неприемливо“ без повече подробности.

Сега знаете какво представлява грешката „406 Неприемливо“ и как изглежда в WordPress. Нека разберем някои често срещани причини зад това.

Причини зад грешката „406 неприемливо“ в WordPress

Когато осъществите достъп до уеб страница през вашия браузър (Chrome, Edge, Brave и т.н.), тя взаимодейства със сървъра, за да поиска необходимите файлове и съдържание.

С това взаимодействие сървърът може да научи какво искате да видите. Следователно, той идеално реагира, като дава подходяща информация на потребителите.

По време на фазата на първоначалната заявка браузърът включва заглавка „Приемам“, която описва типовете файлове, които може да приеме. Така че самият хедър уведомява сървъра за предпочитаните формати за доставка на файлове за създаването на целия уебсайт или уеб приложение.

  Как да спестите пари от iCloud Storage

Въпреки това, има моменти, когато сървърът не успява да се придържа към правилата, зададени от клиента или браузъра. По този начин той не доставя съдържанието в правилния формат, което води до грешка „406 Неприемливо“. Това показва, че сървърът не е в състояние да осигури очакваната доставка на данни.

Ето някои задълбочени обяснения зад грешката „406 Неприемливо“ в WordPress:

Несъответствие в типа съдържание

Грешката „406 неприемливо“ възниква, когато сървърът не може да предостави исканото съдържание в правилен формат. Форматът трябва да е съвместим с „Content-type“, който е предоставен в заглавката на заявката.

Например, ако клиент поиска и очаква HTML отговор от сървъра, сървърът може да изпрати само JSON или XML. Следователно това ще доведе до несъответствие на тип съдържание и ще причини и покаже грешката.

Заявката на клиента включва заглавка „Приемам“, която изброява типовете медии, които желае да приеме за отговор. По този начин ще се появи съобщение за грешка „406 Не е приемливо“, ако сървърът не може да предостави съдържанието в нито един от изброените медийни формати.

Ще се появи съобщение за грешка „406 Не е приемливо“, ако сървърът не може да предостави съдържанието в нито един от изброените медийни формати. Освен това, това се случва, когато сървърът не приема заявените медийни формати или ако заглавката „Приемам“ липсва в заявката на клиента.

Невалидни езикови предпочитания

Предпочитаният език за отговора е посочен от заглавката „Accept-language“ в заявката на клиента. Така ще се появи грешката „406 Неприемливо“, ако сървърът няма достъп до исканото съдържание на нито един от изброените езици.

Това може да се случи, ако сървърът не поддържа заявените езици. Също така се случва, ако предпочитаният от клиента език не съвпада с достъпното съдържание.

Неизпълнени изисквания за набор от знаци

Наборите знаци, които заявката на клиента може да приеме, са изброени в заглавката „Accept-Charset“. Съобщение за грешка с код „406 Неприемливо“ може да изскочи, ако сървърът не може да предостави исканото съдържание в нито един от изброените набори от знаци.

Това се случва, ако сървърът не поддържа заявените набори от знаци. Освен това, това се случва, когато изборът на набор от символи на клиента е в конфликт с достъпното съдържание

Правила, прилагани от Mod_Security

Mod_security е сървърен модул, който добавя допълнителен слой сигурност чрез прилагане на определени правила. Междувременно някои правила на mod_security може да са твърде строги и да считат някои клиентски заявки за потенциално опасни.

Когато заявка на клиент задейства някое от тези правила, това може да доведе до генериране на грешка „406 Неприемливо“.

Конфликтна тема или приставка

Конфликтите между теми или плъгини, които са били инсталирани, също могат да причинят съобщението за грешка „406 Неприемливо“. Несъвместимостта на тези компоненти или грешен код може да попречи на правилното създаване на съдържание, което би довело до грешката.

Ето защо е изключително важно да намерите и коригирате всички добавки или теми, които причиняват проблема със съвместимостта.

Лоша конфигурация на сървъра

Грешната или неправилна конфигурация на сървъра може да допринесе за грешката „406 Неприемливо“. Неправилни MIME типове или грешни настройки за договаряне на съдържание са примери за това.

Периодично браузърът може да поиска определен тип MIME от сървъра. Примерите за MIME типове включват JPEG изображения, определени видео формати и прост текст. Ако сървърът не може да предостави искания тип MIME, като например JPEG снимки, ще получите грешка 406.

  Как работи FPGA програмирането?

Проблеми с кеширането

Чрез запазване на копия на предварително генерирани отговори, кеширането може да увеличи скоростта на даден уебсайт. Въпреки това, кешираните отговори могат да доведат до „грешка 406, ако отговорът е остарял, дефектен или неправилно изчистен.

Трябва да се уверите, че добавките за кеширане и кешовете от страна на сървъра не възпрепятстват доставката на съдържание. Затова трябва периодично да проверявате и изчиствате кеша си, за да предотвратите тази грешка.

Време е да отстраните грешката, тъй като сте научили за потенциалните причини за грешката „406 Неприемливо“.

Има различни начини за коригиране на грешката „406 неприемливо“ в WordPress. Но ще преминем през най-лесните начини за разрешаване на проблема. Но преди да направите каквито и да било промени в сайта си, трябва да направите резервно копие на целия си сайт и неговата база данни.

Използване на приставка

Можете лесно да коригирате грешката „406 Неприемливо“, като отворите .htaccess файла на вашия сайт. Просто преминете през следните стъпки:

 • Влезте в таблото за управление на вашия уебсайт WordPress.
 • Отидете на Plugin > Add New и въведете WP File Manager в полето за търсене
 • След това инсталирайте и активирайте приставката
 • Щракнете върху Файловия мениджър и след това щракнете с десния бутон върху файла .htaccess, намиращ се във вашата папка public_html.
 • Сега щракнете върху редактора на код и редактирайте файла .htaccess
 • Поставете следния код във вашия редактор на кодове. Поставете кода на точната позиция, намираща се на изображението.
 • <IfModule mod_security.c>
    SecFilterEngineOff
    SecFilterScanPOSTOff
    </IfModule>

  Сега нека да преминем към друг процес на коригиране на грешката 406 от WordPress.

  Докато отстранявате грешката „406 Not Acceptable“ в WordPress, можете да прегледате заглавките на заявките. Ето един подход стъпка по стъпка:

 • Уверете се, че заглавката „Приемам“ е форматирана правилно и изброява по подходящ начин разрешените медийни формати.
 • Премахнете всички конфликтни или неподдържани стойности от заглавката „Приемам“.
 • Проверете дали заглавките „Accept-Language“ и „Accept-Charset“ са точни.
 • Можеш да посетиш
 • Проверете съвместимостта на плъгини и теми

  За да коригирате грешката „406 Неприемливо“, трябва също да проверите проблема със съвместимостта на темата и приставката.

 • Деактивирайте всеки плъгин на вашия уебсайт WordPress.
 • Активирайте тема по подразбиране като Twenty Twenty One
 • Сега вижте дали вашата грешка „406 неприемливо“ изчезва
 • Ако не, разменете темите една по една и активирайте повторно добавките, за да намерите конфликтната
 • Актуализирайте или заменете всички остарели или несъвместими добавки или теми, които причиняват проблема.
 • Проверете конфигурацията на вашия сървър

  Трябва да се уверите, че вашият сървър е конфигуриран да отговаря на изискванията на вашия WordPress сайт. Просто преминете към следния процес:

 • Проверете настройките за договаряне на съдържанието на вашия сървър, типовете MIME и правилата за mod_security
 • Направете тези настройки подходящи за вашия WordPress сайт.
 • Ако имате нужда от допълнителна помощ, говорете с администратора на сървъра или с вашата хостинг компания.
 • Изчистване на кеша на вашия сайт

  Изчистването на кеш паметта е съществена стъпка при отстраняването на грешката „406 Not Acceptable“. Ето стъпките, които можете да следвате:

 • Изчистете кеш паметта на вашия WordPress сайт, като използвате всеки плъгин за кеширане, като W3 Total Cache или WP Super cache.
 • Изчистете всички кешове от страна на сървъра, които може да съдържат остарели или повредени отговори, като Varnish или Redis кеша.
 •   Как да премахнете принудително субтитри в Netflix

  Проблеми с мрежата за доставка на съдържание

  Ако използвате CDN, за да подобрите производителността на вашия сайт, проверете неговата конфигурация. Трябва да се уверите, че обслужва най-новите версии на файловете на вашия сайт. Това са стъпките, които можете да следвате:

  • Изчистете кеша на вашия CDN, за да се уверите, че той обслужва най-новата версия на вашия WordPress сайт.
  • Проверете дали CDN е точно конфигуриран, за да доставя желаното съдържание.
  • Проучете всички конфликти между вашия WordPress сайт и CDN.

  Тествайте няколко устройства и браузъри

  Ако някакъв проблем, специфичен за браузъра, причинява грешката „406 Неприемливо“, изпълнете следните стъпки, за да го разрешите:

 • Тествайте уебсайта си на няколко браузъра и платформи (десктоп, мобилен и таблет), включително Safari, Firefox, Chrome и други.
 • Проверете дали определен браузър или устройство е причината за проблема „406 Неприемливо“.
 • Потърсете проблеми с CSS или JavaScript, които са специфични за браузъра, и предприемете съответните действия.
 • Потърсете експертна помощ

  Ако сте опитали всички гореспоменати методи и все още не можете да разрешите грешката, изпълнете следните стъпки:

 • Консултирайте се с разработчик на WordPress, за да разрешите проблема
 • Свържете се с екипа за поддръжка на вашата хостинг компания
 • Информирайте ги задълбочено за проблема и действията, които сте опитвали преди това.
 • Най-добри практики за превенция срещу грешка „406 неприемливо“.

  Грешката 406 може да възникне при редица обстоятелства, но можете да я коригирате с някои малки превантивни мерки. Следователно трябва да приемете проактивен подход, за да поддържате сайта си и да приложите оптимизация.

  Ето превантивните мерки, които можете да предприемете, за да намалите шансовете да срещнете грешката „406 Неприемливо“:

 • Редовно актуализирайте WordPress Core, плъгини и теми. Най-вече актуализациите включват подобрения на съвместимостта и корекции на грешки, което намалява вероятността от грешка „406 неприемливо“.
 • Проверете дали новите плъгини и теми са съвместими с текущата версия на WordPress, преди да ги инсталирате. Освен това не забравяйте да прегледате отзивите на потребителите, оценките и форумите за поддръжка, за да прецените надеждността на плъгина или темата.
 • Оптимизирайте основните типове файлове като изображения, скриптове и таблици със стилове на вашия WordPress сайт. Можете да намалите вероятността от грешки, свързани със сървъра, като намалите файла чрез компресия.
 • Уверете се, че вашият сървър е настроен правилно да обработва различни файлови формати и типове съдържание. Освен това говорете с вашия хостинг доставчик, за да се уверите, че типовете MIME и настройките за договаряне на съдържанието са направени правилно.
 • Използвайте надежден CDN, за да разпространявате съдържанието на уебсайта си през различни сървъри в световен мащаб. Той помага за намаляване на натоварването на сървъра, подобряване на скоростта на уебсайта и намаляване на възможността от проблеми, свързани със сървъра.
 • Внедрете механизми за кеширане, като кеширане от страна на сървъра или добавки за кеширане, за да съхранявате и доставяте често достъпно съдържание.
 • Провеждайте редовни проверки на сигурността, за да откриете уязвимости и да се уверите, че уебсайтът ви е защитен от нападатели.
 • Проверявайте често регистрационните файлове на сървъра за странни или повтарящи се проблеми, като грешката „406 неприемливо“. Регистрационните файлове могат да ви помогнат бързо да откриете и коригирате проблеми, като разкриете източниците на грешката.
 • Последни мисли

  Докато сърфирате в уебсайт, изправянето пред „406 Неприемливо“ може да бъде наистина досадно за посетителите. Освен това, това може да бъде особено обезпокоително за собствениците на уебсайтове или доставчиците на услуги. Ето защо в това ръководство сме предоставили най-добрите подходи за разрешаване на грешката „406 Неприемливо“.

  Въпреки факта, че грешката 406 не е сред най-честите проблеми на WordPress, трябва да сте внимателни с нея.

  Тази грешка може да бъде избегната чрез справяне с проблемите, които споменахме. Като коригирате грешката, вие ще можете да предоставите на потребителите си по-рационализирано изживяване при сърфиране и никога да не губите посетител.

  Можете също така да проучите как да коригирате грешката „Неуспешно отваряне на поток без такъв файл или директория“ в WordPress.