Как да инсталирате Java на Ubuntu и да се подготвите да кодирате с увереност

Java е обектно-ориентиран език за програмиране на високо ниво, пуснат през 1995 г. от Sun Microsystem и в момента е собственост на Oracle. От пускането си на пазара Java се превърна в един от най-популярните и широко използвани езици за програмиране.

Според PYPL Индекс на популярността на езика за програмиране, към септември 2023 г. Java беше вторият най-популярен език за програмиране в света. Оракул също така отбелязва, че от 2019 г. Java е език номер едно за микроуслуги, DevOps, AI, VR, Big Data, Analytics и chatbots.

Към декември 2019 г. в световен мащаб имаше 45 милиарда активни виртуални машини на Java. Можете да сте сигурни, че Java е езикът за програмиране, който захранва милиони критични бизнес транзакции, случващи се ежедневно.

По време на пускането си Java промени играта в разработката на софтуер. Java въведе възможността да напишете код веднъж и да го стартирате навсякъде, където има съвместима Java Virtual Machine (JVM). Това означаваше, че разработчиците не трябваше да пишат специфичен за платформа код за различни хардуерни архитектури и операционни системи, което беше досадно и отнема много време.

Тогава това беше голямо нещо, защото се разработваха много нови устройства и операционни системи и по този начин един език, който позволяваше истинско междуплатформено развитие, беше изпратен от небето.

Освен крос-платформената съвместимост, която доведе до приемането и използването на езиците за програмиране на Java, Java направи революционни дизайнерски решения, които други езици за програмиране са емулирали.

Например, Java въведе управление на паметта по време на изпълнение и автоматично управление на паметта чрез събиране на отпадъци, за да предотврати изтичане на памет и грешки. Той също така популяризира обектно-ориентираната парадигма и силната проверка на типа за улавяне на грешки в разработката.

Защо може да искате да инсталирате Java на Ubuntu

Като разработчик на Java, познаването на операционната система Linux може да ви даде значително предимство в сравнение с други разработчици. Всъщност познаването на Linux е ценено умение сред разработчиците.

Много инструменти за разработка са изградени с мисълта за операционната система Linux. Следователно Linux ви предоставя тонове инструменти за разработка, за да подобрите вашата продуктивност и да улесните работата ви по разработката. Той също така предоставя мощна обвивка за скриптове, която е полезна при автоматизация, системно администриране и пакетна обработка.

Linux също е най-доминиращата операционна система за сървъри и облачни изчисления. Ако искате да работите в разработка от страна на сървъра, DevOps и облачни изчисления, Linux е основно умение. Като се има предвид, че това също са области, в които езикът за програмиране Java блести, има смисъл да се използва Java в Linux среда за тези задачи.

Операционната система Linux също така отваря света на отворения код за разработчик на Java. Java има много отворени инструменти, библиотеки и проекти. Повечето, ако не всички, инструменти и библиотеки с отворен код са проектирани да работят на операционната система Linux, която е операционна система с отворен код.

Въпреки че има много дистрибуции на Linux, които можете да използвате, много популярен избор сред потребителите на Linux е Ubuntu. Ubuntu предлага много удобен за потребителя интерфейс, който е лесен за използване, дори и за нови в Linux.

Той също така предлага дългосрочни издания за поддръжка и е подкрепен от голяма и активна общност от потребители. Освен това Ubuntu идва с широк набор от вградени инструменти за разработка и също така се поддържа широко от доставчици на софтуер и доставчици на облачни услуги.

Ето защо всеки разработчик на Java, който иска да използва пълната мощност на операционната система Linux, за да увеличи своите умения и опит в разработката, ще има голяма полза от използването на Ubuntu.

Как да инсталирате Java на Ubuntu

За да инсталирате и използвате Java на Ubuntu, има два основни компонента, които трябва да инсталирате. Това са:

  • Java Development Kit (JDK) – JDK предоставя инструменти, които като разработчик ще ви трябват, за да пишете Java програми. Той включва компилатора Javac, който компилира Java кода в байт код, и дебъгер, наред с други инструменти за разработка.
  • Java Runtime Environment (JRE) – JRE съдържа Java Virtual Machine (JVM) и Java Class Library (JCL). JRE се използва за изпълнение на компилирани Java програми.

Когато инсталирате Java, има две основни опции за избор. Първо, има Oracle JDK, който се поддържа изцяло от Oracle, който е собственик на Java. Oracle JDK не е с отворен код. Другият вариант е OpenJDKкоято е безплатна версия с отворен код.

Както Oracle JDK, така и OpenJDK се разпознават и пускат от Oracle и са функционално еднакви. Oracle JDK обаче има по-рестриктивен лиценз и не взема предвид приноса на общността. OpenJDK, тъй като е с отворен код, се радва на подкрепа от общността и е това, което ще инсталираме.

И OpenJDK, и Oracle JDK идват в комплект с Java Runtime Environment, въпреки че OpenJDK ви позволява да инсталирате JRE отделно. В момента най-новата и широко използвана дългосрочна поддръжка на OpenJDK версия е версия 17, която ще инсталираме.

За да инсталирате Java в Ubuntu:

1. Проверете дали имате инсталирана Java, като отворите терминала и стартирате:

java -version

В случай, че нямате инсталирана Java, ще получите следния резултат:

В случай, че имате инсталирана по-стара версия на Java, продължете с урока, за да инсталирате най-новата версия.

2. Надстройте вашия apt пакет до най-новата версия, като стартирате:

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

3. За да изтеглите и инсталирате OpenJDK версия 17, стартирайте:

sudo apt install -y openjdk-17-jdk

Тази команда инсталира както Java Development Kit (JDK), така и Java Runtime Environment (JRE). Изчакайте изтеглянето и инсталирането да завършат. Това може да отнеме известно време в зависимост от скоростта на интернет.

4. За да проверите дали правилната версия на Java е инсталирана успешно, изпълнете:

java -version

Ако инсталацията е била успешна, трябва да получите такъв изход, показващ, че са инсталирани и OpenJDK версия 17, и OpenJDK Runtime Environment.

5. За по-нататъшно потвърждение, че инсталирането на Java Development Kit е успешно, можете да проверите наличната версия на компилатора Javac, като изпълните:

javac -version

Изход:

javac е основният компилатор, използван за компилиране на изходния код на Java в байт код за изпълнение от средата за изпълнение на Java.

Значението на редовното актуализиране и поддържане на актуализации на Java и корекции за сигурност

Когато Java е инсталирана във вашата система, важно е редовно да актуализирате Java, тъй като се предлагат нови актуализации и корекции за сигурност. Първо, Java се актуализира редовно, за да подобри своята производителност и стабилност и да предостави нови функции. Следователно актуализирането на Java ви позволява да използвате най-новите функции във вашата разработка и да получавате приложения с по-добра производителност.

Друга важна причина за инсталиране на актуализации е сигурността. Изпълнението на остарели версии на Java може да представлява риск за сигурността, тъй като злонамерените участници могат да използват известни уязвимости, за да атакуват вашата система. Актуализирането и инсталирането на корекции също помага за коригиране на всички рискове за сигурността, които може да са били открити, преди да могат да бъдат използвани във ваш ущърб.

За да сте сигурни, че вашите Java приложения работят ефективно и сигурно и имат минимални прекъсвания, не забравяйте редовно да актуализирате Java, инсталирана във вашата система, и корекциите за сигурност, когато бъдат пуснати.

Как да деинсталирате Java от Ubuntu

В случай, че искате да деинсталирате Java от Ubuntu, изпълнете следните стъпки:

1. Проверете версията на Java, която сте инсталирали, като изпълните следната команда в терминала:

java -version

Изход:

openjdk version "17.0.8.1" 2023-08-24
OpenJDK Runtime Environment (build 17.0.8.1+1-Ubuntu-0ubuntu122.04)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 17.0.8.1+1-Ubuntu-0ubuntu122.04, mixed mode, sharing)

Резултатът показва, че имаме инсталирана Java 17.0.8.1, която инсталирахме по-рано.

2. За да деинсталирате Java

sudo apt purge openjdk-17-*

В горната команда използваме purge заедно с apt, за да премахнем пакет заедно с неговия конфигурационен файл. Пакетът, който искаме да премахнем в този случай е openjdk-17-*.

Звездицата

се използва като заместващ знак за съвпадение на всички пакети, чиито имена започват с openjdk-17-. В случай, че имате инсталирана различна версия на Java, да речем версия 11, в горната команда ще използвате openjdk-11-*. Резултатът от изпълнението на командата за премахване на Java е показан по-долу:

3. В подканата на екрана въведете Y и натиснете Enter, за да потвърдите, че искате да деинсталирате Java. Изчакайте процеса на инсталиране да завърши.

java -version

4. След като приключите, можете да потвърдите, че Java е деинсталирана успешно, като изпълните:

Изход:

Резултатът показва, че Java е напълно премахната от Ubuntu.

Заключение

Java е много популярен език за програмиране, който е известен с това, че е преносим, ​​мащабируем, стабилен и здрав. Инсталирането на Java в Ubuntu позволява на разработчиците да получат най-доброто от двата свята, като улесняват използването на Java и нейните ресурси с отворен код, като същевременно развиват умения за Linux, които са от решаващо значение за разработчиците. Като Java разработчик, помислете за инсталиране на Java в Ubuntu.

След това можете също да проучите как да надстроите JDK 1.6 до 1.7 на Linux или CentOS.