Как да инсталирате The Uniform Icon Theme на Linux

Темата за икони Uniform е много уникален набор от персонализирани икони за работния плот на Linux, тъй като никоя друга тема не изглежда много като нея. Дизайнът му се основава до голяма степен на идеята, че нещата трябва да изглеждат уникални и различни. Като цяло, темата следва някои страхотни тенденции в дизайна (като плоската тенденция), но не изглежда като „още една двойка икони на Google“ за Linux.

Ако се интересувате от инсталиране на темата за икони Uniform, тя е широко достъпна във всички дистрибуции на Linux чрез Github или архивни файлове за изтегляне.

Забележка: Темата на иконите за униформа не е налична като DEB или RPM файл за изтегляне. Вместо това потребителите, които искат да използват темата на иконите, трябва да я получат Github или Gnome-Look.org.

Следвайте инструкциите по-долу, за да научите как да инсталирате Uniform на вашата Linux дистрибуция по избор.

Вземете тема за униформени икони чрез Github

Получаването на Uniform от Github е страхотна идея, тъй като потребителите ще получат най-новата му версия. Още по-добре, тъй като файловете се изтеглят от Github, няма нужда да се занимавате с неща като Zip архиви. Единственият недостатък на този метод е, че Github е платформа за разработчици, така че темата на иконите може да изглежда непълна.

  Как да настроите VNC споделяне на работния плот на Linux с TigerVNC

За да инсталирате Uniform чрез страницата на Github на разработчика, първо ще трябва да инсталирате програмата Git. Отворете терминал и въведете инсталационната команда, която пасва на вашата операционна система Linux.

Ubuntu

sudo apt install git

Debian

sudo apt-get install git

Arch Linux

sudo pacman -S git

Fedora

sudo dnf install git

OpenSUSE

sudo zypper in git

Други Linux

Получаването на програмата Git обикновено е един и същ процес, независимо от дистрибуцията на Linux. Прегледайте пакетния мениджър на вашата дистрибуция за “git” и го инсталирайте.

След като инструментът е инсталиран, използвайте го, за да вземете темата на иконата Uniform от страницата на разработчика.

git clone https://github.com/0rAX0/uniform-icon-theme.git

Сега, когато Uniform приключи клонирането, е време да направите бърза настройка на изходната папка. С помощта на командата CD преместете терминала в тема с униформена икона.

cd uniform-icon-theme

В папката uniform-icon-theme използвайте инструмента mv, за да поставите подпапката Uniform в директорията с икони.

sudo mv Uniform /usr/share/icons/

Като алтернатива, ако искате да използвате версията на Git Uniform като един потребител, започнете, като създадете нова папка ~/.icons. Създаването на нова папка обикновено е необходимо, тъй като много Linux OS не създават такава по време на инсталационния процес.

  Как да шифровате файлове с gocryptfs на Linux

В терминала на Linux използвайте командата mkdir, за да създадете папката:

mkdir ~/.icons

Завършете процеса на инсталиране за един потребител, като преместите папката “Uniform” в новата директория ~/.icons.

mv Uniform ~/.icons

Вземете тема за униформени икони чрез Gnome-Look

Освен че е налична в Github, темата за икони Uniform може да бъде изтеглена и от Gnome-Look.org. Макар че може да не звучи така, сякаш има голяма разлика между двете, всъщност има.

Като за начало, Github е платформа за разработчици. Хубаво е за потребителите на Linux, тъй като нещата обикновено са с отворен код и в резултат на това е лесно да се забърквате и да започнете. Въпреки това, страниците на Github обикновено са непълни и не са предназначени за „пълна версия“, пълни с грешки, липсващи активи и т.н.

Обратно, получаването на неща от места като Gnome-Look, макар и по-малко удобно, позволява на потребителя да има по-пълен набор от икони.

За да получите темата за униформена икона от Gnome-Look, не е необходимо да се инсталират специални програми (като git). Вместо, отидете на страницата Gnome-Look Uniform, щракнете върху бутона „изтегляне“, вземете най-новия Tar архив. След това отворете терминал и използвайте tar и mv, за да завършите инсталацията.

cd ~/Downloads

tar -xzvf Uniform+ icons.tar.gz
tar -xvf Uniform+ icons/icons.tar.xz

С всичко извлечено е безопасно да започнете инсталацията. За да инсталирате темата за униформени икони в цялата система, така че всеки потребител на вашия компютър с Linux да има достъп, поставете файловете с икони в /usr/share/icons.

cd ~/Downloads/icons

sudo mv * /usr/share/icons/

Ако искате да инсталирате Uniform за един потребител (вместо да го направите достъпен за всеки потребител на Linux на вашия компютър), направете следното.

  Как да използвате командата grep в Linux

Първо, създайте нова ~/.icons директория. Създаването на нова е важно, тъй като много дистрибуции на Linux не създават такава по подразбиране.

mkdir ~/.icons

Завършете, като преместите иконите от папката за изтегляне в новата директория ~/.icons.

cd ~/Downloads/icons

sudo mv * ~/.icons

Активираща униформа

Темата за икони Uniform е инсталирана на Linux и е готова за използване, но все още не е активирана. За щастие, активирането на нова тема за икони е много лесно. За да активирате, отворете „областта на системните настройки“ и потърсете секцията „външен вид“. След това намерете „икони“ и изберете темата „Униформа“ от падащото меню.

Ако все още имате проблеми да разберете как да активирате темата, помислете за проверка на следните връзки. Всеки един от тях разглежда подробно как да приложите настройки за персонализиране за неща като теми за икони, GTK/QT теми и други!